Uitgekookt door Annemieke Smit

Uitgekookt door Annemieke SmitJe kent het vast wel, die momenten dat je in de keuken staat en dat niks wilt lukken. Ik zeker wel. Maar waarom wil het nu niet lukken? Daar heb ik me eigenlijk nooit in verdiept. Er zijn natuurlijk wel genoeg boeken die uitleg geven over de waarom-vragen in de keuken, maar daar moet je soms wel een natuurkundige voor zijn. Daarom is Uitgekookt van Annemieke Smit, zo’n leuk boek. Op een heldere en duidelijke manier legt zij uit al die waarom vragen die je ook vast wel eens hebt.

inkijkje Uitgekookt

Over het boek: Uitgekookt

Het antwoord vinden op de vraag waarom iets niet lukt tijdens het koken resulteerde in een lange zoektocht langs voedingswetenschappers, koks, bakkers en noem maar op en het doorspitten van stapels wetenschappelijke kookboeken. De antwoorden staan in Uitgekookt. Het boek is ingedeeld in eieren, ‘vlees, vis en gevogelte’, ‘groente en fruit’, ‘soepen en sauzen’, ‘aardappelen en friet’, graanproducten en apparaten. Naast alle antwoorden op de diverse vragen krijg je bij elk hoofdstuk, behalve bij het hoofdstuk apparaten, een recepten en nog handige tips om te weten.

inkijkje Uitgekookt

Antwoord op?

In Uitgekookt geeft de schrijfster Annemieke Smit antwoord op verschillende kookvragen. Denk dan daarbij aan vragen zoals waarom is het belangrijk dat eieren vers of op kamertemperatuur zijn, moet ik vlees altijd dichtschroeien om het sappig te houden of waarom gaat mijn saus nu klonteren? Kortom allerlei alledaagse dingen tijdens het koken (of bakken). Ook staat er best wel een gekke vraag in, waarom een cavia niet in de magnetron mag en het antwoord daarop is eigenlijk best logisch.

inkijkje uitgekookt

Wat vind ik van het boek?

Het is weer eens een ander boek, informatief en ook nog op een luchtige en duidelijke manier beschreven. Je hoeft je dus niet eerst door moeilijke wetenschappelijke taal heen te worstelen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat dichtschroeien van vlees niet persé hoeft om het vlees sappig te houden. Uitgekookt is echt een boek voor iedereen die ook maar een beetje van koken houdt en ook meer van de kookprocessen wilt weten. Nog niet alle antwoorden op alle kookvragen zijn gegeven in dit boek, dat kan ook niet want er zijn gewoon zoveel vragen, maar van mij mag er een deel twee uitkomen!

Titel: Uitgekookt
Auteur: Annemieke Smit
Uitgever: Scriptum
Verschijningsjaar: 2013
ISBN: 9789055942923
Winkelprijs: 19,95

(16 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.