Tefal ActiFry Testrapport

Tefal ActiFry Testrapport Tefal ActiFry Testrapport
Twee wekenlang is de Tefal Actifry genoeg gebruikt met verschillende gerechten waarbij de mogelijkheden van het apparaat goed getest konden worden.

Wat is de ActiFry eigenlijk? Een nieuw soort friteuse? Nee niet echt. Het is een Tefal hapjespan met een zwenkarm waar een föhn opgericht wordt. De werking is een stuk ingenieuzer maar hier komt het globaal op neer. De pan wordt heet en de zwenkarm zorgt ervoor dat de ingrediënten die er in zitten steeds in beweging is. De werking van de pan is simpel. Als de ActiFry goed in elkaar zit, dus pan er in, zwenkarm er in en de klep er goed op (allemaal makkelijk te doen met kliksystemen), dan kunnen de ingrediënten er in. Dan is het een kwestie van de klep dicht, eventueel de timer aanzetten, en het apparaat aanzetten. Tussendoor kan je de klep open en dan schakelt het apparaat zich ook weer uit. De timer is puur voor de bliepjes als het gerecht klaar is na een bepaalde tijd. De ActiFry wordt dan niet uitgeschakeld.

Wat wij hebben getest? Uiteraard de frietjes. Hiervoor hebben we verse voorgebakken ovenfriet gebruikt. Met een eetlepeltje olie kreeg je na ongeveer 30 minuten een knapperige friet. Je mist misschien de vetsmaak er aan, maar dat is logisch want in de friteuse zuigt de friet zich vol met het vet en in de ActiFry gebruik je zo weinig vetten dat dat niet mogelijk is. Diepvries patat hoef je zelfs zonder een eetlepel olie te bakken in de ActiFry. Doordat dit al is voorgebakken is dit niet nodig. Je ziet nadat de patat klaar het vet in de pan liggen.

Handig is de ActiFry ook voor aardappelschijfjes en aardappelbolletjes. Als je hier de diepvriesvariant van gebruikt hoef je geen olie toe te voegen. Je zet de ActiFry 15 minuten aan en je hebt goudbruine aardappelschijfjes of aardappelbolletjes en je hebt er geen omkijken na. Probeer dat maar als je het gewoon in een hapjespan in boter of olie bakt. Het ene schijfje is te hard gegaan en de ander is net aan gaar en je moet ook nog eens opletten.

Snacks gaan ook goed in de ActiFry. Frikadellen, in kleinere stukjes gesneden (leek mij handiger), bolden enorm op en na het uitschakelen van de ActiFry werden ze normaal met een rimpelig velletje. De smaak was gewoon als een frikandel maar dan zonder de ‘vette bek smaak’. Ook andere kleine snacks gaan prima in het apparaat. Behalve snacks zoals bitterballen en kroketten. Door de zachte korst van deze snacks slaat de zwenkarm van de ActiFry dit kapot. Qua smaak van de snack vonden wij het vergeleken met de snacks zoals we het normaal maakten in de oven lekkerder. De tijd is ongeveer 20 in de ActiFry. Dit lijkt lang maar vergeleken met het voorverwarmen van de oven en het smelten van het frituurvet valt het mee.

Daarnaast kan je er ook groenten en vlees in bakken. De chipolataworstjes die ik er in heb gebakken waren goed van smaak. Je moet wel wat gaatjes in het vel prikken. Zonder olie gebakken en na afloop een heleboel vet en water wat achterbleef in de pan. Groente gaat ook goed in de ActiFry. Behalve de harde groente zoals sperziebonen. Die blijven gewoon knoerthard in de ActiFry. Het is verstandig de sperziebonen of voor te koken of uit blik of pot te nemen. Uit blik/ pot zijn ze natuurlijk al voorgekookt en zachter. De smaken zijn anders dan als je de producten proeft. Wij hadden het idee dat je meer de echte smaken proefde, de rauwe smaak.

Voor wie is de ActiFry handig? Voor als je minder vet wilt eten, of gewoon na je werk geen zin hebt om lang in de keuken te staan en steeds moet blijven roeren en weer wat erbij moet doen. Handig als je dus van de magnetronmaaltijden af wilt, verse groente wil eten en eigen toch niks hoeft te doen in de keuken. De Actifry is ook super handig voor mensen die altijd maar weer problemen hebben met de gebakken aardappeltjes. Gewoon er in en je hebt de perfecte aardappeltjes na 20 minuten.

Voordelen: Weinig vet, je kan de ActiFry makkelijk schoonmaken. De onderdelen zijn makkelijk los te halen. Een super aardappelbakker. Je krijgt er een receptenboekje bij van Mathijs Vrieze!

Nadelen: Weer een apparaat in de keuken wat plek inneemt. Bereidingstijden die langer zijn (hou er wel rekening mee dat je een oven ook moet voorverwarmen en dat het vet in een friteuse ook eerst op goede temperatuur moet zijn. In de ActiFry gaat alles zonder voor te verwarmen er in!). De prijs het apparaat is 199,95 wat toch een grote hap uit het budget is (update 23-05-2009, de ActiFry wordt steeds bekender en goedkoper. Let dus goed op de prijzen!)

Eigenlijk vind ik de ActiFry gewoon een verrekt handig apparaat, vooral na een vermoeiende werkdag. Je kan je op 1 ding van het koken concentreren, de aardappelschijfjes gaan toch wel goed in het apparaat. Minder hectiek van dit roeren dat omdraaien en het andere weer afgieten.

Kijk hier voor recepten die Brutsellog gemaakt heeft met de Actifry!

(660 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

One thought on “Tefal ActiFry Testrapport

 1. Geweldig apparaat! Ik maak er oa gerechten in die je met rijst kunt eten,die haal ik van de website van de actifry,en bijv ook aardappelkrieltjes met paprika en champignons. En frietjes uiteraard 😉

  Nu mijn vraagje: hoe lang laat je stukjes frikadel draaien,is dat 20 minuten zoals je schrijft? Groetjes,Karin

  1. Klopt, ik doe de stukjes frikadel er ongeveer 15 tot 20 minuten in. Meestal kijk ik of ze mooi bruin zijn en dan haal ik de stukjes frikadel er uit. Sowieso voor de aardappelschijfjes, aardappelbolletjes en inderdaad friet vind ik het ook een geweldige uitvinding die ActiFry.

   Groetjes Anja

  1. Jep, gaat perfect, alleen is het handig om de frikandel eerst in stukjes te hakken. Kroketten en bitterballen en andere snacks met een ‘zachte’ korst gaan niet in de Actifry. Het wordt dan kapotgeslagen door de pendelarm.

   Groetjes Anja

 2. kroketten gaan er gewoon in, je moet alleen de pendelarm eruit halen.
  Als het eruit komt, dan moet je hem even laten rusten dan is hij perfect

 3. Ik heb de frikandellen gewoon heel gelaten en ze worden als treintjes achter elkaar mooi bruin en gaan niet kapot.
  Fantastisch apparaat.

 4. Ziet er intressant uit, maar wat eruit komt is ons totnu toe niet bevallen, frietjes taai, snacks als fricadel een soort warme worst, kroketten slappe niet smakelijke prut met taaie korst.
  we proberen het nog1 of2 maal maar bij geenverbetering verdwijnt de actifry wel in de vuilnis

  1. Jammer, misschien kunt u er iemand anders gelukkig meemaken.

   Gelukkig heb ik die ervaring niet met de ActiFry. Bij de diepvries- frietjes en frikandellen doen we bijvoorbeeld helemaal geen olie (er zit al genoeg olie en vet van zichzelf in). Kroketten doe ik niet in de ActiFry omdat de korst inderdaad niet knapperig wordt en ze kapot gaan in de mijne omdat ik geen speciaal snackmandje heb.

Reacties zijn gesloten.