100% Suikervrij door Carola van Bemmelen

100% Suikervrij door Carola van BemmelenEven terug merkte ik dat ik ontzettend moe werd na het eten van een stuk appelkruimelvlaai, 24 gram suiker per 100 gram had ik binnengekregen, maar ook na het drinken van een warme chocomel met een klontje suiker werd ik enorm moe. Suiker teveel? Daar wilde me ik weleens in verdiepen, nu zijn er veel boeken, maar als boeken dan met recepten aankomen waar stevia in gebruikt wordt haak ik af. Stevia vind ik zo bitter, niks zoetigs aan. Dit boek leek me wel wat.

Over 100% Suikervrij

100% Suikervrij is ingedeeld in zes delen: In de ban van suiker, de suikerzoete maatschappij, suiker en onze gezondheid, suikerverslaving, 100% suikervrij en suikervrij eten & drinken. Elk deel belicht weer een ander deel van suiker: over hoe suiker je bijvoorbeeld ziekt maakt, welke soorten suiker er zijn, waarom eten we suiker. Het boek wordt afgewisseld met foto’s uit de jaren vijftig, leuk, maar het doel van de foto’s snap ik niet. Was het in de jaren vijftig dan zo goed gesteld met de suikerinname? Ook toen werd er taart gebakken, was er snoep te koop en bestond de tomatenketchup al. Handig is het pasje wat in het boek zit met alle ‘schuilnamen’ die suiker ook kan hebben.

Wat vind ik van het boek?

Andere sites zijn enthousiast over dit boek, ik een stuk minder moet ik bekennen. Waarom? Eigenlijk kende ik alle informatie al, lijstjes gezien die ik al ergens op internet ben tegengekomen en informatie die ook in andere boeken staat. De geraadpleegde bronnen zijn recente boeken van bekende schrijvers en bekende internet. Kortom weinig origineel. Waarom ik het gekocht heb? Om te ontdekken wat je wel en niet mag eten. Duidelijke is dat niet, alleen het kan overal in zitten en vervolgens worden andere producten die zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikers zorgt afgeraden, terwijl daar geen suiker in zit. Het heeft misschien wel een soort van zelfde werking als geraffineerde suiker, maar het is niet vergelijkbaar. Verder heeft het boek veel herhaling en soms ook wat met het vingertje wijzend over hoe gevaarlijk en verslavend suiker wel niet is. In ieder geval is het duidelijk dat de schrijfster achter haar concept staat.

Eigen plan trekken

Wat misschien wel leuk is is het Superchallenge Small programma wat je kan volgen via een besloten Facebook groep. Ga ik meedoen? Nee. Ik ga mijn eigen plan trekken. Helemaal suikervrij gaat niet lukken, want suiker zit echt overal in. Daarnaast eigenlijk neem ik niet echt gek veel suiker, die ‘sluipsuikers’ wel, maar geen suiker in de thee (dat vind ik echt zo smerig). Bij mij ligt het probleem bij dat stuk taart, het glas warme chocomel. Hoe ik zelf nog meer wil minderen met suiker? Ik ga afvinken wat mij moe maakt, kortom zelf lijstjes maken met wat ik elke dag eet en dan bijhouden wanneer ik me moe voelde en vervolgens analyseren wat de oorzaak kan wezen. Kan ik best (denk ik).

Titel: 100% Suikervrij
Auteur: Carola van Bemmelen
Uitgever: Spectrum
Verschijningsjaar: 2013
ISBN: 9789000322411
Winkelprijs: 19,99

(7 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)