Smulweb Kookcollege Paaskookworkshop

Paaskookworkshop Smulweb KookcollegeZondag 28 maart hebben Michel en ik een kookworkshop gevolgd bij het Smulweb Kookcollege in Amersfoort. Na ontvangst met koffie en thee door Pim Haaksman kregen we een korte introductie over het Smulweb Kookcollege en daarna uitleg over het menu wat er gekookt werd met wat handige tips. Vervolgens werden we in groepen van vier aan het werk gezet om met elkaar vier van de vijfgangen te bereiden.

De verdeling was snel geregeld en het koken kon beginnen. Michel en ik hadden de kwartel-eitjes en de tarte tartin en onze medekooksters hebben de lams-sushi en jambalaya salade gemaakt.

Zoals er al werd gezegd in het begin het recept moest goed gelezen worden, maar tja onderweg veranderd er vaak wat en zeker als ik kook. Michel en ik hebben kwartel-eitjes met gemarineerde groenten en gedroogde Italiaanse worst en de tarte tartin met roodlof gemaakt. De kwarteleitjes zijn echt anders geworden dan bedoeld. De marinade voor de kwarteleitjes moest eigenlijk met witte wijnazijn, de fles was kennelijk gekaapt door een ander ‘kookeiland’, want kon het op de ingrediëntentafel gewoon niet vinden en heb gewone natuurazijn gebruikt. Knoflook moest gekneusd worden maar die had ik fijngesneden en tja zout en peper helaas vergeten. Maar gelukkig hebben de proevers de andere ingrediënten niet geproefd en was de smaak van de gedroogde Italiaanse worst voldoende om de vergeten zout en peper te maskeren. Pfieeuw.

Het tweede gerecht wat we maakten hebben we echt bijna goed gemaakt, maar ja ook daar was weer wat van de ingrediëntentafel gekaapt, inmiddels wist ik dat het op de andere kookeilanden te vinden kon zijn, behalve de suiker. Daar liep ik volgens mij steeds maar achter aan, alleen zag ik het pak zelf niet. Maar met rietsuiker gaat carameliseren prima, smelt als een tierelier.

Nadat de tarte tartin’s in de oven waren geschoven hebben we onze medekokers geholpen met de jambalaya. Ook hier is lezen weer een vak, want ik had tijdens het verzamelen van de dressing uiteraard alles bij elkaar gedaan. Fout, mag niet want de olie voeg je uiteraard al kloppende toe net als bij de mayonaise. Les voor tijdens het koken: lezen, alle ingrediënten vinden ook al moet je zoeken tot je een ons weegt. Nadat alles klaar was werd er gezamelijk gegeten.

Na het diner, werd door Pim Haaksman zelf de choco-kokos-taart afgemaakt, waarvan we tijdens het koken al het een en ander van hadden gezien. Hoe makkelijk maak je quenelles, heel makkelijk als je het ziet, maar zelf neeuh dat kost nog wel heel veel oefening. Uiteraard hebben we een stuk van de taart geproefd met een kopje koffie / thee.

Kortom een gezellige middag gehad, leuke mensen ontmoet, lekker gekookt, dingen geleerd en gesmuld. Een perfecte besteding van een zondagmiddag eigenlijk.

Klik hier voor alle foto’s die Michel heeft gemaakt tijdens de workshop.
Klik hier voor deel 1 van de foto’s van Huub Louppen
Klik hier voor deel 2 van de foto’s van Huub Louppen

Met de iPhone heeft Michel ook vijf video’s gemaakt, geen super kwaliteit, maar wel een leuke impressie: video 1, video 2, video 3, video 4 en video 5.

(4 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)