Het Nederlands Viskookboek door Bart van Olphen

Het Nederlands Viskookboek - Bart van OlphenNederland staat wel bekend om de visserij, ga bijvoorbeeld maar eens naar een haven in een willekeurige plaats langs de Noordzeekust. In de havens is er genoeg handel in vis, vissersboten varen af en aan. Toch ligt er veel buitenlandse vis in de supermarkten. Terwijl vis gewoon in ons land makkelijk verkrijgbaar is. Bart van Olphen van Fishes laat in ‘Het Nederlandse Viskookboek’ zien wat er in Nederland op visgebied verkrijgbaar is en wat je met de vissen en andere zeevruchten kan maken.

Het boek begint met een inleiding ‘vis met een verhaal’ over hoe de schrijver, Bart van Olphen, met een Michelin-gids in de trein naar Frankrijk stapte en in een driesterrenzaak aan de gang kon gaan en zo in aanraking kwam met het beste van het beste. Zo ook de lekkerste vissen, vers uit de zee. Niet lang na zijn terugkomst in Nederland opende hij ‘Fishes’ om zo een brug te slaan tussen de visser en de consument. Vervolgens krijg je nog informatie over duurzaam gevangen vis. In het Nederlandse Viskookboek lees je de verhalen van de vissers en krijg je mooie recepten met verse vis uit de buurt.

Het boek is ingedeeld in de verschillende vissersplaatsen ‘Yerseke’, ‘Bergen op Zoom’, ‘Neeltje Jans’, ‘Scheveningen’, ‘Den Oever’, ‘Urk’, ‘Hindeloopen’ en ‘Lauwersoog’. De vissers vertellen hun verhaal en Bart van Olphen maakt fijne gerechten met hun waar. De recepten zijn in duidelijke stappen beschreven en voorzien van een foto van het eindresultaat. Bij een aantal recepten verteld de schrijver een korte anekdote. Na de recepten krijg je een handige seizoenskalender per locatie waarop je duidelijk kan zien wanneer de vis of zeevrucht eigenlijk op het beste is. Daarnaast recepten voor de verschillende sauzen die goed bij vis passen, krijg je een paar handige vistechnieken te zien, hoe fileer je bijvoorbeeld een vis of hoe pel je een garnaal en welke ingrediĆ«nten en keukengerei heb je nodig in de keuken.

Het Nederlandse Viskookboek heeft maar liefst 60 overheerlijke visrecepten, laat je de verhalen lezen van de Nederlandse vissers. Een kookboek wat de visliefhebber echt laat lekkerbekken!

Titel: Het Nederlands Viskookboek
Auteur: Bart van Olphen
Uitgever: Carrera
Verschijningsjaar: 2011
ISBN: 9789048809813
Winkelprijs: 29,90

(6 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)