100x Hollands door Eke Mariën

100x Hollands door Eke MariënWat zijn nu de 100 meest gerechten in Nederland? Via Twitter ging Eke Mariën op zoek naar het antwoord. Via zijn twitteraccount 100xHollands heeft hij aan zijn volgers gevraagd hem te laten weten wat zij die avond hadden gegeten. Zo ontstond deze bijzondere lijst, daarnaast hebben een aantal bekende Nederlandse culinaire journalisten en een foodblogger hun top vijf van favoriete gerechten doorgegeven, ook hebben een aantal grote foodsites hun meest bekeken recepten in een top 10 gezet. Kortom 100x Hollands is een kookboek vol lijstjes.

Na de inleiding met allerlei lijstjes over meest gegeten vis, vlees, vleeswaren, zuivel, groente en fruit begint pas de echte lijst: de 100 meest populaire gerechten in Nederland. Is de nummer 1 bloemkool met een papje, of toch een gerecht uit het buitenland, zoals pasta, rijst of noodles? De nummer 1 ga ik uiteraard niet verklappen, dat zie je vanzelf in het boek, wat ik je wel kan zeggen is dat ik het wel eens ben met de nummer één, dit gerecht staat ook regelmatig hier op tafel.

De recepten in 100x Hollands zijn voorzien van een inleiding over het gerecht en zijn in duidelijke stappen beschreven. De recepten zijn voorzien van een foto van het gerecht of van een ingrediënt wat in het gerecht gebruikt wordt. Naast de 100 hoofdgerechten vind je ook nog een aantal recepten voor bijgerechten in dit boekje. De receptuur in dit boekje zijn overigens allemaal getest door de volgers van Eke Mariën.

100x Hollands laat zien wat Nederland tegenwoordig eet, althans wat de Twitteraars onder ons eten. Een leuk kookboek met naast Nederlandse gerechten zoals ‘hete bliksem’ en ‘hachee’ ook gewoon pastagerechten en couscousgerechten. Een boekje met genoeg ideeën voor de dagelijkse maaltijd!

Titel: 100x Hollands, De 100 meest gegeten gerechten in Nederland
Auteur: Eke Mariën
Uitgever: Karakter
Verschijningsjaar: 2012
ISBN: 9789045201047
Winkelprijs: 15,00

(5 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)