Jubileum: Calvé Pindakaas 65 jaar!

Calvé Pindakaas gewoon, met stukjes noot, creamy, light,

Samen met Calvé heb ik een ‘jubileumjaar’, ik omdat ik 40 ben geworden en Calvé omdat de pindakaas inmiddels 65 jaar bestaat! Bijna overal staat er wel een pot pindakaas op tafel tijdens het ontbijt of de lunch en grote kans dat het een pot van Calvé is. Maar hoe is dat eigenlijk allemaal ontstaan, pindakaas?

Over Calvé en Pindakaas

Pindakaas is in 1890 uitgevonden door dokter George Washinhgton Carver. Hij ontdekte namelijk dat als je pinda’s maalt dat het een smeuïg en smeerbaar iets werd. Calvé bestond toen al, maar deed niets met pindakaas. In 1884 is Calvé namelijk opgericht als de Nederlandse Oliefabriek door Jacobus Cornelus van Marken. De NOF, fuseerde in 1897 met het bedrijf van twee Franse broeders, Emmanuel en George Calvé, en ging zich toen ook bezig houden met het maken van sauzen, margarines en ketchup. Pas in 1928 werden de fabrieken van de gebroeders Calvé gekocht en werd de productie voortgezet in Delft. In 1948 is de Calvé pindakaas ontstaan door een idee om uit aardnoten een pasta voor op brood te maken. Kortom pindakaas werd vanaf die tijd ook populair in Nederland.

Reclames

Oude Calvé reclames

De reclames van Calvé Pindakaas uit kranten en tijdschriften zijn mij eigenlijk nooit zo opgevallen, maar de reclames die je hieronder ziet ken je misschien wel: Petje Pitamientje en Pieter van den Hoogenband (daar zijn ook versie met Joop Zoetemelk en Evert van Benthem van)


Leuk hè, om die oude reclames van toen te zien?!

Soorten Calvé Pindakaas

Naast de gewone Calvé pindakaas zijn er inmiddels al meer varianten gekomen. Zo is 1971 de pindakaas met stukjes noot geïntroduceerd. Pas jaren later, in 2002 werd een nieuwe variant gelanceerd, namelijk de pindakaas light en in 2005 kwam de pindakaas creamy op de markt. Al die potten pindakaas zie je hierboven op de foto.

Pindakaas weetjes:

– Er worden per week 400.000 potten pindakaas leeg gegeten
– Gewone Calvé pindakaas bestaat voor 85% uit gemalen pinda’s
– Pinda’s groeien aan een pindaplant, een stuik van zo’n 30 centimeter hoog
– Pinda’s komen oorspronkelijk uit Peru, Calvé haalt de pinda’s uit Argentinië, deze pinda’s hebben namelijk de lekkerste smaak

Baas Pindakaas

Omdat Calvé pindakaas 65 jaar bestaat wordt dat natuurlijk ook gevierd. Drie weken lang, vanaf 7 oktober, worden er speciale Calvé pindakaas jubileumpotten op bijzondere locaties en in supermarkten geplaatst. Kinderen die zo’n pot vinden mogen voor één dag baas pindakaas worden en mogen zelfs in de adviesraad van pindakaasbazen komen. Hoe leuk is dat? Verder wordt het hele jubileumjaar met nog allerlei activiteiten gevierd. Wat? Dat is nog een verrassing! En binnenkort zie je op Brutsellog allerlei recepten met pindakaas voorbijkomen. Alle smaakjes pindakaas moeten natuurlijk uitgeprobeerd worden!

(130 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.