Lezing: De Vegetariër

Donderdag 11 juni was er een lezing in DOK Delft in het kader van Studium Generale van de TU Delft over De Dunne en Dikke Vegetariër door Antoinette Hertsenberg en Mark Bittman. De lezing begon met onderstaande YouTube video van Sjaak Bral, die vooroordelen heeft over vegetarisch en biologisch eten.

Daarna werd er een presentatie gegeven met voorbeelden dat deze vooroordelen eigenlijk onzin zijn. Vervolgens vertelde Antoinette Hertsenberg over haar beweegredenen om vegetarisch te gaan eten, haar passie voor vegetarisch eten en hoe eigenlijk het eerste boek wat namens haar in Nederland werd gepubliceerd ‘Vegeterranean’ van Alberto Musacchio & Malu Simoes. Door de populariteit van dit boek wilde de uitgever natuurlijk meer. Een eigen boek ‘De Dunne Vegetariër’, werd al snel verbonden aan de vertaling van Mark Bittman’s boek ‘How to cook everything vegetarian’ oftewel ‘De Dikke Vegetariër’. Hierna zou Mark Bittman zelf een lezing geven, maar helaas was hij door familieomstandigheden afwezig. Daarom werd de onderstaande video vertoond.

Er was vervolgens wel vervanging geregeld. Dirk-Jan Verdonk vertelde meer over zijn proefschrift: geschiedenis van vegetarisme onthult crisis in mens-dierrelatie, waarmee hij onlangs is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Dit was een zeer interessante lezing over het onstaan van het vegetarisme, het gedachtegoed in Nederland voor de oorlog en hoe de mens na een aantal vegetarische oorlogsjaren vlees weer als een normaal goed gingen zien en vegetarisme eigenlijk in een verdom hoekje kwam te staan. Na een korte pauze, werd de nieuwe webcommunnity De Vegetariër gepresenteerd door de hoofdredactrice Jacinta Bokma. Hoe is deze webcommunity onstaan? Het was een bevlogen stuk met een aantal herkenbare dingen, bijvoorbeeld eerst een foto maken voordat er pas gegeten mag worden. De passie straalde van deze nieuwe webcommunity af! Het belooft in ieder geval een andere wending in het vegetarisme in Nederland wellicht. In ieder geval heeft deze lezing ons, vleeseters, wel aan het denken gezet. Eerst maar richting less-meatarian?

(2 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.