Koken & De Mijn door Elly Smit

Koken & De Mijn - Elly SmitKoken & De Mijn ‘Quer durch den Garten’ is een kookboek met een stukje culinair erfgoed van Nederland, om specifieker te zijn een stukje culinair erfgoed van Zuid-Oost Limburg. De ondertitel ‘Quer durch den Garten’ betekent ‘dwars door de tuin’ en is een symbolische verwijzing naar het dagelijkse leven in de oostelijke mijnstreek. Koken & De Mijn vertelt de verhaal van mijnwerkers, hun kinderen, die in de periode 1930-1965 naar de oostelijke mijnstreek kwamen om een nieuwe toekomst op te bouwen.

Elly Smit heeft voor het boek veel bekende en minder bekende streekgenoten geïnterviewd en heeft hun persoonlijke herinneringen over de mijnbouw en hun favoriete recepten uit die tijd op boeiende wijze uitgewerkt. De recepten zijn typische recepten voor die periode en streek zoals ‘zoervleisj’, balkenbrij en ‘quer durch den garten’, daarnaast zijn er recepten die ook moderner zijn zoals lasagne, polenta en kipfilet met pommodori en geitenkaas.

De recepten in ‘Koken & De Mijn zijn voor iedereen makkelijk te maken, in duidelijke taal zijn de recepten uitgewerkt. Van de gerechten zijn geen foto’s, maar wel veel zwart-wit foto’s van die periode, van een aantal van de geïnterviewde mensen en taferelen uit die periode.

Koken & De Mijn is een boekje met recepten van vroeger, een terugblik naar vroeger hoe het dagelijkse leven was tijdens de bloeiperiode van de Zuid-Limburgse mijnstreek. Kortom een interessante terugblik naar vroeger tijden.

Bekijk hier onder de online video met enkele pagina’s uit Koken & De Mijn van Elly Smit

Koken & De Mijn is een kookboek over een stukje culinair erfgoed van het zuiden van Nederland, om preciezer te zijn Zuid-Limburg …..

Titel: Koken & De Mijn
Auteur: Elly Smit
Uitgever: Boris Voerendaal
Verschijningsjaar: 2009
ISBN: 9789080578951
Winkelprijs: 19,95

(10 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.