Het Groentenparadijs door Manja Visser en Marcel van Driel

Het Groentenparadijs door Manja Visser en Marcel van DrielEen moestuin, op dit moment heb ik dat niet, maar vroeger als kind zijnde ben ik vaak genoeg in de moestuin van mijn vader en moeder in de weer geweest, doperwten en tuinbonen doppen of snijbonen door de snijbonenmolen halen. Stiekem verlang je dan nog wel eens terug aan die superverse groenten die soms letterlijk een paar minuten voor het koken van het land was gehaald. Echte smaken. In ieder geval moestuinieren wordt steeds hipper. Eigenlijk kan je het overal zelfs op je balkon. Het boek Het Groentenparadijs neemt je alvast mee naar een Amsterdamse moestuin met recepten van drie generaties die deze moestuin hebben beheerd. Seizoensrecepten met producten van de koude grond, zoals dat in moestuin taal heet.

Over het boek: Het Groentenparadijs

Een volkstuin in Amsterdam, verscholen tussen de A2 en A10 is het groentenparadijs geworden van schrijfster Manja Visser. Ook haar familie heeft jarenlang een volkstuin gehad en dan leer je zeker koken met de seizoenen en inventief met groenten om te gaan, zeker als je een overschot hebt en je niet elke dag hetzelfde wilt eten. Het boek is ingedeeld in de vier seizoenen, lente, zomer, herfst en winter. Bij elk seizoen horen natuurlijk specifieke handelingen die je hoort te doen in je moestuin. Deze worden in Het Groentenparadijs duidelijk beschreven. Vervolgens krijg je recepten ingedeeld per ingrediënt van het seizoen, zo krijg je in de lente een aantal recepten met rabarber, in de zomer recepten met bietjes, in de herfst recepten met pruimen en in de winter, uiteraard, met boerenkool. De recepten zijn allemaal makkelijk te maken en zijn voorzien van foto’s van het eindresultaat gemaakt door Marcel van Driel. Achter in het boek vind je een handige zaai- en oogstkalender van de in Nederland meest gangbare groente en fruit. In een oogopslag kan je zien wanneer je aan de gang moet gaan in je moestuin.

Wat vind ik van het boek?

Soms zou ik best wel een moestuintje willen hebben. Alleen breekt het me aan tijd en aan een goed stukje grond. In een mini-tuin op het noorden wil natuurlijk weinig groeien met die spaarzame momentjes dat er zon op de tuin schijnt, al is het me al wel eens gelukt om een paar tomaatjes, paprikaatjes en Spaanse pepers te laten groeien. Toch kan ik wel genieten van kookboeken die koken die koken met de seizoenen, vooral zoals Het Groentenparadijs waar op een leuke, makkelijke manier gekookt wordt met verse producten uit de tuin. Voor wie is dit boek bedoeld? Eigenlijk voor iedereen die een moestuin heeft en niet weet wat je met al dat lekkers kan maken, maar Het Groentenparadijs is natuurlijk ook bedoeld voor iedereen die gewoon van vers en lekker eten van de seizoenen houdt.

Titel: Het Groentenparadijs
Auteur: Manja Visser en Marcel van Driel
Uitgever: Kosmos
Verschijningsjaar: 2013
ISBN: 9789021553122
Winkelprijs: 19,95

(15 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.