Testen: Bosch Keukenmachine

Bosch Keukenmachine
Dat Bosch ook keukenmachines maakte wist ik eigenlijk niet, maar eigenlijk niet gek want het merk maakt onder andere ook wasmachines en gasfornuizen. In een test van de Consumentenbond blijkt dat twee keukenmachines van Bosch als beste zijn getest, de keukenmachines MUM 52110 en MUM 54230 haalden respectievelijk de scores van 7,7 en 7,8. Inmiddels heb ik de machine ook getest en wat een leuke machine, het kan van alles op een vernuftige manier en dat kan je zien op de foto’s in dit bericht. Overigens heeft de MUM5 in 2011 de Red Dot Design Award gehaald.

Bosch Keukenmachine met spatdeksel
Bosch Keukenmachine MUM54230 met de spatdeksel.

De Consumentenbond gaf de machines het hoogste oordeel over het zware werk: kloppen, mixen en kneden. Door de motors van respectievelijk 700 en 900 watt zijn het semiprofessionele krachtpatsers. Voordeel van de Bosch Keukenmachine MUM5 is dat alle onderdelen in de vaatwasmachine kunnen. Verder kan je de gardes en snijschijven opbergen in een speciale opbergtas die weer precies past in de mixkom.

Bosch Keukenmachine Snijden
Bosch Keukenmachine MUM54230 snijden

Zoals je ziet zijn de keukenmachines van Bosch veelzijdig. Je kan er mee snijden, mixen, kneden, hakken, kortom bijna te veel om op te noemen. Hoe één machine dit allemaal kan komt door de ‘EasyArmLift’, deze kan je in verschillende standen zetten waardoor je er zelfs smoothies mee kan maken en sinaasappels mee kan persen.

Bosch Keukenmachine Sapcentrifuge
Bosch Keukenmachine MUM54230 persen

Natuurlijk heb ik zelf de machine getest. Ik heb er onder andere de ingrediënten van het kerstbrood er mee gemaakt, sinaasappels geperst en een smoothie mee gemaakt. Het gebruik van de machine wijst voor zich, maar is wel een kwestie van ontdekken door dat er zoveel verschillende mogelijkheden heeft. De machine voelt degelijk aan wanneer je de verschillende onderdelen er opzet. De machine heeft zelfs een beveiliging op de draaiende onderdelen. Wanneer je bijvoorbeeld de dop van de ‘blenderaansluiting’ er niet op hebt, dan werkt de machine niet. De keukenmachine die ik heb mogen testen heeft zeven verschillende standen/ snelheden waarin je de machine kan zetten. Voor de verschillende mogelijkheden van de machine heb je dit ook wel nodig.

Bosch Keukenmachine Blender
Bosch Keukenmachine MUM54230 Blender

De voordelen van de Bosch MUM5 keukenmachines: De veelzijdigheid van de machine, zowel kneden, hakken als blenden en zelfs het persen van sinaasappels kan de machine. Fijn vind ik dat je het snoer in de machine kan opbergen, bij de duurste variant kan dit zelfs automatisch. Je hebt zo in ieder geval geen last van het snoer als je de machine bijvoorbeeld opbergt. De keukenmachine staat stevig op zijn ‘voeten’, het zuigt zich vast aan het werkblad. Door een bepaalde hoek van de gardes en de haak ten op zicht van de easyarmlift wordt het beslag echt goed geklopt of gekneed. Dat het deeg goed gekneed werd merkten we vooral bij het bakken van brood. Het had beter gerezen en was over het al geheel beter dan de andere keren toen we zelf brood hebben gemaakt. Kortom de Bosch MUM is een fijne keukenmachine!

Bosch Keukenmachine Garden en Haken
Bosch Keukenmachine MUM5 Gardes en Haak

Natuurlijk wil je ook nadelen horen, eigenlijk zijn die er niet. Of je moet het vervelend vinden dat je best wel wat ruimte kwijt bent aan de accesoires zoals het snijopzetstuk, de sapcentrifuge en de blender. Maar denk maar zo, als je dit allemaal als los apparaat hebt dan ben je misschien nog wel meer ruimte kwijt.

Bosch Keukenmachine Snijschijven
Bosch Keukenmachine MUM5 snijschijven

Nederland is een patatland, er wordt per jaar zelfs 100 miljoen kilo patat gegeten, een groot deel hiervan wordt thuis bereidt. Het is natuurlijk het gezondst (en lekkerst) om de frites zelf te maken van verse aardappels. Daarom kan je tijdelijk bij de Bosch MUM5 keukenmachineserie een fritesschijf bestellen met de actiekaart uit de verpakking. Binnen enkele seconden heb je de perfecte frites gesneden. Zelf heb ik de fritesschijf niet getest, deze zat er niet bij. Ik kreeg wel een vraag hoe dit werkte. Ik stel me zo voor dat je de fritesschijf in het apparaat doet. Deze schijf gaat draaien en je doet er ‘overdwars’ de geschilde aardappelen in. Vervolgens snijdt de schijf er frites van die in de kom vallen.

Adviesverkoopprijzen
De Bosch MUM52110 met rvs kneedhaak, roergarde, klopgarde, rasp- en snijapparaat met 3 schijven en een antispatdeksel met vulschacht kost 235,00

De Bosch MUM54230 met rvs kneedhaak, roergarde, klopgarde, rasp- en snijapparaat met 3 schijven en een antispatdeksepl met vulschacht , blenderbeker en citruspers kost 335,00

Goed om te weten is dat er nog een BOSCH MUM5 boven deze twee keukenmachines is, de MUM54340. Bij deze machine krijg je zelfs een vleesmolen erbij geleverd!

(934 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

One thought on “Testen: Bosch Keukenmachine

 1. Hallo

  Ik had nog één vraagje i.v.m. de MUM 54230. Ik las dat de motor sterk genoeg is voor het kneden van brooddeeg. Maar is het ook mogelijk om meerdere brooddegen tegelijk te laten kneden?

  Mvg
  Jana

 2. Ik vind het een geweldige machine. Mooi, compact en vele mogelijkheden. Voor mij 1 nadeel, als ik een mix wil kloppen met de garde san gaat hij niet aan. Of het ligt aan de garde dat ik deze niet goed er in heb of moet het spatdeksel ook vast klikken? Graag hoor ik of je tips hebt, zodat ik verder kan genieten van dit apparaat

  Vriendelijk bedankt

 3. Interessant! Ik ben net bezig met kiezen 😄
  Je hebt het over een Sapcentrifuge, maar die zie ik los niet benoemd, maar ik zie hem ook niet als los accessoires of hij heet anders. Zit hij er wel bij?
  Groeten!

Reacties zijn gesloten.