Meiraapje, Eettradities & Familierecepten door Simone Kroon & Marriët Willems

meiraapje simone kroon marriet willemsEettradities kennen we dat in Nederland? Ja! Alleen ze worden steeds meer vergeten omdat pasta, noodles en rijst toch wel erg lekker zijn (en snel klaar zijn). Daarom is dit boek, Meiraapje, zo leuk. Een boek over eettradities en vol familierecepten.

Over het boek: Meiraapje

Vaak wordt gezegd dat Nederlands geen echt eetgeschiedenis heeft. Niets is minder waar, alleen zijn we het vergeten. Klassieke Nederlandse recepten zoals balkenbrij worden steeds minder gegeten. Het boek Meiraapje neemt je mee in de Nederlandse eettradities aan de hand van landelijke, persoonlijke en hele nieuwe tradities. Recepten van klassieke recepten zijn dan ook volop in dit boek te vinden, maar ook bijzondere recepten van echte familierecepten.

inkijkje Meiraapje, Eettradities & Familierecepten

Leidraad

Het boek lijkt een wir war aan verschillende recepten, maar niets is minder waar. De leidraad zijn de maanden van het jaar. Elke maand heeft zo zijn eigen feesten, zijn eigen recepten en tradities. Over de verschillende feestdagen wordt dan ook duidelijk geschreven, zeker leuk te lezen als je het feest helemaal niet kent. Elk feest heeft ook zijn eigen maaltijden en daar krijg je uiteraard recepten van. Zoals ik ook al eerder schreef zijn het niet alleen feestrecepten, maar ook recepten die echt door de familie gaan en echt Nederlandse recepten, want wie kent bijvoorbeeld die stroopsoldaatjes van vroeger niet?

inkijkje Meiraapje, Eettradities & Familierecepten

Recepten

De recepten zijn van verschillende personen. Familie en vrienden werden door de schrijfsters van dit boek opgeroepen hun traditionele familierecepten weer van zolder te halen en te delen. Uit het hele land kwamen recepten en verhalen. Het is dus een bonte verzameling geworden. De recepten zijn duidelijk beschreven, veel van de recepten zijn voorzien van een foto van het resultaat en er staat bij van wie dit recept is (wie weet kom je dus nog wel een bekende naam tegen).

inkijkje Meiraapje, Eettradities & Familierecepten

Wat vind ik van het boek?

Dit boek verdiend net als het eerste kookboek van Simone Kroon, Raapsteeltje, de Kookboek van het Jaar prijs. Dat zal dit jaar misschien niet meer lukken, maar in 2014 kan het een goede kanshebber zijn. Meiraapje is namelijk niet alleen een boek vol recepten, maar ook vol verhalen over ‘vergeten’ feestdagen en andere bijzondere dagen zoals bijvoorbeeld de ijsheiligen. Meiraapje doet echt Nederlands aan, door de borduursels bij elke maand zoals je hier in het artikel op de foto ziet en de sfeer in het hele boek zelf. Fijn is overigens het leeslintje wat dit boek heeft! Kortom wil je meer weten over de Nederlandse eettradities of wil je echt ouderwets Nederlandse recepten (zoals voor babbelaars en Haagse hopjes) proberen? Dan is Meiraapje, Eettradities & Familierecepten een kookboek wat op je keukentafel hoort te liggen.

Titel: Meiraapje, Eettradities & Familierecepten
Auteur: Simone Kroon & Marriët Willems
Uitgever: Good Cook Publishing
Verschijningsjaar: 2013
ISBN: 9789461430854
Winkelprijs: 29,95

(48 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.