Natrena Stevia Zoetjes en Kristalpoeder

Natrena SteviaOp de voorjaarsbeurs hoorde ik van foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan dat stevia als zoetstof populair gaat worden. Zo heb ik daar chocolade gezoet met stevia geproefd, lekker, je merkt eigenlijk niet echt dat het gezoet is met iets anders dan suiker. Natrena, bekend van de zoetjes die je bijvoorbeeld in je koffie doet als vervanger van suiker, speelt ook op deze stevia trend in en komt op de markt met Natrena Stevia zoetjes en Natrena Stevia kristalpoeder. Benieuwd als ik ben heb ik deze producten uitgeprobeerd, in ieder geval in de koffie en thee.

Wat is Stevia?
Stevia is een plantje wat zijn oorsprong kent in Paraguay en is bekend om de intense zoete smaak. Het stevia-plantje wordt ook wel honingkruid genoemd. In 1931 lukte het al om de zoetstof stevioside, de stof die het plantje zoet maakt, te kristalliseren. Het bleek veilig te zijn voor consumptie en maar liefst 300x zoeter dan suiker. Pas na grondig onderzoek werd stevioside in de jaren 80 goedgekeurd als zoetstof, in Europa is het zelfs pas in december 2011 goedgekeurd als alternatieve zoetstof.

Wat is Natrena Stevia dan?
Natrena Stevia is de lijn die Natrena heeft gemaakt voor de ‘nieuwe generatie’ zoetstof. Deze lijn bevat op dit moment de welbekende zoetjes voor in je koffie en thee en de kristalpoeder. De Natrena Stevia lijn is niet 100% stevia. Slechts 3% bestaat uit de zoetstof steviol gycloside. De rest is aangevuld met maltodextrine, dit is een hoogwaardig koolhydraat en smaakt matig zoet. De Natrena Stevia lijn is calorie-vrij en is daardoor geschikt voor als je op je gewicht wil letten en kan dus een alternatief voor de normale zoetjes of voor suiker zijn. Daarnaast heeft Natrena de primeur doordat je met de Natrena Stevia kristalpoeder ook kan koken en bakken tot 200 graden. Binnenkort verschijnen op de speciale Natrena Stevia site ook recepten, die ik uiteraard met de Natrena Stevia kristalpoeder ga uitproberen. Binnenkort dus meer.

Wat vind ik er tot zover van?
Een plantaardige vervanger van aspartaam als zoetstof is fijn, maar ik vraag me wel af waarom het zo lang heeft geduurd voordat stevia-zoetstof ook in grotere hoeveelheden geproduceerd kan worden. Een aantal mensen heb ik de Stevia zoetjes voorgeschoteld naast de normale zoetjes. De meeste ervaren toch een andere smaak qua zoetje: ‘minder zoet’, ‘er zit een bittere nasmaak aan, beetje laurierdrop-achtig’. Zelf proef ik geen verschil, maar goed op het moment van schrijven ben ik snotverkouden, dus proef ik sowieso niets. Waar ik wel benieuwd na ben zijn de mogelijkheden om te bakken. Daarom ben ik ook wel benieuwd naar de recepten die binnenkort op de Natrena site gaan verschijnen.

Wat kost Natrena Stevia eigenlijk?
De adviesprijs van Natrena Stevia kristalpoeder pot 45 gram is 3,99 en van de Natrena Stevia zoetjes (100 stuks) 2,79. Duurder dan de gewone zoetjes, maar dat komt omdat er een totaal ander productie proces aan vast zit en het is natuurlijk een plantaardig product.

(25 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.