The Making of: Brutsellog Kookboek by Blurb

Brutsellog KookboekVorige week maandag heb je al kunnen lezen hoe trots ik ben met mijn eigen Brutsellog Kookboek. Oké, het boek wordt niet verkocht in de boekhandel of bij Bol.com, maar dat mag mijn pret niet drukken. Wie weet ooit bij een 10-jarig bestaan van Brutsellog, ik zeg maar wat, dat er een echt Brutsellog Kookboek verschijnt. Dat is natuurlijk toekomstmuziek en een grote droom. In het artikel van vorige week had ik belooft om je een kijkje achter de schermen van het maken van het Brutsellog Kookboek. Er zijn geen kiekjes van het koken en het fotograferen van de recepten in dit boek, die waren natuurlijk al lang gemaakt voor Brutsellog.nl. Het was alleen nog een kwestie van welke recepten waar in het boek.

The Making of Brutsellog Kookboek

Zoals ik al vertelde ben ik eind vorig jaar door Blurb benaderd om een artikel over hun fotoboeken te schrijven. Zelf er over schrijven is natuurlijk het leukst. Bij Blurb kan je fotoboeken, huwelijksalbums, kookboeken, notitieboeken, zakelijke boeken, magazines, brochures en zelfs Facebook- en Instagramboeken maken. Natuurlijk heb ik gekozen voor een kookboek, logisch toch voor een foodblogger? Ideeën genoeg, maar had ik nog genoeg foto’s bewaard van hoge kwaliteit, wat wil ik er eigenlijk in … kortom het bedenken was begonnen nu het maken nog. Er zijn drie verschillende mogelijkheden om je Blurb boek te maken met Bookify met eenvoudige sjablonen, Booksmart, met meer aanpassingsmogelijkheden en een speciale Adobe Indesign toepassing voor totale vrijheid. Het mooiste zou zijn om dat laatste te kiezen, maar dan moet je en Adobe Indesign hebben en ook de nodige kennis ervan. Ik heb dus gekozen om het Brutsellog Kookboek te maken in Blurb Booksmart.
startpagina Blurb boek maken
beginpagina van Blurb

Blurb Booksmart

Blurb is een programma wat je download op je PC of Mac. Zelf heb ik een MacBook, dus ik heb gewerkt met de Mac versie van Booksmart. Helaas werkte Booksmart niet in een keer bij mij. Ik moest ergens een bepaalde instelling aanpassen en daarna kon ik Booksmart openen. In Booksmart begin je eerst met de keuze van het formaat boek. Vervolgens kan je foto’s uploaden, teksten schrijven en layouts bepalen. Eigenlijk wijst het programma voor zich. Waar je wel op moet letten is het tekstverloop. Als je in een kolom wat aanpast kan er op een andere pagina ook iets verschuiven. Dat kan soms niet opvallen. Check daarom altijd goed hoe je boek wordt voordat je je boek echt gaat bestellen. Sowieso wordt de extra check wel aangegeven voordat je het bestel proces gaat starten.
Blurb Booksmart
screenshot Booksmart

Blurb eBook converter

Natuurlijk zitten we in een digitaal tijdperk, dus er moest ook een ebook van het Brutsellog Kookboek komen. Eigenlijk gaat dat heel simpel. Tijdens het bestelproces kan je aangeven dat je ook een ebook van je boek wilt. Vervolgens wordt er in de browser een programma (op flash basis) geopend waarmee je originele boek wordt geconverteerd naar een epub bestand geschikt voor iPad, iPhone en iPod Touch. Hoe groter je boek hoe langer het converteren duurt. Als het lang gaat duren gaat het converteren op de achtergrond verder en krijg je via een email bericht wanneer het converteren klaar is. Vervolgens kan je in het flash-programma aan de gang met eventueel nieuwe fouten (denk aan tekst verlopen) of kleine tekstuele aanpassingen. Vervolgens, nadat je hebt betaald, wordt de link naar je ebook verzonden en kan je het net als je papieren boek beschikbaar stellen in de Blurb boekwinkel.
Blurb Ebook converter
screenshot Blurb ebook converter

Het bestelproces

Het bestelproces is eigenlijk makkelijk. Zodra je boek af is kies je in Booksmart op bestellen. Vervolgens kan je kiezen of je er nog een ebook en/of pdf bestand bij wilt. Daarna krijg je de keuze hoe snel je je boek thuis wilt hebben. Binnen iets meer dan een week of iets meer dan twee weken. Aan de snelste variant zit natuurlijk een kostenplaatje, ik heb gekozen voor de langere levertijd, dat paste beter in mijn budget. Het betalen bij Blurb doe je door een creditcard betaling, paypal betaling of door een code die je misschien wel gewonnen hebt.

De levering

De levering wordt in Nederland door UPS gedaan. Het boek wordt gedrukt in Amerika, dus mijn kookboek heeft een lange reis gemaakt! Via een mailbericht krijg je een traceercode toegestuurd en kan je precies zien waar je boek, als het eenmaal is aangeboden aan UPS.

Wat vond ik er van?

Wat is het leuk om je eigen kookboek te ontwerpen en nog leuker om het boek te echt in handen te hebben. Zo stoer om je naam op een heus kookboek te zien. Tijdens het maken van het boek liep ik wel tegen dingetjes aan. Zo kreeg ik Booksmart niet gelijk geïnstalleerd, met antwoorden uit de faq’s en wat zelf prutsen kreeg ik het toch voor elkaar. Daarnaast heb ik last gehad van tekst verlopen en jammer genoeg heb ik er 1 niet opgemerkt, dat kan iedereen gebeuren. Verder spreekt de werking van Booksmart voor zich. Ook het maken van het ebook daarna was eigenlijk simpel de stappen volgen, alleen had ik wat ruzie met de flash. Tijdens het bestellen schrok ik eigenlijk van de prijs. Ik dacht dat ik binnen het budget zat, maar er kwam nog btw bij en dat is afhankelijk van het land waar je het besteld. Daarnaast zijn de verzendkosten ook hoger aangezien het uit Amerika kwam. De keuze mogelijkheid van betalen is creditcard of PayPal. Voor het ebook en pdf-bestand van mijn boek heb ik met PayPal betaald en dat is best simpel. Het zou wel fijn zijn als je ook via iDeal kan betalen. De bezorging van het Brutsellog kookboek was sneller dan verwacht en fijn dat er automatisch een traceercode krijgt opgestuurd. De kwaliteit van het boek, eigenlijk super. De foto’s waren mooi, de tekst goed. Kortom helemaal leuk. Voor speciale gelegenheden of om je droom waar te maken door je eigen boek te maken is Blurb een leuke mogelijkheid om dit te realiseren!

Hieronder zie je een paar pagina’s uit het Brutsellog Kookboek:

Titel: Brutsellog, Wat eten we vandaag?
Auteur: Anja van Heiningen
Uitgever: Blurb
Verschijningsjaar: 2013
Winkelprijs: 24,95 (ex btw en exclusief verzendkosten)
Winkelprijs eBook: Gratis
Klik op de cover van het boek om het te bestellen bij Blurb

(10 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.