De Kok en de Dichter – Jeroen van Nijnatten & Ingmar Heytze

Een garde en een vulpen
Een kok en een dichter
Jeroen van Nijnatten en Ingmar Heytze

In het boek ‘De kok en de dichter’ wordt gastronomie en poëzie met elkaar verenigt. Recepten van Jeroen van Nijnatten, gedichten van en gedichten geselecteerd door Ingmar Heytze en niet te vergeten de illustraties van Ramon Verberne die dit alles versterkt. Het wordt een ontdekkingstocht op twee werkterreinen en resulteert in het eerste poëtisch kookboek of de eerste culinaire dichtbundel, het is maar hoe je het boek leest.

Het boek begint met een tafelgesprek tussen de kok en de dichter om zo een antwoord te krijgen op de vraag of dichten net is als koken. Het boek begint vervolgens met recepten en gedichten. Het eerste hoofdstuk ‘Dichterlijke wijn-spijsavond’ begint met een schematisch overzicht van wijnen, gerechten en ‘bijpassende’ dichters, zoals jonge dichters, licht belegen dichters of gerijpte dichteressen. De andere hoofdstukken zijn goed ingedeeld op verschillende momenten en hebben echt bijpassende gedichten. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘de stategische koelkast’, ‘hoe kook je iemand de koffer in?’, ‘het fingerfood fuifmenu’, ‘dobbeldinner’, ‘uitgerookt koken/ uitgekookt koken’, ‘tatin menu’. ‘zware kost -anti depressie eten’, ‘klikoken – of: culinair met onkruid’, ‘de culinaire kerstpakket kroket – of een hartige kerstbal’ en ‘dichter bij het fornuis – thuis uit eten’. Ben je na het lezen geïnspireerd geraakt door de gedichten in dit boek, dan doet Ingmar Heytze nog een aantal goede voorbeelden van de hand hoe je zelf gedichten kan gaan schrijven volgens de vastgestelde regels in het hoofdstuk ‘per vers koken – menudichten’.

De kok en de dichter is een inspirerend boek op zowel culinair als poetisch gebied. Ik heb nooit geweten dat er zoveel gedichten over de gastronomie zijn geschreven. De kok en de dichter is helemaal in paars, zwart en wit uitgevoerd en bevat geen foto’s (op de foto van de auteurs na)! Een boek om niet alleen in de keuken te gebruiken!

Titel: De kok en de dichter
Auteur: Jeroen van Nijnatten & Ingmar Heytze
Uitgever: Strengholt United Media
Verschijningsjaar: 2008
ISBN: 9789049400231
Winkelprijs: 19,95

(3 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.