In de keuken: Euroma Original Spices by Jonnie Boer

In de keuken: Euroma Original Spices by Jonnie Boer

De kruiden van Jonnie Boer had ik al weleens gezien in de supermarkt, hoe kan het ook anders want het valt best op in het schap met die vrolijke kleurtjes. Nu heb ik er een aantal mogen proberen, de Arabische smaken baharat, ras el hanout en za’atar.

Original Spices by Jonnie Boer

De kruidenlijn van Jonnie Boer is onstaan nadat Jonnie en Thérèse Boer van De Librije een bedrijfsbezoek aan Euroma, kruiden- en specerijenproductent, hadden gedaan. Geinpireerd op de verre reizen die Jonnie Boer heeft gemaakt werden de nieuwe kruiden- en specerijenmelanges ontworpen. Dit werden 15 bijzondere smaken: baharat, caribbean spice, ceylon kaneel, curry madras, garam masala, lemon pepper, nootmuskaat, paprika edelsuss, picadillo, ras el hanout, shichimi togarashi, tellicherry pepper, thai green curry, thai red curry en za’atar. Zoals je ziet bekende en minder bekende specerijenmelanges. Goed om te weten is dat er aan deze melanges vrijwel geen zout is toegevoegd. Daarnaast is er gekozen voor blik als verpakking. Blik is namelijk al van oudsher de verpakking voor specerijen. Doordat het blik een grote opening hebt kan je makkelijk de specerijen met je vingers pakken of met een eetlepel, handig dus voor het doseren.

Euroma Original Spices by Jonnie Boer baharat, ras el hanout en za'ahar

De smaken die ik heb getest

Van de drie melanges die ik heb getest kende ik eigenlijk alleen de ras el hanout, die ik kreeg op de Oosterse Bazaar waar het geschraapt werd van een ras el hanout ‘specerijen toren’. Wat ik weet is dat geen enkele ras el hanout hetzelfde is, iedereen heeft net weer een andere combinatie van specerijen. Je ruikt en ziet wel verschil tussen de ras el hanout van de Oosterse Bazaar en die van Jonnie Boer, maar welke nu beter is, de smaak is net even anders, maar dat maakt het toch spannend in de keuken?

De smaken op een rij:

Baharat betekent specerij en is een melange van paprika, korianderzaad, zwarte peper, kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagels en cayennepeper. Deze melange bevat dus geen zout.

Ras el hanout betekent ‘het beste van de winkel’ en is een melange van paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Deze melange bevat ook geen zout.

Za’atar is een groene kruidenmelange en bevat sesamzaad, sumac, tijm, majoraan, oregano , zout en basilicum.

Euroma Original Spices by Jonnie Boer met specerijen ervoor baharat, ras el hanout en za'ahar

Wat vind ik er van?

Euroma kende ik alleen van de glazen potjes met gevriesdroogde kruiden, vooral de tijm vind ik ideaal. De lijn Original Spices by Jonnie Boer was mij al wel opgevallen, maar ik had er nog niets van gekocht, wat moet je eigenlijk precies met die kruiden- en specerijenmelanges, zijn ze echt maar voor een bepaald gerecht te gebruiken of voor meer. Ik was eigenlijk bang dat de kruiden en specerijen ergens achter in het kruidenrek kwamen te staan en vergeten zouden worden. Zo zonde! Wat je eigenlijk moet doen is experimenteren. Probeer de melanges te mengen met olie om zo een stukje geroosterd brood met kruidenolie te maken, of smeer er een stukje vlees mee in en leg het op de grill of maak er een lekkere dressing van. Ideeën genoeg, alleen moet je het even weten.

(2.708 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

One thought on “In de keuken: Euroma Original Spices by Jonnie Boer

    1. Provençaalse kruiden bestaan zeker, ik heb ze sowieso vaker tussen alle kruiden zien staan in de supermarkt, alleen niet van Original Spices by Jonnie Boer. Om het zeker te weten zou ik contact opnemen met Euroma zelf (ik ben zelf een blogger).

      Groet Anja

  1. Misschien wat ongebruikelijk, maar ik heb Ras el hanout al gebruikt bij het stomen (!) van diverse groenten soorten, zoals brocolli met bloemkool of over de Chinese kool.
    Héérlijk en je hoeft verder geen zout of zo toe te voegen.
    Wel zo gezond 😉

Reacties zijn gesloten.