Goed Zoet door Nanne Hogeland

Goed Zoet door Nanne HogelandZo fijn, eindelijk een boekpresentatie in Utrecht. Vanuit mijn werk kon ik al wandelend tussen de buien door naar KOOF om de presentatie van het bakboek “Goed Zoet” van Nanne Hogeland bij te wonen. Het boek Goed Zoet is een bakboek waarin geen suiker gebruikt wordt. Goed voor mij om eens door te lezen, want als ik teveel suiker heb gegeten / gedronken dan kan ik me toch een partij moe worden. Daarnaast vind ik bakken natuurlijk, wanneer ik de tijd heb, ook gewoon leuk. Dus als je die twee met elkaar kan combineren is het toch helemaal prima!

inkijkje goed zoet

Over het boek: Goed Zoet

100% suikervrij
75% lactosevrij
65% glutenvrij
0% nep

De quote hierboven zegt al genoeg over het boek denk ik. Goed Zoet is ontstaan na een zoektocht naar alternatieven van suiker. Schrijfster Nanne Hoogland had tijdens haar zwangerschap last van een sterk schommelende bloedsuikerspiegel en moest daardoor suiker en andere snelle koolhydraten laten staan. Alleen het bakken (en zoetigheid) bleef kriebelen. Wat zijn nu goede alternatieven. Door te experimenteren zijn de recepten uit dit boek ontstaan, want experimenteren moet je wel aangezien je de alternatieven van suiker niet één op één kan vervangen.

Drie delen

Het boek is opgebouwd in drie delen: in het eerste deel, lekkernijen met bloem, vind je recepten met bloem, eieren, boter en een suiker vervanger. In deel twee, zoetigheden met volkorenmeel, recepten waarbij het meel is vervangen door volkorenmeel en stap drie, lekkers met haver- en notenmeel, zijn de recepten die suikervrij zijn en grotendeels ook gluten- en lactosevrij zijn. Opbouwen is namelijk belangrijk, jezelf alles in een keer ontzeggen gaat namelijk niet werken. Uiteraard krijg je in Goed Zoet veel uitleg waarom suiker ongezond is en meer informatie over de gebruikte suikervervangers.

inkijkje goed zoet 2

Wat vind ik van het boek?

Goed Zoet is een bakboek waarbij je direct zin krijgt om te bakken wanneer je het doorbladerd. Het is een heel leuk boek door de fotografie van Saskia Lelieveld en de illustraties en vormgeving van Julie Tavernier. Elke pagina is net even anders, dan weer een foto, dan weer poesiealbumplaatjes of oude zwart-wit foto’s. Kortom je blijft maar bladeren. Eigenlijk vergeet ik tijdens het neuzen tussen al dat lekkers dat dit een suikervrij boek is, wat ik positief vind. Het gebruik van suiker is algemeen tijdens het bakken en dat hoeft dus helemaal niet zo te zien. De uitleg over wat suiker met je doet en welke alternatieven er zijn, zijn op een positieve manier beschreven.

inkijkje goed zoet 3

Over uitgeverij Loopvis

Op de foto zie je overal het labeltje met een visje met voetjes. Het logo van uitgeverij Loopvis waar Goed Zoet is uitgegeven. Uitgeverij Loopvis maakt mooie boeken met een schoon geweten. Het drukwerk wordt namelijk gedaan door één van Nederlands’ duurzaamste drukkers: Drukkerij Tienkamp uit Groningen. Deze drukker drukt uitsluitend inkt op plantaardige basis en werkt met een waterloos offset. Gedrukte pagina’s die niet gebruikt worden worden niet weggegooid maar krijgen een andere bestemming. Zo kreeg ik de chocoladereep ingepakt in Goed Zoet cadeaupapier (en ook dat stukje papier heeft nu weer een andere bestemming gekregen).

Titel: Goed Zoet
Auteur: Nanne Hogeland
Uitgever: Loopvis
Verschijningsjaar: 2014
ISBN: 9789081764834
Winkelprijs: 29,95

(40 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.