Carnivoria

Carnivoria - Janneke VreugdenhilGeorge Orwell schreef ooit ‘Alle levende wezens zijn gelijk, maar sommige levende wezens zijn meer dan de rest’. Mayke Swemle, fotografe, Janneke Vreugdenhil, culinair journaliste en Mark van Wageningen, grafisch ontwerper maakten het ‘kookboek’ Carnivoria. Een boek over dieren, over eten en eigenlijk veel meer.

Carnivoria heeft recepten en mag daarom kookboek genoemd worden, echter is het ook een kunstboek en een internetproject. Dieren worden als een normaal goed beschouwd, maar is het eigenlijk wel zo normaal. Waarom is de mens eigenlijk het enige levende wezen wat zelf niet gegeten wordt, op kannibalisme na dan? Als mens zijn we verantwoordelijk voor de dieren, wij eten ze, ze voorzien ons van eieren, ze kleden ons en ga zo verder. Hoe moet de mens met deze verantwoordelijkheid omgaan?

De makers van dit boek kunnen dit vraagstuk niet oplossen, ieder mens beslist voor zichzelf. Zo eet Mayke noch vlees noch vis, eet Janneke alles als het maar een dierwaardig bestaan heeft gekend en eet Mark vlees en vis als het maar niet uit de bio-industrie komt. Het boek Carnivoria is slechts een klein deel van een project op de site van Carnivoria vind je meer filmpjes over de dieren en bio-industrie en kan zo een ware eye-opener vormen.

Als kookboek zijnde vind je ook in Carnivoria recepten, recepten met onder andere geit, duif, hert, krokodil en kever. Alledaagse dieren, die ook bijzonder zijn net als alle andere levende wezens. Het idee achter dit boek is het respect tonen voor ons dagelijks voedsel, oftewel het waarderen en ervan genieten.

Titel: Carnivoria
Auteur: Janneke Vreugdenhil, Mark van Wageningen en Mayke Swemle
Uitgever: Waanders
Verschijningsjaar: 2009
ISBN: 9789040086373
Winkelprijs: 19,95

(2 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)