Big Mac Index

bigmacDe cijfers van menig index die kelderen dagelijks en krabbelen soms iets omhoog in deze tijden van de kredietcrisisen voor beleggers is het soms een grote vrees om te zien wat de aandelen die dag weer waar zijn. Wel een index die leuk is om te bekijken is de jaarlijkse Big Mac Index. De Big Mac Index, uitgeroepen door het Britse blad The Economist, vergelijkt de prijzen van de Big Macs uit verschillende landen met elkaar om zo tot een vergelijk te komen met de verschillende munteenheden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De gewone burger, die niet geïnteresseerd is in de waarde van de munteenheden tegen over elkaar, kan uit deze index opmaken waar zijn/ haar Big Mac nu het goedkoopst is.

Waarom de Big Mac als product is gekozen. In ieder geval is dit broodje een wereldwijd fenomeen. Maar het is ook een mandje van producten waar meerdere producenten en arbeidskrachten verantwoordelijk voor zijn.

Waar kan je het beste je Big Mac kopen? Omgerekend naar dollars kan je het beste in China of Zuid-Afrika je Big Mac bestellen. In landen als Noorwegen en Zweden ben je duur af als je een Big Mac besteld. In Zwitserland is de Big Mac echt het kostbaars, het broodje kost daar omgerekend 5,75 dollar. In de VS is een Big Mac 3,54 en in de Eurozone landen kost het broodje omgerekend naar dollars gemiddeld 4,50.

Bekijk hier de lijst gepubliceerd op 19 januari 2009.

(7 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.