Het Nederlands Bakboek door Gaitri Pagrach Chandra

Het Nederlands Bakboek door Gaitri Pagrach Chandra Een Nederlands bakboek wat geschreven is door de in Brits Guyana geboren kookboeken auteur Gaitri Pagrach Chandra. Ze is getrouwd met een Nederlander en keek met een heel andere blik op onze kookcultuur of liever gezegd de bakcultuur. Nederland is misschien niet goed qua kookcultuur maar de bakcultuur is erg groot. Vier jaar lang heeft de schrijfster kris kras door Nederland gereisd om bakkerijen te bezoeken, te proeven van al het lekkers en om informatie te verzamelen in bibliotheken. Alles wat ze heeft verzameld werd uiteindelijk dit boek: Het Nederlandse Bakboek. Het Nederlands Bakboek is gemaakt voor de thuisbakker en staat vol recepten en historische verhalen.

Het boek begint na het voorwoord van de schrijfster met een hoofdstuk waarin beschreven wordt wat je allemaal in je voorraadkast nodig hebt als thuisbakker en krijg je handige baktips. Leuk om te zien is de kaart van Nederland met daarop de bakspecialiteiten per provincie/streek. Vervolgens krijg je een historische blik op het bakkersvak in beeld en woord.

Daarna beginnen de recepten die zijn ingedeeld in brood, beschuit, kruidkoek, ‘taart, koek & kleine traktaties’, vlaaien, koekjes, pannenkoeken, wafels en feest. De recepten zijn duidelijk beschreven en vaak voorzien van een korte inleiding met extra informatie over het recept. Niet elk recept heeft een foto van het eindresultaat, maar van de foto’s die in Het Nederlands bakboek staan krijg je echt direct trek.

Het Nederlands Bakboek is een bijzonder boek. Het laat je de recepten zien die de Nederlandse bakcultuur rijk is en laat je ook proeven van de historische achtergrond van het bakken in de bakkerijen. Het is een mooie afwisseling tussen de historische foto’s en de foto’s van de lekkernijen. Eigenlijk moet je dit boek als thuisbakker gewoon in huis hebben!

Titel: Het Nederlands Bakboek
Auteur: Gaitri Pagrach Chandra
Uitgever: Kosmos
Verschijningsjaar: 2012
ISBN: 9789021552606
Winkelprijs: 29,95

(6 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

One thought on “Het Nederlands Bakboek door Gaitri Pagrach Chandra

  1. Helemaal mee eens. Erg mooi en informatief boek, en hoewel ik het boek eigenlijk pas 5 december krijg heb ik er (voor het verstopt werd) al 3 dingen uitgemaakt. Erg leuk om eens al die Nederlandse klassiekers bij elkaar te zien. Ik vond wel dat de oventemperaturen wat aan de lage kant zijn, maar dat zal te maken hebben met het verschil tussen de oven die voor het boek gebruikt is en de mijne.

Reacties zijn gesloten.