Het Franse Bakboek – Jean Michel Raynaud

Het Franse Bakboek - Jean Michel RaynaudVol verwondering keek ik tijdens “The French Patisserie Week” van The Great British Bake Off hoe de deelnemers aan de weer waren met croissantdeeg en allerlei andere tierelantijntjes waar de Franse bakrecepten soms vol mee staan. Het zijn gewoon bewerkelijke recepten, maar goed je wilt iets lekkers toch? Jean Michel Raynaud legt in Het Franse Bakboek al die ‘moeilijke’ Franse bakrecepten uit, dus wie weet staan er straks echt verse croissants op tafel in plaats van zo’n blik van Danone.

Over Het Franse Bakboek

Het boek begint met een inleiding over hoe het begon (en hoe het bleef), herinneringen van de schrijver. Vervolgens leer je wat de belangrijke ingrediënten zijn in de Franse patisserie, want bakken is net wetenschap. Daarna zie je welke gereedschappen je nodig hebt in de keuken. De recepten die dan beginnen zijn ingedeeld in hoofdstukken met mooie Franse namen: biscuit secs (koekjes), gâteaux et desserts (cake en desserts), tantes et tournees (zoete en hartige taart), paté à choix (soezendeeg), paté feuilletée (bladerdeeg), croissants, brioches, pains (brood) en confitures, compotes, patés à tartiner et crèmes (jam, compote, zoet beleg en crèmes). Het boek eindigt met een begrippenlijst, zo ken je gelijk alle Franse kooktermen, een index op Franse naam en een index op ingrediënt.

Het Franse Bakboek

De recepten

De recepten zijn uitgebreid en stapsgewijs beschreven. Voordat je gaat beginnen, lees dan goed het recept door. De recepten hebben vaak een foto van het gerecht en een inleiding met onder ander memoires van de schrijver of het ontstaan van een gerecht. Daarnaast staan er in de kantlijn vaak handige tips die het bakken makkelijker maken. Verder zijn een aantal basisrecepten ook uitgebreid gefotografeerd, zodat je de stappen nog beter kan volgen omdat je de handelingen op de foto ziet.

Wat vind ik er van?

Het lijkt zo simpel om bijvoorbeeld zelf croissantdeeg of bladerdeeg te maken wanneer je de recepten leest, alleen is het zo moeilijk. Dat wordt voor mij oefenen, oefenen en nog eens oefenen. In ieder geval zou het croissantdeeg of bladerdeeg moeten lukken met de recepten uit dit boek. Het Franse Bakboek laat veel van de Franse bakkunst zien, met uitgebreide recepten en die Franse benamingen (zo komt er weer wat van de Franse lessen van vroeger naar boven drijven). Het boek is geschreven door iemand die echt passie voor zijn vak heeft.

Het Franse Bakboek

Wie is Jean Michel Raynaud

Raynaud is geen bekende chef in Nederland, maar des te bekender in Australië. Jean Michel, geboren in Frankrijk, is hoofdpatissier bij La Renaissance Patisserie en Baroque Bistro in Sydney, Australië. Hij leerde de Franse patisserie van Robert Schicchie in Marseille. In Australië is Jean Michel Raynaud bekend van televisie, schrijft hij voor culinaire magazines en heeft hij bijgedragen aan verschillende kookboeken.

Titel: Het Franse Bakboek
Auteur: Jean Michel Raynaud
Uitgever: Aerial
Verschijningsjaar: 2015
ISBN: 9789402600810
Winkelprijs: 29,95

(111 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)