Kookboek van het Jaar 2009 – De Uitreiking

Kookboek van het Jaar 2009Dinsdag 3 november was het zover, voor het derde achtereenvolgende jaar werd het Kookboek van het Jaar verkiezing georganiseerd en voor de tweede keer werd het gehouden bij Studio Bazar in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam. Dit jaar was de uitreiking alleen voor genodigden: kookboekenmakers, kookboekschrijvers, (kook)boekhandels, fotografen, tekstschrijvers, ondernemers en de pers.

Na verwelkoming met een drankje uit de keuken van Julius Jaspers volgde een forumdiscussie, geleid door Andreas Oerlemans (product group manager horeca & food van de Bijenkorf) over het toekomstbeeld van het kookboek. Blijft het kookboek in zijn huidige vorm bestaan?. Melanie Zwartjes (uitgever lifestyle bij Terra-Lannoo), Scato van Opstall (schrijver en uitgever van Keet Smakelijk) en Hidde van der Louw (category manager books bij Bol.com) hebben hun mening er over gegeven. Goed nieuws, het kookboek blijft nog wel even bestaan! Alleen zal er wel meer interactiviteit er om heen gepland worden. Sites met video’s, Iphone Apps en noem maar op.

Vervolgens tijd om te netwerken. Julius Jaspers, zijn keukenbrigade en ook Ramon Beuk hadden lekkere hapjes uit de genomineerde kookboeken gemaakt en deze werden gepresenteerd aan het publiek met handige prikkers met de titels van de boeken er op zodat je kon zien uit welk boek het kwam.

Om 4 uur werd het wachten beloond. De winnaars uit de verschillende categorieën werden bekend gemaakt door Felix Wilbrink. De prijzen van de vakjury waren dit jaar gemaakt door fotografe Marina Ruempol. In de categorie Beste Chefs Boek heeft Een Dag bij El Bulli van Ferran Adria gewonnen. Volgens de vakjury:

Het enthousiasme spettert er af, niet een boek om persé uit te koken maar om te begeren, geen kookboek pur sang, een boek over koken, iedereen die van koken houdt moet dit hebben!

In de categorie Beste Kookboek Initiatief werd Gezond Eten Rond Chemotherapie van José van Mill de winnaar. De jury zei hierover:

Goede recepten, vernieuwend. Er is helaas behoefte aan. Smaakvol gedaan, fris. Een hele praktische en doordachte opzet. Ook informatief voor niet-patiënten.

In de categorie Beste Kookboek Vertaald ging de prijs naar het boek Specerijen van Jane Lawson. de jury hierover:

Zo’n specifiek boek is weinig te krijgen. Doordachte opzet met goede index. Goed naslagwerk. Bruikbaar, mooie foto’s, soms verrassend (oa acaciazaad). Value for money.

De publieksprijs ging naar Wat van Fair komt van Ramon Beuk. Hij kon dan ook zelf de Gouden Garde in ontvangst nemen. Wat vond de jury ervan:

Verzorgd, hele mooie fotografie. Combinatie reis & kookboek. Likkebaardend, maar misschien iets teveel Fair Trade. Niet zo zeer voor door de weeks koken.

Als laatste categorie werd het Beste Kookboek Nederlands gekozen. De uitslag kwam voor velen misschien als donderslag bij heldere hemel, ik vond het wel verrassend: 12 Maanden Lekker Eten van de Albert Heijn. De jury was hierover unaniem eens:

Een uitgebreid en veelzijdig kookboek geschreven door drie Nederlandse coryfeeën. Goede foto’s, duidelijke recepten en achtergrondinformatie, goed bruikbaar voor een breed publiek. Leuke twists aan klassieke recepten of verrassende smaak combinaties. Je krijgt zin om er uit te koken.

Dit kookboek is door de jury ook aangewezen als de overall winnaar van Het Kookboek van het Jaar verkiezing 2009!

Als afsluiter kregen de aanwezige nog een leuke “goodiebag” mee. Je kon kiezen uit 1 van de ingezonden boeken die ingeseald waren en met vleeshaken aan het plafond hingen. Je kon als je de gouden voucher had een chocolade workshop winnen voor 8 personen bij de Bijenkorf. Een beetje het Willy Wonka gevoel dus. Helaas was ik zelf niet de gelukkige, maar heb wel genoten van het chocoladetaartje wat we meekregen!

(4 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.