Hip Eten

Twee weken geleden werd op de Vrouw-site van de Telegraaf een stuk geplaatst over Hip Eten. In dit artikel geeft Food-Trendwatcher Marjan Ippel van Talkin’ Food haar kijk op het eten anno 2010. Wat wordt anders in 2010 op eetgebied, of eigenlijk wat wordt de trend op het eetgebied?

Een aantal eettrends op een rijtje volgens het Telegraaf artikel:
* ethisch eten
* de eigen houtoven
* gespecialiseerde winkels
* eten uit je eigen moestuin

Etisch eten houdt in dat je niet gedachteloos je winkelwagentje volpropt bij de supermarkt, maar ook nadenkt waar de producten vandaan komen. Denk aan de foodmiles, FairTade producten en scharrelvlees. Zo is onder andere de Plus gestart met meer streekproducten onder de naam Gijs. Dit zijn ruim 40 vakmensen uit Nederland die hun producten aan Plus verkopen. Ook wordt er meer en meer door de supermarkten gekeken naar ‘groene’ vis, oftewel duurzaam gevangen vis en ook FairTrade en biologische producten worden steeds meer naar voren geschoven en neemt een prominente plek in in de schappen. Je kan je natuurlijk wel afvragen of het niet extra drukt op je boodschappen-budget, dat kan zeker een afweging zijn om wel of niet etisch in te slaan in de supermarkt. Of ik zelf etisch verantwoord mijn inkopen ga doen in de supermarkt? Ik weet het niet, de prijs-kwaliteit verhouding moet natuurlijk ook wel goed zijn, en ook al woedt er soms een supermarktoorlog af en toe heb ik het idee dat ze prijzen stiekem toch weer opkrikken. Daarbij nog hoe weet ik zeker dat iets echt biologisch is of duurzaam gevangen is. Een keurmerk zegt ook niet altijd iets en of biologisch altijd beter is volgens mij ook niet altijd.

De eigen houtoven, die zal ik waarschijnlijk niet snel kopen, aangezien de tuin ietwat klein is. Toch wordt het een trend om in 2010 zelf je pizza’s, vlees en brood in je eigen houtgestookte oven te bakken. Zelf gaat die trend aan mij voorbij. Als ik pizza, vlees of brood bak doe ik het in mijn oventje in de keuken. De houtoven gerechten eet ik wat mij betreft bij een restaurant, scheelt mij een bezoekje van de brandweer (ben namelijk een stuntelaar met vuur).

Een andere trend is de gespecialiseerde winkel, dus de chocolade- of kaasbar. Chapeau voor de mensen die zo’n winkel durven te openen. In de grote stad kan ik het me voorstellen dat een winkeltje wel loopt, veel toeristen en mensen die met de fiets over al makkelijk naar toe kunnen. In de ‘provincie’ lijkt het me een stuk moeilijker voor de winkels die gericht zijn op één product, je bent grotendeels afhankelijk van de bereikbaarheid, wil je voor alles wat je nodig hebt tig winkels afrijden met je auto?

Laatste trend is eten uit je eigen moestuin. Wat dat betreft is dat de trend van 2010. In de boekhandel vind je al allerlei boeken met daarin hoe je je eigen groenten kan kweken in je kleine moestuintje of balkontuintje en daarbij een heel aantal recepten, want uiteraard maak je van je eigen groenten de lekkerste gerechten. Als kind hadden mijn ouders al een eigen moestuin. Soms at je dus weken achtereen sperziebonen, doperwten of andijvie en moest je de doperwten doppen tot je een ons woog, want uiteraard moest ook de vriezer vol. Zelf gekweekte groenten, mits goed gekweekt zijn echt het lekkerst, zo een vers kropje sla of een komkommer met echte smaak. Heerlijk. Of dat in onze tuin op het noorden ook gekweekt kan worden ik weet het niet. Ach tot die tijd haal ik soms een maaltje sperziebonen bij mijn vader als het weer sperziebonen-tijd is.

Kortom er worden veel trends voorspelt op eetgebied, welke trend gaat het worden? Voor mij de moestuin. Zowel biologisch, FairTrade, duurzaam, puur en geen enkele foodmile (tenzij je een volkstuintje hebt). Deze trends heeft zo’n beetje al het hippe van 2010 in zich.

Natuurlijk zijn er meer trends op eet- en drink-gebied in 2010 maar daarvoor zou je moeten bladeren door het boek van Marjan Ippel ‘What (not) to eat 2010′. (Klik hier om een aantal pagina’s van dit boek te bekijken)

(6 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.