Goed Koken door Harold McGee

Goed Koken - Harold McGeeEen boek met de titel ‘Goed Koken’, maar dan zonder recepten. Goed Koken van Harold McGee is dus geen kookboek, maar een soort van studie- of cursusboek om goed te leren koken vol met alles wat je maar kan bedenken over koken en eten.

Na de inleiding begint het boek ‘Goed Koken’ met ‘iets over ingrediënten’, hierin leer je onder andere hoe je je ingrediënten kiest, hoe de chemicaliën van het voedsel in elkaar zit en hoe je iets op smaak brengt. Vervolgens leer je meer over ‘de basis van het koken: water, de voorraad en de koelkast’, ‘kookgerei’, wat heb je allemaal nodig in je keuken aan apparatuur en ander praktisch materiaal, ‘hitte en hittebronnen’, wat doet hitte en de verschillende hittebronnen met je bereiding, ‘bereiding’ hoe weet je of iets goed bereid is, 10 minuten pruttelen kan bij de een iets heel anders brengen dan bij de ander, en een hoofdstuk over ‘veilig koken’, het belangrijkste om te weten voor iedere kok.

Daarna is ‘Goed Koken’ ingedeeld per verschillende soorten ingrediënten, te weten ‘fruit’, ‘groente en verse kruiden’, ‘melk en melkproducten’, ‘eieren’, ‘vlees’, ‘vis en andere zeedieren’, ‘saus, bouillon en soep’, ‘droog graan, pasta, noedels en dergelijke’, ‘peulvruchten: bonen, erwten, linzen en sojaproducten’, ‘noten en oliezaden’, ‘brood’, ‘gebak- en pasteideeg’, ‘zacht gebak en koekjes’, ‘pannenkoeken, flensjes, popovers en frituurbeslag’, ‘roomijs, ander ijs, mousses en geleien’, ‘chocolade en cacao’, ‘suiker, stroop en snoepgoed’ en ‘koffie en thee’. Kortom niets blijft onbehandeld door Harold McGee. In ieder geval wordt alles in duidelijke taal uitgelegd, niet te wetenschappelijk. Handig zijn de omrekentabellen van Amerikaans naar Europese inhoudsmaten en leuk de tabellen voor de keuken- en kook-temperaturen.

Goed Koken is eigenlijk een must-have voor iedereen die zich in het koken wilt verdiepen, van beginnende kok tot de meer gevorderde hobbykok. Sommige dingen moet je eigenlijk vooraf al weten voordat je begint met het echte werk.

Titel: Goed Koken (en wat je daarvoor moet weten)
Auteur: Harold McGee
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Verschijningsjaar: 2010
ISBN: 9789046805756
Winkelprijs: 34,95

(4 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.