Sonnie, De Weggelopen Roti-Pannenkoek door Diana Dubois

Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoekDe titel van dit boek ‘Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek’ doet je niet gelijk denken aan een kookboek maar eerder aan een grappig kinderboek. Dat is ook gedeeltelijk waar, ‘Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek’ is een (voor)leesboek voor kinderen en een receptenboek met echt alle recepten voor pannenkoeken van de wereld, het is een zogenaamd omdraaiboek, dus opeens lees je alles op de kop en moet je het toch echt omdraaien om de recepten of het verhaal te lezen!

Het Verhaal: ‘Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek’
Het (voor)leesverhaal gaat over Sonnie, een roti-pannenkoek, die zielig alleen op een bord ligt terwijl de andere roti-pannenkoeken samen op een bord liggen. Omdat Sonnie zich een beetje eenzaam voelt loopt hij weg en beleeft heel veel avonturen op zijn reis van Suriname naar Nederland. Hij ontmoet nieuwe vrienden maar ook niet van die aardige figuren. Uiteindelijk ontmoet Sonnie alle pannenkoeken uit de hele wereld en gaan ze samen naar een pannenkoekenwedstrijd. Maar wat gebeurt er tijdens de pannenkoekenwedstrijd? Loopt het verhaal goed af voor Sonnie?

Het verhaal is in grote letters gedrukt zodat de iets oudere kinderen het zelf ook kunnen lezen. Het verhaal wordt voorzien van vrolijke illustraties van Diane van Dijk. Het voorleesverhaal beslaat 48 pagina’s en elk hoofdstuk uit 3 pagina’s. Ideaal om ’s avonds voor het slapen gaan een verhaaltje te lezen.

Het Receptenboek: ‘Sonnie’s Bakboek’
Als je het boek omdraait vind je Sonnie’s recepten voor de hele familie. Het voorwoord in dit ‘bakboek’ is van Ronald Giphart. Hij was vroeger echt de pannenkoekenliefhebber thuis terwijl zijn zussen liever friet op het menu hadden staan. Het receptenboek is voor de schrijfster een zoektocht geweest naar alle internationale mogelijkheden van de pannenkoek en dit zorgt voor verrassende pannenkoekrecepten.

‘Sonnie’s Bakboek’ wordt voor de lezer een reis door de verschillende pannenkoekculturen en begint natuurlijk bij de familie van Sonnie: de roti-pannenkoek en eindigt bij de kleinste vriendjes van Sonnie: de poffertjes. Bij de recepten zie je geen foto’s, want jouw pannenkoek hoeft helemaal niet te lijken op de foto van het boek! Bij elk recept krijg je een lijstje wat je allemaal klaar moet zetten, om goed voorbereid te binnen aan het recept, en een duidelijk ingrediĆ«ntenlijstje. De recepten worden daarna in duidelijke stappen beschreven en de pannenkoek kan bijna niet meer mislukken!

Heb je kinderen met een voedselallergie, ook hiervoor staat er in ‘Sonnie’s Bakboek’ een groot aantal tips. Ze lees je welk ingredient je bepaalde ‘verkeerde’ ingrediĆ«nten kan vervangen. Om echt een meesterpannenkoekenbakker te worden krijg je handige tips, pannenkoeken bakken wordt dus een fluitje van een cent!

De recepten komen zo’n beetje uit alle uithoeken van de wereld. Wat dacht je van een ‘flapjack’ een colapannenkoekje uit de VS, een dropscone uit Schotland, ‘blin’, een boekweitpannenkoekje uit Rusland of de ‘baghrir’, een flensje met duizend-en-een-gaatjes uit Marokko? ‘Sonnie’s bakboek’ is verdeeld in duidelijke hoofdstukken, het begint natuurlijk met een hoofdstuk met ‘de roti-pannenkoek’ en vervolgens ‘bijgerechten roti-pannenkoek’, ‘poffers’, ‘pannenkoeken’, ‘pannenkoekjes’, ‘flensjes’, ‘pannenkoekentaarten’, ‘pannenkoekensoepen!’, ‘pannenkoekijsjes!’, ‘poffertjes’ en eindigt met ‘poffertjesfundue’. Voor iedereen zit er wel een lekkere pannenkoekvariant tussen! Door ‘Sonnie’s Bakboek’ vind je allerlei tips en weetjes over de pannenkoek want wist jij bijvoorbeeld dat er in juli een pannenkoekfeest was in Frankrijk en dat de grootste pannenkoek ter wereld is gebakken in Engeland?

Wil je alvast een recept proberen uit ‘Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek’? Klik dan hier voor het recept ‘Dutch Baby, een ovenpoffer uit de Verenigde Staten’.

Conclusie:
‘Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek’ is een boek voor jong en oud en hoort zeker in de kast te staan bij iedere pannenkoekliefhebber. Het is een kleurrijk boek geworden met zoveel lekkere ideeen erin dat je eigenlijk gelijk al de keuken in wilt duiken om stapels pannenkoeken te bakken in zoveel mogelijk variaties! Een aanrader! Ben je al fan geworden? Ga snel naar de Pannenkoek Hyves van Sonnie!

Titel: Sonnie, De Weggelopen Roti-Pannenkoek
Auteur: Diana Dubois
Uitgever: Uitgeverij Dubois
Verschijningsjaar: 2008
ISBN: 9789075812039
Winkelprijs: 14,95

(15 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)