Kookboeken Verslaving

Ik moet het bekennen, sinds ik Brutsellog ben begonnen heb ik een verslaving, naast het elke avond publiceren van een recept ben ik helemaal gek van kookboeken geworden. Als ik Brutsellog destijds niet was begonnen had ik waarschijnlijk die verslaving in mindere mate gehad of wellicht wel helemaal niet en had ik alleen maar een paar basiskookboeken.

Inmiddels heb ik bijna 3 Billy’s vol kookboeken staan, van bijna elke wereldkeuken is er wel een kookboek te vinden, ook de naslagwerken zoals de Larousse Gastronomique, De Dikke van Dam en Ons Voedsel ontbreken niet en ook dieetboeken, romans over eten en koken en kinderkookboeken staan er tussen. Het meest belangrijke van een kookboek vind ik wel dat de recepten haalbaar moeten zijn voor iedereen die een beetje kan koken en dat je niet stad en land af moet gaan om de ingrediënten bij elkaar te zoeken, het liefst moeten ze eigenlijk allemaal bij de supermarkt te krijgen zijn want dan ben je tenminste af van het heen en weer fietsen en het sjouwen met tig tasjes.

Om aan al die kookboeken te verzamelen zijn de bezoekjes aan de boekhandel natuurlijk onvermijdbaar. Gelukkig hebben we in mijn woonplaats 2 goede boekhandels, waarvan 1 een redelijk groot kookboekassortiment heeft met echt de nieuwste boeken als eerst op de plank en ook in mijn geboorteplaats, waar ik redelijk vaak kom, is er een boekhandel die vaak leuke kookboeken heeft. Verder zijn de boekwinkels van De Slegte een grote bron van de aankopen, soms kan je daar echt leuke kookboeken vinden. Als we dan een winkelstad bezoeken, wordt eerst uitgezocht of De Slegte er een filiaal heeft en waar precies de andere boekhandels te vinden zijn. In de leuke kookwinkeltjes wordt de stelling met de kookboeken uiteraard uitgeplozen op interessante kookboeken.

Ook in het buitenland moet ik gewoon even kijken in de kookboekhoek al koop ik nooit iets in een andere taal, het boek zal hopelijk ooit eens vertaald worden, met juiste maten en benamingen van de ingrediënten. Vlaamse kookboeken zijn ook niet veilig voor mij, regelmatig zie ik wel een leuk Vlaams kookboek in België die gewoon nooit in Nederland verkrijgbaar zal zijn zo’n kookboek wordt dan snel aangeschaft als we in België een Standaard boekhandel tegen kom.

Gelukkig ben ik niet de enige die verslaafd is aan kookboeken, op internet zie je steeds meer blogs die zich zelfs helemaal richten op kookboeken, en lees je verhalen van gelijkgestemden. Een kookboek lezen kan gewoon net zo ontspannend zijn als een gewoon boek lezen (al krijg je soms wel trek tijdens het lezen!), het kan soms alleen een best dure verslaving zijn, maar ach ik rook niet.

Binnenkort zal ik eens een rijtje maken van mijn favoriete kookboek of meest dierbare kookboek, meest handige kookboek, meest leerzame kookboek en meest bijzondere kookboek (en wellicht verzin ik wel meer, maar in ieder geval heb ik een reden om eens weer op mijn gemak door mijn kookboeken te snuffelen).

(21 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)