Florisens Koken met Kristallen

Koken met KristallenAl een tijdje geleden werd ik benaderd met de vraag of ik een geheel nieuwe vorm van het toepassen van specerijen in de keuken uit wilde proberen. Het zou gaan specerijen in de vorm van kristallen. Uiteraard ben ik er benieuwd naar. Ik kreeg van Koken met Kristallen twee smaken toegestuuurd: bergamot en kaneel. De kristallen worden vervaardigd in Frankrijk door Florisens.

Wat is het?
Deze smaakkristallen bestaan uit etherische olie, die gemaakt wordt uit planten. Dit is een pure olie die zeer geconcentreerd is en is te bitter om direct in voeding te gebruiken. De etherische olie wordt vervolgens ingekapseld in de kristallen van agave (een cactussoort). Hiermee is het eindproduct de etherische olie kristallen (oftewel smaakkristallen) ontstaan. De smaakkristallen zijn 100% biologisch en natuurlijk.

Mijn ervaring:
Het was nogal lastig om te bedenken wat er met de smaakkristallen gemaakt kon worden. Gelukkig geeft de site Koken met Kristallen tips over hoe je het kan gebruiken en in welke recepten. Daarnaast kreeg ik al de tip dat je niet teveel moest gebruiken, aangezien de smaken veel sterker zijn dan bijvoorbeeld kaneelpoeder. Via tips las ik dat de smaakkristallen ook in de thee te gebruikt kon worden. In een gewone zwarte thee heb ik de bergamot gebruikt, een beetje zorgde voor een fijne geur en een lichte smaak. Best lekker. Ik verwacht zeker als je gaat experimenteren met de smaakkristallen dat je hier bijzondere smaken mee kan creëren. De smaakkristallen van Florisens zijn misschien niet goedkoop, 8,95 voor 20 gram, maar houdt er wel rekening mee dat je maar weinig hoeft te gebruiken voor smaak.

Wat kost het?
Een potje Florisens kristallen van 20 gram kost 8,95. Deze speciale kristallen zijn verkrijgbaar bij EkoPlaza, online te bestellen bij Inspiratie.info en bij verschillende kleinere winkels te koop.

Bekijk ook de afbeeldingen met daarop ideeën wat je met de smaakkristallen kan doen: afbeelding I met ideeën voor kaneel, ylang, geranium bourbon, lemongrass en mint en afbeelding II met ideeën voor basilicum, venkel, kardemom, bergamot en ronde citrus.

(19 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)