Blogtournee: De Vrouwenslagerij door Ilja Gort

De Vrouwenslagerij door Ilja GortEven geleden kreeg ik de vraag of ik mee wilde doen aan een blogtournee. Een blogtournee, wat is dat vroeg ik mij natuurlijk af. Een blogtournee is een virtuele tournee van boek en auteur langs verschillende blogs. In Amerika en Groot Britannië een bekend fenomeen waaraan vele bloggers deelnemen. Dat leek mij leuk. De schrijver bleek Ilja Gort te zijn, met de blogtournee promoot hij zijn nieuwste boek: De Vrouwenslagerij. Het boek heb ik gelezen, en ik was er verrast over, hoe een vegetariër zo vol passie over het slagersvak kan schrijven. Het meest opvallende vond ik de wijze van schrijven. Heel beeldend, je kon het zo allemaal voor je zien en dat verklaart ook mijn vraag aan Ilja. Het stokje in deze blogtournee neem ik over van Frankrijk Blog.

Mijn vraag over De Vrouwenslagerij

Op een paar onverwachte plekken, langs een doorgaande weg en bij een klein winkelcentrum, onder andere, kwam ik posters tegen van De Vrouwenslagerij. Ik kreeg het idee dat het ging over een nieuwe Nederlandse film. Later zag ik ook de trailer van het boek, wat me ook al in die richting deed denken. Door de trailer kreeg ik een beeld van de sfeer in de slagerij en van de vrouwen. Het verhaal lijkt me ook helemaal perfect voor een Nederlandse thriller. Hoe zou je er tegenover staan als een producent dit boek zou willen verfilmen?

Antwoord van Ilja Gort

Vorig jaar besloten we na de druivenpluk tot een korte wandelvakantie. We belandden in een klein dorpje, diep verstopt in de Franse Pyreneeën. Het bestond uit een handjevol huizen, een pleintje, een bar en twee winkels. Er was niets te doen en niets te bezichtigen. Op het lege plein stonden een paar four wheel drives in de brandende zon. Onder een ervan lag een hond te slapen. Een paar zwaluwen scheerden door de leegte, hun schrille kreten weerkaatsend tegen de huizen. Boucherie, meldde een van de twee winkels. Ik duwde de deur open stapte mijn nieuwe boek binnen.

Het ontstaan van het boek

In de slagerij vol opengesneden karkassen, waar het leven nog maar net uit was, klonk muziek; Message in a Bottle, van The Police, tamelijk luid. Achter de toonbank, aan het eind van de winkel, stond een viertal vrouwen in witte slagersjassen te snijden en te hakken. Alle vier bewogen ze, ieder op haar eigen manier, ritmisch op de beat van de muziek. Ze lachten, zongen af en toe een tekstregel mee en voerden onderwijl geanimeerde gesprekken met de klanten. Een vrouwenslagerij. Terwijl de dorpelingen op hun beurt wachten werd er gepraat, gelachen en meegeneuried met The Police. Tijd was daarbij een factor die geen rol leek te spelen. Ik voelde het: ik sta met twee benen in een nieuwe roman. Of wordt het een thriller? Hoe dan ook, alles was er: de hoofdpersonen, de locatie, het leven en de dood. Sinds dat moment draaide het hele verhaal als een 3D-film in de grote zaal van mijn bovenkamer. Ik hoefde het alleen nog maar op te schrijven.

Scenarioschrijver

Dat is nu gebeurd, dus nu mag een goeie scenarioschrijver zijn tanden erin zetten. Er zijn schrijvers (ik noem geen namen) die bij de verfilming van hun werk eisen dat ze zelf het script schrijven. Megablunder. Script writing is een specifiek (en sterk onderschat) beroep. Een kunst zelfs. Een auteur die zijn eigen scenario schrijft, graaft zijn eigen graf.

Ilja Gort

Hoe zou De Vrouwenslagerij er uit zien als film? Voor de promotie van het boek is er al een heuse trailer gemaakt en deze kan je hieronder zien:

Meer over de blogtournee van De Vrouwenslagerij lees je via deze link

Titel: De Vrouwenslagerij
Auteur: Ilja Gort
Uitgever: A.W. Bruna / Lev.
Verschijningsjaar: 2012
ISBN: 9789400502284
Genre: Roman
Winkelprijs: 17,95

(657 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)