Gastcolumn: De top 5 meest gedrukte kookboeken

Lang niet ieder kookboek is een lang leven toebedeeld. Sommige boeken gaan echter al decennia mee. Het Wannee kookboek zelfs al een eeuw. Een klein onderzoekje naar de druknummers van kookboeken levert een verrassend beeld op.

Jaarlijks komen er honderden nieuwe kookboeken uit. In de Nederlandse taal ongeveer 250, de vertalingen inclusief. Verrassend detail is dat er van de nieuwe verschijningen een jaar later alweer een kwart is afgevallen. Die zijn dus nog geeneens een jaar in druk.

Waarschijnlijk zegt dat wel iets over de kwaliteit van deze boeken. En andersom kan dan de redenering gemaakt worden dat boeken die lang in druk zijn, ook erg goed moeten zijn.

Een mooie reden om eens in de database van alle Nederlandse titels te zoeken. De top vijf van druknummers levert een verrassend beeld op. Drie van de boeken zijn gemaakt door een huishoudschool.

De winnaar is het Nieuwe Haagse Kookboek. Deze klassieker stamt uit 1943 en de huidige – 80ste druk – is ook weer uitverkocht. De 81e druk is onderweg. Een onmisbaar kookboek volgens de uitgever, voor iedereen die zich de grondbeginselen van de edele kookkunst eigen wil maken. Het boek is geschreven door (oud-)leraressen van de Huishoudschool Laan van Meerdervoort uit Den Haag.

In de huidige druk zijn de kooktijden van de groenten aangepast aan de huidige voedingsleer. De oudere druk van de boekjes hielden vooral van doodgekookte groenten.

Beb Vuyk is ook een naam die iedereen waarschijnlijk wel kent. Van haar hand is Het Groot Indonesisch kookboek. Al meer dan 30 jaar erg populair en momenteel 38e druk. Het geeft aan hoeveel wij Nederlanders van de Indische keuken houden. Al maakt het grote aantal Chinees – Indische – restaurants dat natuurlijk ook wel duidelijk. Het mooiste aan het boek van Beb Vuyk is wel het hoofdstuk van de sambals. Voor veel Nederlanders ging een wereld open en de experimenten in de keuken begonnen.

Het Nieuwe Kookboek van Dee Henderson bestaat al meer dan 60 jaar en is in druk 37. Wederom een basiskookboek met een duidelijke link naar huishoudschool. De schrijfsters, mevrouw Henderson en mevrouw Toors waren beide werkzaam in het onderwijs.

Mevrouw Henderson was de directrice van de Vakschool voor Meisjes te Leiden. Mevrouw Toors was bij het verschijnen van het boek lerares aan de Rotterdamsche Huishoudschool. Het boek verscheen voor het eerst in 1948 als Neerlands kookboek. Sindsdien is het boek al een aantal keren volledig herzien en aan de moderne kook- en eetgewoonten aangepast.

Het vierde boek is een recente titel, en wel van Jamie Oliver. Zijn eerste kookboek, The Naked Chef, is in 35e druk. Het zal niemand verbazen als de boeken van Jamie Oliver momenteel de best verkochte kookboeken zijn. In ieder geval is het indrukwekkend dat dit boek in de top 5 staat, de eerste druk was in 1999. Dat zijn meer dan 3 drukken per jaar.

Als laatste weer een boek van een huishoudschool. Dit keer uit Amsterdam. Het Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool, misschien wel beter bekend als het Wannee Kookboek, is in 27e druk.

In 1910 verscheen dit boek voor het eerst. Een verzameling recepten, samengesteld door de Mevrouw C.J. Wannee, ‘Leerares koken en voedingsleer aan de Amsterdamsche Huishoudschool’.

Boeken als deze laten mooi zien hoe de eetcultuur in een eeuw is veranderd.
Zo was koken in 1910 nog een plicht van de huisvrouw, een taak die met ijver en zuinigheid moest worden vervuld. De nieuwste technologische vooruitgang zorgde ervoor dat groenten en vruchten in blik het hele jaar verkrijgbaar waren. Iets waar we tegenwoordig wat denigrerend over doen. Ook het plukken van wild en gevogelte is geheel uit de keuken verdwenen. Tot ver na de oorlog een belangrijk hoofdstuk in de Wannee.

Deze gastcolumn is geschreven door Gerben.
Gerben werkt bij de kookboekenshop.nl en zit vaak met zijn neus in de (kook)boeken.
Als hem wat opvalt, schrijft hij er graag een stukje over.

(16 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.