Het Gehaktballenkookboek – Wim Balieu

Het Gehaktballenkookboek Wim BalieuHet Gehaktballenkookboek had ik al vaker gezien bij de Carrefour in Turnhout, maar eigenlijk nooit gekocht. Tot nu dan. Bij de Standaard in Lanaken zag ik het Gehaktballenkookboek van Wim Balieu weer liggen en nam het mee samen met het boek van Sven Ornelis. Het eerste gerecht heb ik inmiddels ook al gemaakt: vol-au-vent. Wel met wat aanpassingen, maar goed, kookboeken dienen voor mij vooral als inspiratiebron. Wim Balieu is trouwens een bekende tv-chef in België en uitbater van een aantal gehaktballenrestaurants ‘Balls & Glory’. Binnenkort opent er zelfs een Balls & Glory in Nederland, in Eindhoven om precies te zijn. Dan kan je zelf de gehaktballen proeven die hij maakt, tot nu ga ik een poging wagen ze zelf te maken.

Het Gehaktballenkookboek - Wim Balieu

Het Gehaktballenkookboek

Natuurlijk begint het boek met de inleiding. Over hoe het balletje ging rollen, over Wim en zijn meatballs en waarom we van gehaktballen houden. Daarna beginnen de recepten. De recepten zijn ingedeeld in De Klassiekers, Grootmoeders keuken, Authenticiteit op de boerderij, Gent als inspirator, People:comfort food, Bistronomie en Dreams. De recepten zijn natuurlijk de gehaktballen zelf, die gebaseerd zijn op een basisrecept (wat je dus een soort van vindt bij het hoofdstuk ‘what we lijkt most about our meatballs’). Verder worden ook de bijgerechten zoals de tomatensaus en de mousselinepuree bij de gehaktballetjes in tomatensaus duidelijk beschreven. De recepten hebben een foto van het gerecht, het oog wilt natuurlijk ook wat.

Het Gehaktballenkookboek - Wim Balieu

Wat vind ik van het boek?

Wat me opviel is dat Wim Balieu geen zout en peper of andere kruiden gebruikt in zijn basisrecept gehaktbal. Dus ook niet bij zijn verdere gehaktballen. Maar kennelijk heb ik het boek niet goed gelezen, want een basisrecept kon je vinden in de inleiding. Sowieso vind ik dat je gehakt altijd wel wat moet kruiden. Lastig, want wat is lekker en wat niet, iedereen doet het net even anders. Voor de rest zijn de recepten makkelijk te volgen en lekker. De vol-au-vent was in ieder geval een succes! De gehaktballen van Balls & Glory zijn (of waren) ook bij Delhaize te koop. Die waren lekker, en onlangs stond een recept van Wim Balieu’s gehaktballen gevuld met prei en ham in de Allerhande. Met het recept voor vogelnestjes ben ik er eindelijk achtergekomen hoe ze nu dat ei zo mooi in een ‘Scotch Egg’ kregen. Dat vond ik nu zo’n mysterie. Wil je het ook weten, dan moet je het boek lezen. Leuk boek als je van gehaktballen houdt met een beetje Belgische invloed.

Titel: Het Gehaktballenkookboek
Auteur: Wim Balieu
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Verschijningsjaar: 2013
ISBN: 9789089313547
Winkelprijs: 24,95

(753 keer bezocht, waarvan vandaag 4 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.