Uit De Antilliaanse Keuken

Uit De Antilliaanse KeukenUit de Antilliaanse keuken is een herziene druk op de in 1943 en 1947 verschenen kookboek ‘Uit de Curaçaose keuken’ en is gemoderniseerd en uitgebreid met 25 nieuwe recepten. Het boekje is samengesteld door de dames L. Arends-Savelkoul, J.M. van der Sar-Vuyk en E. Senior-Baiz, de illustraties zijn van de hand van J.J.A. van Bergeyk. Het boek begint met een verklarende woordenlijst van de verschillende ingrediënten. Vervolgens beginnen de typisch Antilliaanse gerechten zoals ‘sopi di kreeft’, ‘drado in de oven’, ‘galinja coe aroos’ en ‘arepa di pompoena’. Na elk hoofdstuk is er een ruimte gelaten om je eigen recepten te noteren. In dit boekje vind je ruim 150 recepten, dus je kan je echt gaan uitleven in de Antilliaanse keuken.

Titel: Uit de Antilliaanse keuken
Uitgever: Boekhandel Salas Curacao
Verschijningsjaar: 1957

(62 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

One thought on “Uit De Antilliaanse Keuken

 1. Ook dit boekje staat bij mij op de plank tussen mijn vele andere kookboeken, alleen heb ik een latere druk (5e druk, 1973) dan hier op de site staat afgebeeld. Mijn uitgave heeft hierdoor een andere voorkant maar verder is het, met ruim 150 recepten, hetzelfde boekje.

  Het boekje is voor mij niet zozeer een kookboek als wel een (zeer) interessante kennismaking met een andere keuken. Een deel van de recepten zijn hier in Nederland niet te maken, ook al zou je dat willen, simpelweg omdat de ingrediënten (bijvoorbeeld leguaan of schildpad) hier niet te verkrijgen zijn. En sommige recepten spreken mij persoonlijk niet aan vanwege de ingrediënten die gebruikt worden (varkenskop en -poten, runder- of schapenhersenen). Maar er zijn ook recepten die erg leuk zijn om eens uit te proberen en waarvan de ingrediënten hier wel te verkrijgen zijn; bijvoorbeeld gerechten met kip, kabeljauw, aubergine, en dergelijke.

  Een ‘nadeel’ van het boekje, als je dat zo kunt noemen, vind ik dat de gerechten over het algemeen voor zes personen zijn, dat is een beetje veel voor het gemiddelde Nederlandse huishouden.

  Maar als je meer wilt weten over de Antilliaanse keuken, of zelf een aantal recepten wilt uitproberen, dan is dit een zeer geschikt boekje.

 2. Beste Anja, Heel toevallig ben ik dit boekje tegengekomen in de Mongui Maduro bibliotheek op Curacao. Ik ben zes jaar geleden teruggekomen na 27 jaar in Nederland te hebben gewoond en ben bezig om oude gewoontes en gebruiken te inventariseren. Zo ook ‘oude’ gerechten van Curacao.
  Uit de Antilliaanse keuken is niet meer te verkrijgen op het eiland, dus was ik heel benieuwd hoe je aan dit boekje bent gekomen.

  Alvast bedankt en succes met Brutesellog.
  Margareth

Reacties zijn gesloten.