Ingrediënten

Ingrediënten kookboek albert heijn‘Ingrediënten’ is het boek van Albert Heijn over bekende en minder bekende ingrediënten en de invloedrijke keukens van overal te wereld. Het boek is verschenen in 1997 en werd geschreven onder hoofdredactie van Anneke Ammerlaan. De ingrediënten zijn verdeeld in de volgende categorieën: ‘groenten, aardappels en paddestoelen’, ‘fruit’, ‘kruiden en specerijen’, ‘noten en zuidvruchten’, ‘granen, brood, rijs- en bindmiddelen’, ‘pasta en rijst’, ‘zuivelproducten, kaas en eieren’, ‘vis, schaal- en schelpdieren’, ‘vlees, gevogelte en wild’, ‘vleeswaren’, ‘olie en vet’, ‘smaakmakers en buitenlandse ingrediënten’, ‘suikers en zoetmakers’ en ‘koffie, thee en chocolade’. Vervolgens begint een hoofdstuk over de keukens van over de hele wereld. De ingrediënten zijn elk gefotografeerd en duidelijk beschreven qua smaken, waar het ‘familie’ van is en wat de beste bereidingswijzen zijn. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal recepten waar de besproken ingrediënten worden gebruikt. De recepten zijn zijn voorzien van een foto van het eindresultaat, bereidingstijd en voedingswaarden. ‘Ingrediënten’ is een leuk boek als je meer wilt weten over de producten die je gebruikt in je keuken!

Titel: Ingrediënten
Verschijningsjaar: 1997
In Opdracht van: Albert Heijn

(4 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

One thought on “Ingrediënten

 1. Dit boek doet mij altijd denken aan de ‘Kookook’ van Het Nederlands Zuivelbureau, ze staan bij mij dan ook naast elkaar op de plank. Beide boeken geven veel informatie over ingrediënten en zijn rijk geïllustreerd. Naast de uitleg over ingrediënten bevatten beide boeken veel lekkere recepten. Een ander boek uit dezelfde serie van Albert Heijn is kort na ‘Ingrediënten’ uitgeven, ik kan me herinneren dat ik ze tegelijkertijd, of vrijwel tegelijkertijd heb gekocht. Dit tweede boek is ‘De nieuwe kijk op koken’ en ook hier staan vele lekkere recepten in.

  Hieronder een erg lekker recept uit ‘Ingrediënten’:

  PIKANTE VISSOEP MET ZEEWOLF EN SCHAALDIEREN
  hoofdgerecht voor 4 personen

  12 middelgrote ongekookte gamba’s
  5 el olijfolie
  2 visbouillontabletten
  2 grote uien
  1 teentje knoflook
  100 g geschrapte worteltjes
  4 (slip)tongfilets
  300 g zeewolf
  ½ eetlepel tomatenpuree
  ⅛ l slagroom
  500 g panklare mosselen
  ca. 1 theelepel tabasco
  zout, peper

  Voorbereiden (ca. 20 minuten):
  Pel de gamba’s, bewaard de schillen en de koppen. Verwijder het zwarte darmkanaal. Verhit 2 eetlepels van de olie in een diepe pan en bak hierin de gamba-schillen en koppen 5 minuten op een matig heet vuur. Voeg 1 liter water en de visbouillontabletten toe, breng het geheel aan de kook en laat alles op een laag vuur 15 minuten trekken. Zeef de gamba’bouillon’. Hak intussen de uien, de knoflook en de worteltjes fijn. Rol de tongfilets losjes op en zet ze vast met cocktailprikkers. Snijd de zeewolf in 4 stukken.
  Bereiden (ca. 25 minuten):
  Verhit de rest van de olie in een soeppan. Bak hierin de uien, de knoflook en de wortel in ca. 5 minuten zachtjes glazig. Roer de tomatenpuree erdoor en laat het mengsel nog 1 minuut zachtjes koken. Voeg de gamba’bouillon’ toe, breng alles aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine. Voeg de slagroom, de tongrolletjes, de zeewolf, de mosselen en de gamba’s aan de soep toe. Laat het geheel zachtjes koken tot de mosselen openstaan (ca. 5 minuten). Breng op smaak met tabasco, zout en peper. Verwijder voor het serveren de cocktailprikkers uit de tongrolletjes.

  Serveer deze maaltijdsoep met grof bruinbrood of bruinbroodcroûtons.

  Receptvariatie:
  PIKANTE VISSOEP MET ZEEWOLF EN VENKEL
  Voeg met de ui 2 in stukjes gesneden venkelknollen toe. Strooi voor het serveren venkelgroen over de soep.

Reacties zijn gesloten.