Captain’s Dinner door Sandra van Berkum & Tal Maes

Captain's Dinner - Sandra van Berkum & Tal MaesDit kookboek annex historisch boek ‘Captain’s dinner’ neemt je mee naar de laatste trans-Atlantische periode (1946-1971) van de Holland-Amerika lijn en laat je het eten zien waar het zo om geroemd werd. Achter de maaltijden aan boord van de verschillende schepen bleek een geheel eigen wereld schuil te gaan. Sandra van Berkum en Tal Maes hebben oud-medewerkers geïnterviewd om zo een beeld te krijgen van het reilen en zeilen aan boord op culinair gebied. Veel medewerkers hebben hun foto’s, menukaarten en dergelijke laten zien wat de culinaire geschiedenis op de Holland-Amerika lijn mooi in beeld bracht.

Captain’s Dinner – Koken met de Holland-Amerika Lijn begint met een eerste deel vol nostalgie. Onder andere van de functies in de eetzaal en keuken, de verschillende schepen, de haute cuisine op zee en de echte captains dinners. Alles mooi vergezeld door foto’s, oude menukaarten, reclames en noem maar op.

In het tweede deel volgende de recepten ingedeeld in ‘ontbijten als een vorst’, ‘eersteklas koude en warme lunch’, ‘dineren in stijl’, ‘verleidelijke desserts’ en ‘cocktails nippen aan de bar’. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een nostalgische blik op de tijd van weleer. De recepten zijn vervolgens, helemaal bewerkt naar de smaken van nu, in duidelijke stappen beschreven en ook voorzien van een korte inleiding. De recepten zijn niet voorzien van foto’s van het eindresultaat, wat eigenlijk helemaal niet erg is aangezien het niet past bij de rest van het boek. De recepten zijn wel voorzien van illustraties, oude foto’s en schrijfsels uit de archieven van de oud medewerkers van de Holland-Amerika lijn.

Zelf zijn we ook aan boord geweest op de SS Rotterdam, wat nu voor anker ligt aan de kade in Rotterdam, voor de boekpresentatie van Captain’s Dinner, waar de huidige directrice van de SS Rotterdam en de voormalig kapitein van de SS Rotterdam de eerste exemplaren in handen kregen. Veel oud-medewerkers van de Holland-Amerika lijn die hun medewerking hadden verleend waren aanwezig bij deze presentatie. Omlijst met hapjes en drankjes was het leuk om op zo’n cruiseschip aanwezig te zijn. En het toeval wil overigens dat twee van mijn ooms vroeger beide als bakker aan boord van een Holland-Amerika lijn schip hebben gevaren. Leuk boek voor hen dus!


Klik op de foto voor een vergroting!

Captain’s Dinner – Koken met de Holland-Amerika lijn is een echt lees-kookboek, eentje waarbij je teruggaat naar tijden van weleer toen er nog passagiersschepen heen en weer voeren tussen Holland en Amerika.

Titel:Captain’s Dinner – Koken met de Holland-Amerika lijn
Auteur: Sandra van Berkum & Tal Maes
Uitgever: Scriptum
Verschijningsjaar: 2011
ISBN: 9789055948161
Winkelprijs: 19,90

(11 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.