IJstijd door Kees Raat

IJstijd - Kees RaatIJs, als het zonnetje ook maar even schijnt ben ik wel bij een goede ijssalon te vinden, even proeven van de zomer, van een ijsje wat nog op de ambachtelijke manier gemaakt is. Zelf ijs maken heb ik ook wel gedaan, maar hoe krijg je nu dat ijs wat je ook bij de ambachtelijke ijssalon krijgt? Kees Raat legt het allemaal haarfijn uit in het boek ‘IJstijd’.

Het boek IJstijd begint na de inleiding over de oorsprong van het ijs, over hoe Marco Polo in 1271 Chinezen had bestudeerd die met ijs en melk werkten, dit zou later de basis zijn van het consumptie-ijs. Vervolgens lees je alles over het bereiden van ijs, wat heb je nodig en is het precies afwegen nu echt wel nodig (uiteraard want ook ijs maken is een soort van patisserie). De recepten zijn ingedeeld in sorbetijs en roomijs. Zo vind je recepten als bijvoorbeeld meloen- en banaanijs, maar ook vreemdere smaken zoals olijfolie- en Mojito-ijs. Maak ook de stroopwafelijs of gewoon vanilleroomijs. Kortom allerlei smaken, komen aan bod. Daarnaast ook het verhaal over de Italiaanse ijspioniers in Nederland.

De recepten in IJstijd zijn duidelijk beschreven en voorzien van de wit-gestylde foto’s van het eindresultaat, maar waarbij het ijs er uitspringt door kleur. Je moet gewoon de foto’s van Arjan Benning gezien hebben!

IJstijd is een mooi boek, zeker voor de ware ijsliefhebber die thuis eigen ambachtelijk ijs wil maken, daarnaast is het door de styling van het boek ook gewoon een mooi “kijkboek” geworden. Vergeet overigens niet het gedicht van JOs ten Thije over de ijssalon te lezen wat achterin het boek staat.

Wil je gewoon eerst zelf proeven van het ijs van Kees Raat, of van zijn chocolade? In Amsterdam bij Metropolitan Deli, de winkel van Kees Raat. Je kan daar overigens ook een gesigneerd exemplaar kopen!

Titel: IJstijd
Auteur: Kees Raat, Barbara Bulten
Uitgever: Carrera
Verschijningsjaar: 2011
ISBN: 9789048809882
Winkelprijs: 24,90

(18 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.