Verraad, Verleiding & Verzoening door Louise O. Fresco & Helen Westerik

Verraad, Verleiding & Verzoening - Louise O. Fresco & Helen WesterikOver de rol van eten in de film had ik eigenlijk niet nagedacht. Ik heb natuurlijk al wel een aantal ‘foodfilms’ bekeken, maar wat nu precies de rol van het eten wat, geen idee. In het boekje ‘Verraad, verleiding en verzoening’, laten Louise Fresco en Helen Westerik van 22 films, bekende en minder bekende, de diversiteit aan situaties zien waarin voedsel een rol speelt.

‘Verraad, verleiding & verzoening’ begint met ‘de worstjes van Wim Wenders en de noedelsoep van Itami’. In dit hoofdstuk worden de rollen van voedsel en eten in speelfilms belicht. Daarna volgt een korte geschiedenis van voedsel en eten in speelfilms in ‘van de baby van Lumière tot de kreeft van Scorsese’. Vervolgens volgt in ‘van het rauwe vlees van Polanski tot de erotische watermeloen van Tsai Ming Liang’ een analyse van de betekenis van voedsel en eten in speelfilms. Het vierde hoofdstuk belicht 22 speelfilms vanuit het perspectief van voedsel en eten. Het laatste hoofdstuk ‘Bertolucci’s levende kikkers en andere symbolen’ laat de symbolen en locaties van voedsel en eten zien.

Dit boekje laat je speelfilms op een andere manier bekijken. Hoe is bijvoorbeeld de betekenis van voedsel en eten historisch gegroeid in de speelfilm. Daarnaast laat ‘Verraad, verleiding & verzoening’ je nieuwe speelfilms ontdekken waarin eten een belangrijke rol speelt. Voor de echte foodie dus!

Louise Freso is een bekend voedselspecialist en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Helen Westerik stelde vele filmprogramma’s samen, was programmeur van het Shadow documentaire festival en is nu werkzaam bij Athenaeum boekhandel.

Titel:Verraad, Verleiding en Verzoening – De rol van eten in speelfilms
Auteur: Louise O. Fresco & Helen Westerik
Uitgever: Amsterdam University Press
Verschijningsjaar: 2010
ISBN: 9789089641953
Winkelprijs: 19,50

(1 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.