Wannée Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool

Wannée Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool c wannee anne scheepmakerNa een verkoop van meer dan 1 miljoen stuks is er na 1 eeuw een jubileum editie van het Wannée Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool verschenen. De eerste editie werd, hoe toepasselijk, gepresenteerd in de voormalige Amsterdamse Huishoudschool aan de rand van het Vondelpark, waar mejuffrouw Wannée 100 jaar geleden haar eerste kookboek maakte.

Nu 100 jaar verder is het boek wel heel anders, het eten van tegenwoordig lijkt dan ook helemaal niet meer op wat er 100 jaar geleden op tafel stond. Wie kende er toen eigenlijk pasta, wat was een ananas of kiwi? Nu is dat heel normaal in de keuken. Daarom heeft culinaire journaliste Anne Scheepmaker samen met Nicolaas Klei (het wijngedeelte) en Reinildis van Ditzhuyzen (tafel-etiquette) de Wannée opnieuw herzien naar de hedendaagse eetcultuur.

Het boek begint met het voorbericht van mejuffrouw Wannée zelf zoals het is gepubliceerd in de eerste druk in 1910. Daarna krijg je een historische inleiding over de kookscholen rond 1900 en de opmars van de huishoudschool-kookboeken. Vervolgens wordt er uitgebreid verteld wat er in een eeuw tijd is veranderd in de keuken en met het koken en zoals een goed huishoudschool-kookboek betaamd een hoofdstuk waarin je leert wat er allemaal te pas komt bij het koken. Daarna beginnen de recepten die zijn ingedeeld in ‘voorgerechten en hapjes’, ‘salades’, ‘soepen, sauzen en marinades’, ‘vlees’, ‘vis, schaal- en schelpdieren’, ‘bijgerechten’, ‘eieren en kaas’, ‘nagerechten’, ‘gebak’, ‘dranken’ en ‘inmaken’. In het laatste hoofdstuk ‘nawerk’ krijg je meer informatie over eten met meer mensen, hoe je je tafel hoort te dekken, welke wijn je op tafel zet, staan de belangrijkste keurmerken, inclusief logo, op een rij en krijg je de geschiedenis van het Wannée kookboek met een aantal covers op een rij.
Elk hoofdstuk heeft een eigen kleur meegekregen. Per hoofdstuk krijg je veel informatie over het behandelde onderwerp, hoe ga je bijvoorbeeld met vlees om. Verder vind je in het Wannée kookboek handige groente- en fruitkalenders en zie je waar bepaalde ingrediënten of gerechten hun oorsprong in Nederland hebben. Van de gerechten zijn er geen foto’s van de eindresultaten, wel vind je foto’s van de ingrediënten. Daarnaast heeft het Wannée kookboek maar liefst 3 leeslinten, helemaal handig.

Wordt ook deze 29ste editie van het Wannée kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool het kookboek wat je meekrijgt van je ouders als je het huis uitgaat, net als de eerdere edities van dit kookboek? Wat mij betreft wel, met de basisweetjes over koken en een keur aan recepten verdiend het een plekje in de keuken.

Bekijk hieronder een video van EenVandaag met de historie van het Wannée kookboek.
sitestat

Titel: Wannée Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool
Auteur: C. Wannée, Anne Scheepmaker
Uitgever: Becht
Verschijningsjaar: 2010
ISBN: 9789023012924
Winkelprijs: 27,50

(9 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.