Scherp! Japanse Messen

Japanse Messen op een rij

Een goed mes is belangrijk in de keuken. Vroeger dacht ik eigenlijk als het mes maar snijdt dan is het wel prima. Inmiddels denk ik daar wel anders over, elk mes snijdt anders en iedereen heeft eigenlijk zijn favoriete mes, zo snijdt mijn vriend vaak met een santoku mes (hij snijdt ook het vaakst van ons twee) en ik verdeel de messen tussen ons santoku mes en een kleine chefsmes. Leuk dat ik drie verschillende Japanse messen mocht testen van Japansemessen.nl.

Wat is bijzonder aan Japanse Messen

Japanse messen verschillen van Europese messen. Sowieso is dat de slijpmethode. Deze verschilt duidelijk met de Europese slijpmethodes. Hoe dit precies zit wordt op Japanse Messen duidelijk uitgelegd. Daarnaast is de hardheid van het staal anders. Europese messen hebben bijvoorbeeld een gradatie van 50 tot 59 op de schaal van Rockwell terwijl Japanse Messen hier boven zitten. Leuk om bijvoorbeeld te weten dat een verschil van 2 graden Rockwell meer een scherpte duur heeft die twee keer langer is. Voorbeeld: 52 HRC heeft een scherpte duur van ongeveer een week en 62 HRC heeft een scherpte duur van ongeveer 12 maanden. Hoe Japanse messen precies worden gefabriceerd kan je hier teruglezen.

Wat heb ik getest?

Een drietal messen mocht ik testen van JapanseMessen.nl een Santoku mes, een Nakiri mes en een chefsmes. Wat opviel was dat de santoku en nakiri licht van gewicht waren. Het chefsmes is wat zwaarder maar heeft ook een langer heft. De santoku kenden we al en is een perfect mes. Het chefsmes, een pro versie is heel erg scherp met lichte druk ga je al soepel door bijvoorbeeld een ui heen. Het nakiri mes was even wennen. Met dit mes gebruik je toch een hele andere snijtechniek, maar als je er even mee werkt is het een superfijn mes voor groenten. Kijk even mee wat de messen specifiek allemaal kunnen.

tadafusa santoku japansemessen.nl

Santoku

Het eerste mes is een santoku mes, om precies te zijn een Tadafusa S serie Santoku. Het lemmet is gemaakt van roestvast SLD staal en is met de hand geslepen. Het lemmet heeft een lengte van 165 mm. Dit Santoku mes heeft een gewicht van 125 gram. Het handvat is gemaakt van perenhout dat geïmpregneerd is met een phenol hars ter bescherming tegen water en hoge temperaturen. Het bijzondere aan dit Tadafuso mes is dat het een traditioneel handvat heeft en een dubbelzijdig geslepen roestbestendig lemmet heeft.

tadafusa santoku japansemessen.nl
Een Santoku mes lijkt op een Europees koksmes. Het Santoku mes is iets korter en loopt minder rond af, de snijkant is rechter. Hierdoor maak je met een Santoku mes je kortere snijbewegingen in plaats van wiegende, zoals bij een Europees koksmes. Het Santoku mes is een echte alleskunner in de keuken.

yasiki kuro nakiri groentemes japansemessen.nl

Nakiri

Het tweede mes is is een Nakiri mes, een Yasuki Kuro Nakiri. Dit is een groentemes in Japanse stijl. Het mes heeft een kern van Japans Aogami 2 carbonstaal met een zwarte (Kuroichi) beschermlaag. Het bijzondere aan dit mes is dat het volledig met de hand gesmeed is en dus uniek is. Het lemmet heeft een lengte van 165 mm en het mes weegt 150 gram. De hardheid is 61-62 Rockwell. Het handvat is van honoki hout en heeft een kunststof bolster. Dit mes is alleen geschikt voor rechtshandig gebruik.

yasiki kuro nakiri groentemes japansemessen.nl

Snijtechnieken voor een nakiri

Zanmai Classic Gyuto (chefsmes) japansemessen.nl

Chefsmes

Het laatste mes is een Zanmai Classic Gyuto mes, een chefsmes. Dit is een bijzonder scherp mes en wil je zeker gebruiken, zo scherp is dit mes. Het met heeft een gelamineerd lemmet van roestvrij staal met een kern van Japans VG10 staal van 32 lagen rvs damascus staal. Het lemmet heeft een lengte van 210 mm. Het mes zelf weegt 235 gram. De hardheid van dit mes is 60-61 rockwell. Het handvat is van zwart pakka hout en voorzien van een phenol hars om het bestendig te maken tegen water en temperatuurverschillen.

Zanmai Classic Gyuto (chefsmes) japansemessen.nl

Zorg goed voor je mes

Je mes moet je uiteraard goed verzorgen, daarom een aantal handige tips om zo heel lang van je Japanse mes te genieten:

1. Maak het mes na elk gebruik schoon met een niet chemisch afwasmiddel en droog af met een zacht theedoek. Laat het daarna verder drogen in een open ruimte (dus niet gelijk opbergen in een messenblok).
2. Chemische substanties maar ook zuren zoals citroensap moeten meteen verwijderd worden na gebruik.
3. Een Japans mes gaat nooit in de afwasmachine.
4. Gebruik een houten snijplank.
5. Als je het mes lange tijd niet gebruikt, wikkel het dan in een krant. De oliën van de inkt zullen het koksmes beschermen.
6. Houd er rekening mee dat Japanse messen gemaakt zijn om zachte ingrediënten mee te snijden. Door de hoge hardheid van Japanse messen is het mes gevoeliger voor beschadigingen bij het snijden van harde of bevroren ingrediënten.

(634 keer bezocht, waarvan vandaag 3 keer)