Testrapport Philips Airfryer

Philips Airfryer Zwarte BlackEen tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik de Philips Airfryer wilde proberen. Ik ben al bekend met het fenomeen ‘lucht-frituren’ en wilde de Philips Airfryer dan ook graag uitproberen, zeker omdat op de Mora site was vermeld dat je er kroketten in kon bakken. Niet veel later werd er een enorme doos met de Philips Airfryer bezorgt, en deze mag ik een maand lang uitproberen.

Wat zit er in de doos?
Uiteraard de Philips Airfryer, een handleiding en een kookboekje in het Engels, Frans en Nederlands met uiteenlopende recepten voor de Airfryer. Daarnaast ook een separator voor in het mandje.

Hoe ziet de Airfryer er uit?
De Philips Airfryer ziet er uit als een groot zwart ei, maar dan wel een stylish ei, door de zwarte glanzende kleur. In de ‘buik’ van de Airfryer zit een lade met een mandje waarin je je voedsel doet. Daarnaast een draaiknop waarmee je de temperatuur kan instellen en een knop om de tijd in te stellen. Met lampjes op de Airfryer kan je in de gaten houden wanneer hij opgewarmd is, wat eigenlijk best snel gaat. Ook is er een ‘timer-knop’ waarmee je de tijd kan instellen. Wat handig is is dat je het snoer opgerold wordt in het apparaat zelf, makkelijk bij het opbergen van de Airfryer.

Hoe werkt de Airfryer?
Eigenlijk heel simpel, een kind kan bijna de was doen. Doe, wat je wilt bakken, in het het mandje en plaats het mandje in de bak. Schuif de bak in de Airfryer. Zet de Airfryer op de gewenste temperatuur en schakel de tijdsklok in naar de gewenste tijd, tel er wel drie minuten bij op als je de Airfryer niet voorverwarmd. De Airfryer wordt verwarmd door een heteluchtsysteem, eigenlijk vergelijkbaar aan een heteluchtoven. Door de ribbels in de bak wordt het lucht sneller gecirculeerd. Als de tijd is verstreken hoor je een belsignaal en schakelt de Airfryer zichzelf uit. Tijd om te eten!

Wat hebben we getest in de Airfryer?
Als eerste, op de dag dat de Airfryer kwam, hebben we kroketten in getest. We hebben kroketten die ook geschikt zijn voor de oven gebruikt. Ze kwamen er bleek uit, de paneerlaag was op een paar plekken wat bruiner. De smaak was gewoon lekker. Misschien de volgende keer toch de snackwijzer bij Mora bestellen met tips hoe je kroketten het best kan bakken in de Philips Airfryer. Later heb ik, als lunch-snack frikandellen en vissticks getest. Deze kwamen prima uit de Airfryer. De vissticks hadden zelfs een krokante bite die ik in de koekenpan nog niet eerder heb gekregen. Rond de 12 minuten stond de snack op tafel, en dat zonder de Airfryer te hebben voorverwarmd.

Als avondeten hebben we Vlaamse frites gegeten. We hadden wat tijd te kort en met een restje stoofvlees zou het snel te bereiden zijn. Dit duurde wel langer dan de 15 minuten die er volgens de aanwijzingen stond en zelfs na 20 minuten waren de frieten nog niet goudgeel en knapperig. Had ik dan toch het mandje moeten schudden, had ik de Airfryer dan toch moeten voorverwarmen of had ik echt ovenfrites moeten nemen? Deze test was dus eigenlijk niet zo geslaagd.

Omdat ik toch echt die beloofde knapperige patat wilde hebben heb ik het tijdens een lunch nog eens geprobeerd. Nu een klein beetje en met de separator er in er 2 frikandellen tegelijkertijd erbij gebakken. Deze keer kwamen de frieten er na een minuut of 15 (zonder eerst voorverwarmen) er wel knapperig uit. Missie gelukt dus, knapperige frieten uit de Airfryer.

Uit het meegeleverde kookboekje hebben we ook aardappelkroketjes getest. Deze moesten we wat langer dan de tijd volgens het boekje in de Airfryer. Ze kwamen er best wel goudbruin uit. We hadden ze dan ook volgens het recept ligt ingesmeerd met een beetje olie. Ze waren best lekker, en misschien waren ze ook wel in de oven te maken. Maar voor een kleine hoeveelheid was het goed te doen met de Airfryer.

**update** De bamikroketten van de Albert Heijn gaan trouwens perfect in de Airfryer. Krokant korstje, en is geeneens voor de oven bedoeld … Jippy!

Conclusie:
De Philips Airfryer is uitermate geschikt voor een snelle hap in kleinere hoeveelheden, grotere hoeveelheden nemen meer tijd in beslag. Zeker als je als gezin en frites en een andere snack ernaast wil eten. Voor een hapje tijdens de lunch of borrel is hij prima en qua bereidingstijd vergelijkbaar met een frituurpan, aangezien je daar nog eerst het vet moet smelten. De Airfryer ruik je wel iets, maar de meeste luchten worden wel tegengehouden door het luchtfilter. De bediening is makkelijk. Qua design mag de Airfryer gezien worden, de zwarte Airfryer ziet er stylish uit en door het mandje lijkt het ook nog een beetje op een normale frituurpan. Wat wel handig zou zijn is een kijkvenster zodat je kan zien wanneer de frites klaar zijn. Super handig vind ik dat de temperatuur instelbaar is, je hoeft frikandellen niet eerst in stukjes te snijden (dat is ook zo lastig met bevroren frikandellen) en dat het snoer gewoon in het apparaat opgerold wordt, makkelijk met opbergen. De Airfryer is een fijn apparaat, mits je niet te veel er in doet!

Nog meer weten?
Ben je benieuwd naar meer tips over de Philips Airfryer, op deze Engelstalige site lees je meer tips en weetjes over de Philips Airfryer. Bekijk hieronder onze foto’s met wat wij in de Airfryer hebben gebakken. Nog verder naar beneden vind je een video van de Philips Airfryer.

Adviesverkoopprijs Philips Airfryer: 199,00

Philips Airfryer kroketten Philips Airfryer frikandellen

Philips Airfryer frites patat Philips Airfryer vissticks

Philips Airfryer aardappelkroketten Philips Airfryer frikandellen patat

(1.094 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

8 gedachten over “Testrapport Philips Airfryer”

 1. Aardige test. Ik heb hem zelf inmiddels veelvuldig uitgeprobeerd en gebruik hem dagelijks. Vaak zelfs meerdere keren per dag. ’s middags vaak voor tosties o.i.d en ’s avonds allerlei aardappelvarianten (friet, pomme duchess, blokjes, krieltjes, etc.) of bijv. zo’n maaltijdmix van Aviko. Het is wel duidelijk dat er nog lucht doorheem moet kunnen, dus hele compacte dingen als rosti zijn minder geschikt.

  Maar wat me opvalt is dat je zegt ovenkroketten te hebben gebruikt terwijl de foto duidelijk een ander soort laat zien. Voor zover ik weet zijn dit soort kroketten er alleen van Mora en die zijn van zichzelf al een stuk donkerder en komen er beslist niet zo bleek uit. Ook is het jammer dat je niet hebt geschud, dat maakt echt wel een groot verschil. Een keer is al genoeg al kun je het volgens mijn ervaring beter op driekwart van de bereidingstijd doen en niet halverwege zoals in het boekje staat. De bovenste laag heeft dan n.l. al een krokant korstje, de rest gaat dan veel sneller en gelijkmatiger.

  Tenslotte ben ik het ook niet eens met de conclusie over de hoeveelheid. Een volle mand is een hele zak diepvries friet van 750 gr. Met dunne frietjes gaat dat supersnel en is voldoende voor mijn gezin (ik, mijn vrouw en drie volwassen dochters), soms is er iets meer nodig en dan doe ik er na een keer opscheppen gelijk nog een portie in. Tegen de tijd dat het op is is het volgende portie al klaar. Het tweede portie gaat veel sneller omdat ie dan voorverwarmd is. Vlaamse frieten duren inderdaad wat langer, maar dat is ook in een gewone friteuse het geval.

  Als je serieus wilt testen moet je ook verschillende frietsoorten testen. Daar heb je wat aan. Dan kom je erachter dat ovenfriet inderdaad heel goed werkt sommige ‘gewone’ friet minder goed. Deze test is dus niet meer dan aardig, maar ook nietszeggend. Kortom: een gemiste kans.

  1. Misschien een gemiste kans, maar toch de Mora kroketten waren toch echt ovenkroketten. Zelf ben ik er vanuit gegaan dat je alle soorten friet in deze Airfryer kan gebruiken en niet op ovenfrieten hoeft te letten want dan kan je net zo goed de frieten in de oven doen. Op zich ben ik niet negatief over de Airfryer, maar had er naar mijn gevoel wel meer van verwacht, misschien omdat ik zelf al langer gebruik maak van de Actifry. Positief tegenover de Actifry is dat de Airfryer sneller klaar is en dat producten in de Airfryer niet ‘kapot’ geslagen worden door de zwaaiarm. Uitgebreider testen met verschillende soorten frites kon helaas niet, zo vaak eten we namelijk geen frites en vind het zonde om voedsel weg te gooien alleen maar om iets te testen. Kortom voor mij blijft de Airfryer een perfect ding voor een snelle snack.

   1. “…dan kan je net zo goed de frieten in de oven doen…”

    De Airfryer maakt in 15-16 minuten een portie van 750 gram klaar. De oven doet er 20-22 minuten over (daar moet je ca 10 min. voorverwarmen bij optellen) en de Actifry maar liefst 30-32 minuten. Ik heb de Actifry ook, maar laat hem nu graag in de kast. Die draaiarm maakt inderdaad alles kapot, zelfs frieten komen er niet ongeschonden uit. Hij is veel te traag en te groot om op mijn aanrecht te laten staan. Daarnaast wordt hij loeiheet als hij aanstaat, ik heb me er regelmatig aan bezeerd. Als ik er dan ook nog eens veel minder mee kan dan met de Airfryer dan is mijn keuze wel gemaakt.

    1. Tja het ligt er aan welke keuze je maakt, hoeveel apparaten wil je gebruiken. Qua gebruik is de 30 tot 32 minuten voor de frieten ver overdreven. Dit is veel korter zo’n 20 minuten, en frieten gaan niet kapot. Maar goed smaken verschillen.

 2. Ik zou zeggen doe in beide apparaten dezelfde hoeveelheid friet en kijk welke het eerst klaar is. Heb ik ook gedaan. Heeft niks met smaak te maken, maar met objectieviteit.

 3. Ben het met Kees eens. Dit zijn niet de ovenkroketten van Mora, die komen er prachtig uit, en zijn heerlijk. Ik gebruik zelf in de Airfryer altijd franse frietjes. Deze zijn sneller klaar.

  Ook een aanrader voor een tussendoortje zijn de partysnacks van Mora. Hele doosje (32 stuks) kan erin, en komen er perfect uit.

  nog 1 tip: Als je snack is ontploft, doe hem de volgende keer iets korter. De frikandellen op jouw foto zien er niet bepaald smakelijk uit.

 4. Ook wij hebben een airfryer, maar ook een probleem met het bakken.
  het eerste portie op 180 graden gaat goed, maar als het tweede portie erin gaat op de zelfde temp. dan gaat hij na enkele minuten al roken en stinken. in de bak ligt dan wel kleine druppeltje vet wat er uit gedropen is, maar kan dit niet eerst schoon maken vanwege de hitte.
  Komt dit probleem bij jullie ook voor.???

  1. Hallo,

   Zelf heb ik de Airfryer maar drie weken mogen testen en toen moest het al weer terug naar Philips. Ik heb het dat toen niet echt gemerkt (het is ook al een tijd geleden dat ik de Airfryer heb getest). Het lijkt mij sowieso niet goed dat het begint te roken en te stinken als je er een tweede portie in gaat bakken. Ik zou zeker even contact opnemen met de klantenservice van Philips als ik u was.

   Groet Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.