Vorstelijk Tafelen in Nederland

Vorstelijk Tafelen in NederlandWist jij eigenlijk dat Nederland pas sinds 1815 een Koninkrijk is? Het was een proces wat in 1813 al in gang was gezet nadat Napoleon werd verslagen en Europa staatkundig werd ingericht. 200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden is gevierd van november 2013 t/m september 2015 en nu is er een kookboek over de culinaire ontwikkeling van Nederland met onder recepten van de eerste Nederlandse receptenschrijver Carolus Battus (1593). Vorstelijk Tafelen in Nederland neemt je mee van toen tot nu in verhalen en gerechten.

Vorstelijk Tafelen in Nederland

Over Vorstelijk Tafelen in Nederland

En culinaire geschiedenis van Nederland, heeft Nederland dat? Ja! Al sinds 1593 zijn er recepten van Nederlandse hand en door onze VOC-geschiedenis hebben we ook veel invloeden van verre landen in onze keuken. Vorstelijk Tafelen in Nederland neemt je mee door de culinaire geschiedenis en vertelt je daarnaast ook nog eens de geschiedenis van Nederland zelf. Het boek begint met de vaderlandse geschiedenis, wat begint heel lang geleden toen Nederland nog een toendra was waarover je zo naar Engeland kon lopen tot en met de 20ste eeuw. Het boek heeft zelfs recepten uit het eerste Nederlandstalige kookboek van Carolus Battus. Hoe at men in 1593? Aangekomen in de 19de eeuw, de eeuw dat het Nederlands Koninkrijk ontstond gaat men aan tafel bij Koning Willem de eerste, eerste koning van Nederland. Pas in de 20ste eeuw wordt per decennia de geschiedenis van Nederland verteld inclusief de recepten die bij die tijd horen.

Vorstelijk Tafelen in Nederland

De recepten in Vorstelijk Tafelen in Nederland

In het boek zie je hoe er door de jaren heen er anders werd gegeten in Nederland al blijft Nederland ook wel zijn eigen gerechten houden zoals erwtensoep. De recepten in dit boek zijn oud, maar zijn door de schrijvers van het boek geschreven naar de hedendaagse tijd. De recepten worden ingeleid met de geschiedenis van het recept. De recepten zijn soms voorzien van een wijnadvies.

Vorstelijk Tafelen in Nederland

Wat vind ik van het boek?

Een bijzonder kookboek! Geschiedenislessen heeft iedereen op school gehad, alleen is dat bij de meesten inmiddels wel verwaterd. Al lezend door het boek heb je zoiets van o ja dat weet ik nog wel en van veel verder terug in de tijd heb je echt zoiets van goh dat wist ik echt niet van Nederland. De recepten in het boek laten je een mooie culinaire geschiedenis van Nederland zien. Het zijn misschien recepten die je niet zo snel gaat maken, maar voor speciale gelegenheden zijn er veel mooie recepten te vinden in het boek. Vorstelijk Tafelen in Nederland is een mooi cadeau voor iedereen die zich in de Nederlandse geschiedenis interesseert (en ook van koken houdt)!

Het boek is bij Bol.com te koop, maar ook direct bij de stichting Vorstelijk Tafelen. Klik hier om het boek direct daar te bestellen.

Titel: Vorstelijk Tafelen in Nederland
Auteur: Janny de Moor, Nico de Rooij, Albert Tielemans
Uitgever: Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst
Verschijningsjaar: 2015
ISBN: 9789090281964
Winkelprijs: 29,95

(23 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)