Het Nieuwe Haagse Kookboek door F.M. Stoll & W.H. de Groot

Het Nieuwe Haagse Kookboek - F.M. Stoll & W.H. de GrootDeze periode verschijnen veel basiskookboeken opnieuw zo ook ‘Het Nieuwe Haagse Kookboek’. Dit basiskookboek is van oudsher het kookboek van de Haagse huishoudschool, de eerste editie heette dan ook ‘Recepten van de Huishoudschool Laan van Meerdervoort’. Het kookboek verscheen voor het eerst in 1934 en is nu inmiddels aan de 82e herziene druk toe en heeft sinds een aantal jaren deze naam. De schrijfsters van de eerste druk waren F.M Stoll en W.H de Groot, inmiddels oud-leraressen aan deze Haagse huishoudschool, de herziening is later opgenomen door J.C. Heidenreich, collega van de dames en Truus Visser, oud-leerlinge.

Het Nieuwe Haagse Kookboek begint met een inleiding in de keuken. Zo leer je hoe je kan wegen zonder een weegschaal, krijg je een groente- en fruitkalender, krijg je uitleg hoe je een menu samenstelt en leer je welke dranken je voor en tijdens de maaltijd kan serveren. Ook staan de verschillende kooktechnieken in dit boek en leer je wat je kan serveren bij een koffie-, thee- of avond-visite. Aan het einde van het boek krijg je nog meer te weten over inmaken, diepvriezen en hoe je kookt in een snelkookpan, hooikist, magnetron en elektrische oven. Daarnaast handige lijsten waarmee je de Amerikaanse en Engelse inhoudsmaten makkelijk kan omzetten naar ons metrieke stelsel en een verklarende woordenlijst van de meest voorkomende keukentermen.

De recepten zijn ingedeeld in ‘koude voorgerechten en hors-d’oeuvre’, ‘sausen’, ‘soepen’, ‘warme voorgerechten, lunchschotels’, ‘eieren en eiergerechten’, ‘vlees’, ‘wild en gevogelte’, ‘vis’, ‘groente’, ‘kruiden en specerijen’, ‘stamppotten, gemengde gerechten’, ‘vruchten’, ‘aardappels’, ‘nagerechten’, ‘zoete sausen’, ‘ijs en ijsgerechten’, ‘dranken’ en ‘gebak’. Kortom een variĆ«teit qua recepten. Elk hoofdstuk wordt vooraf gegaan door een varia aan informatie zoals onder andere de toegepaste kooktechnieken, tips voor aankoop en bereiding. In het boek zijn verder geen foto’s of illustraties van de gerechten.

Omdat het nooit de bedoeling is geweest de oorspronkelijke opzet van het boek weg te geven vind je in dit boek nog veel ‘ouderwetse’ recepten. Sommige hoofdstukken zijn aangevuld met klassiekers van over de grens zoals een bouillabaisse, pesto en quiche lorraine. De cover van het boek is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van 1964 door Max Velthuys, hij is nu vooral bekend van ‘kikker’.

Hou je van de Hollandse keuken zoals je moeder of oma het vroeger maakte en wil je het zelf ook zo maken? Dat gaat zeker lukken met de recepten uit ‘Het Nieuwe Haagse Kookboek’.

Titel: Het Nieuwe Haagse Kookboek
Auteur: F.M. Stoll & W.H. de Groot
Uitgever: Kosmos
Verschijningsjaar: 2010
ISBN: 9789021548975
Winkelprijs: 19,95

(28 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)