Testrapport Nipponblades Santoku Koksmes

nipponblades logoEen mes testen, hoe doe je dat en hoe kan je het vergelijken met andere mensen? Best moeilijk. Maar een mes wat volgens Sylvia Witteman het scherpste mes was wat ze ooit in handen heeft gehad moet toch wel super zijn. Inderdaad het Nipponblades Santoku mes is het scherpste en fijnste mes wat ik ooit in handen heb gehad. Groenten snijden, vlees snijden het is allemaal een peulenschil geworden. Samen met mijn vriend, die vaak van alles voor mij snijdt, heb ik dit mes getest.

Nipponblades Santoku KoksmesDe verpakking van het mes
Het pakketje werd bezorgd in een bubbel envelop met veel Japanse kranten er om heen. Daarin zat een blauw doosje met een Japanse tekst (om deze tekst in het Nederlands te lezen krijg je een speciale inlog). Het mes zat in dit doosje met om het lemmet papier als extra bescherming, wat zeker nodig is want het Nipponblades Santoku mes is enorm scherp.

Hoe ziet het mes er uit?
Het handvat van het mes is gemaakt van hout, rozenhout om precies te zijn. Het lemmet van het Nipponblades Santoku mes is gemaakt uit een extra harde staalsoort VG-10. Door de speciale smeedtechniek “damascus” waarbij twee verschillende staalsoorten als het ware om elkaar worden gevouwen krijgt het mes zijn kenmerkende uiterlijk.

actie santoku mesWat hebben we er mee gesneden?
Het Nipponblades Santoku mes hebben we gelijk overal voor ingezet, het is ook een multifunctioneel mes. Wat een mes, mijn vriend was bij het eerste gebruik al dolenthousiast en terecht! Daarna heb ik uien er mee gesneden. Normaal krijg ik tranen in mijn ogen bij het snijden van uien, maar nu niet! Ik kon mijn uien nu gewoon veel fijner snijden. Wortels snijden, of eigenlijk hakken vind ik ook een crime, maar ook door die harde wortels gleed het mes er als boter door. Rundvlees in blokjes snijden, zelfs door de vetrandjes ging het mes zonder moeite erdoor.

Bekijk hieronder een filmpje van Nipponblades, waarin de scherpte van het mes getest wordt:

Conclusie:
Dat Sylvia Witteman dit het scherpste mes ooit vond kan ik echt beamen. Vergeleken met het BK Q-linair messenset en Zwilling messenset wat ik heb is het Nipponblades Santoku mes significant scherper. Je moet dus echt op je vingers passen, een velletje is zonder dat je er erg in hebt. Verder merkte mijn vriend op dat als je met de afwasborstel het lemmet van het mes schoonmaakt je soms wel wat haren van de afwasborstel in het afwaswater terug vindt. Mijn vriend en ik willen het Nipponblades Santoku koksmes helemaal niet meer missen in de keuken, het maakt het snijden van groenten zoveel fijner!

Het Nipponblades Santoku mes is een mes wat je gewoon in je keuken moet hebben, oké het kost misschien wat, maar in principe heb je aan één mes dan genoeg. Gewoon het mes goed verzorgen volgens de tips van de jongens van Nipponblades en je hebt jarenlang plezier van een vlijmscherp Nipponblades koksmes in je keuken!

Adviesverkoop prijs Nipponblades Santoku koksmes is 165,00 euro. Het Nipponblades Santoku koksmes bestel je direct bij Nipponblades!

Als afsluiter nog een fimpje over hoe een Nipponblades mes gemaakt wordt:

(115 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

One thought on “Testrapport Nipponblades Santoku Koksmes

 1. Ik las met veel plezier dit item over koksmessen, en in het bijzonder over Santoku messen. Er word beschreven dat deze messen scherper zijn als bv. BK (die ik niet bijzonder hoog op het niveau van messen) en Zwilling (een echte messenfabrikant).
  De Europese messen worden in een flauwere hoek geslepen, waardoor de messen minder “scherp” zijn.
  De hoek die de Aziaten liggen tussen de 10-20 graden itt. de Europese welke tussen de 20-30 graden liggen. Zwilling heeft nu ook Japanse koksmessen en worden bv. geslepen in een hoek van 19 graden.
  Europese messen worden vaak in een u hoek geslepen, en Japanse messen in een v-vorm waardoor deze scherp is. Maar ook een Japans mes moet je na verloop van tijd slijpen.

  Het staalsoort is vaak vele malen harder (in Rockwell/HRC aangegeven), hoe hoger hoe harder, maar tevens brozer, wat meer onderhoud vergt (slijpen) maar je mes ook kwetsbaarder maakt bij vallen van het aanrecht (zelf in 20 jaar één keer een mes laten vallen).

  Hier een voorbeeld van hoe je een Japans koksmes dient te slijpen http://www.shinsakuto.net/Slijpen.htm

  Wil hierbij ook attenderen op een uitzending van Peter Klootwijk van het programma De Wilde Keuken. Een schokkende belevenis, toen ik zag dat “onze” westerse keukenmessen nauwelijks scherp worden nageslepen door de fabrikanten. Dus je koopt (en bent in de veronderstelling) dat je een nieuw en daarmee scherp mes koopt, helemaal verkeerd gedacht want eigenlijk zul je je nieuwe keukenmes op de juiste gebruikshoek laten slijpen (vaak via een goede keukenzaak te laten doen, of via een slijper).
  Kijk maar eens naar de uitzending “wat is scherp” .

  PS Blijkt dat de “goedkope” Herder Molenmesjes en keukenmessen gewoon WEL zijn geslepen en scherp zijn (vroeger als klein jochie al achtergekomen)….

Reacties zijn gesloten.