Tip, Tip Culinair, Tip Het Kookblad,

Wie kent Tip eigenlijk niet? Of de Tip Culinair of zoals de laatste nummers Tip Het Kookblad heten. Al een tijdje bestaat Tip niet meer en kan iedereen genieten van delicious. de succesvolle opvolger van Tip. Tip is nu alleen nog culinaire nostalgie. Nadat iemand anders jarenlang gelukkig is geweest met een een groot aantal Tip tijdschriften ben ik nu de gelukkige die een aantal jaren van mag gaan genieten van een aantal jaargangen Tip, van 1977 t/m 2006 nagenoeg bijna compleet met de extra specials, kerstspecials en alle bijlages, dus dat is nog veel lees- en kookplezier wat ik er aan ga beleven. Zo heb ik het allereerste nummer van Tip met recepten en ook allerlei huishoudelijke weetjes want zo begint het eerste redactionele column ‘Omdat huisvrouw een beroep is’. De 100ste Tip, de Tip die echt culinair ging en Tip Culinair ging heten en het allerlaatste nummer Tip Het Kookblad van eind 2006. Kijk hier nog op een oude Tip Culinair site via ‘Wayback machine’ (alleen de foto’s ontbreken!). Hierboven een aantal covers van de verschillende jaargangen Tip, zo zie je hoe het blad in de loop der jaren steeds een beetje is veranderd. Zo ook de eetgewoontes en ook de advertenties zijn in de loop der jaren veranderd. Zie je tegenwoordig nog advertenties voor sigaretten? Ken jij nog Nutricia Sinasap?

(3.022 keer bezocht, waarvan vandaag 5 keer)

287 gedachten over “Tip, Tip Culinair, Tip Het Kookblad,”

 1. Ik ben op zoek naar het recept van exotische tomatensoep.
  Dit heeft eind jaren 1970 begin 1980 als recept in een tip gestaan.
  Graag zou ik dat recept weer willen hebben.De tip waar het in stond
  heb ik uit geleend en nooit terug ontvangen.Misschien kan iemand mij helpen.

  Vriendelijke groet Rina

 2. Hi,
  heeft iemand voor mij het recept van een krabtaart? Dit heeft jaren geleden in de Tip gestaan. Ben het echter doordat ik het heb uitgeleend, kwijtgeraakt. Eeuwig zonde want het was een super gerecht. Snel en makkelijk met een geweldig resultaat. Hoop dat iemand mij kan helpen.

 3. Ik zoek naar een recept voor bruine bonen soep en broeder(ouderwets krentebrood gebakken in een cast iron pot)

 4. Hoi,
  Mijn moeder heeft jaren de TIP gekocht,een complete verzameling er van.Er is zelfs volgens ons nog eens een keer een prijsvraag over geweest of iemand die jaargangen had.Toen is er iemand bij ons geweest om te controleren,en kregen wij een prijs(je)Waar in het loop van alle jaren die verzameling is gebleven,wij weten het niet meer.
  Drie heerlijke recepten zijn ons bijgebleven die uit de TIP kwamen…
  Dat was tarwekoekjes cake zonder oven…Bietensalade met zure haring…En tomatensoep,vrij simpel te maken…Uitjes fruiten,bloem er boven zeven staan ons nog bij,eveneens de zeer makkelijke bereidingswijze er van,met vijf gemakkelijke stappen(tekeningen)
  Mocht iemand iets weten dan is onze dank erg groot!
  Met vriendelijke groet,
  L. Blom,

 5. Zoekende op het internet naar een kwijtgeraakt recept uit Tip Culinair 5 uit 2002, kwam ik op dit blog. Ik hoop zo dat je misschien voor mij een scan kunt maken, als je deze hebt, van de kalfsburger uit het artikel Wereldburgers? De overige burgerrecepten heb ik nog.

 6. Ben jij misschien mijn redding. Heb jarenlang TIP gekocht en een paar jaar geleden de populaire recepten eruit geknipt en de rest bij het oud papier gegooid. Echter … ik zoek een recept dat ik blijkbaar niet heb uitgeknipt.
  Het was een TIP met wel 12 pastasauzen. Mijn recept was met spekjes en ik meen hamblokjes. Een rode, vrij zoute saus, maar superheerlijk. Weet iemand welk recept ik bedoel en zo ja, kan dat gemaild worden. PLEASE?

 7. Hilda Uitdenbosch :Ik zoek naar een recept voor bruine bonen soep en broeder(ouderwets krentebrood gebakken in een cast iron pot)

  @Hilda Uitdenbosch
  Ik heb hier een recept voor bruine bonen soep voor U. Op Italiaanse wijze.
  Tis een heerlijke maaltijdsoep en al mijn kennissen hebben het al gekookt.

  1 blik bruine bonen
  1 blikje gepelde tamaten
  2 vleesbouillontabletten
  1 rookworst
  1 teelepeltje chilipoeder.
  Ong. 400 gram soepgroenten voor groentensoep.
  50 à 75 gram snelkokende macaronie. ( 8 min)

  Maak de uien schoon en halveer ze en snijdt ze in plakjes.
  Pureer de tomaten met het vocht uit het blikje in een blender of met de staafmixer.
  Laat de bruine bonen in de vergiet uitlekken.

  Fruit de uien in ong. 25 gram boter glazig. (in de soeppan)
  Voeg de bruinebonen en de gepureerde tomaten toe aan de uien.( je kunt de tomaten ook een beetje prakken)
  Verkruimel de 2 bouillonbtabletten fijn en voeg toe.
  Voeg 1 liter koud water toe.
  Doe de soepgroenten erbij en laat alles aan de kook komen en ong. 15 minuten zachtjes koken.
  Na die tijd voeg je de in plakjes gesneden rookworst toe en de macaronie.

  Laat dit nog ong. 8 minuten zachtjes koken en doe er de chilipoeder bij.Neem Chilipoeder mild,Dit nog heel even meekoken.Probeer eerst 1 theelepeltje en als je het niet pittig genoeg vindt doe je er nog een beetje bij. Maak alles af met wat zout .
  Nou dat is alles meis. Een kind kan de was doen.

  Eet smakelijk.
  groetjes,
  Jeanne

 8. Hoi,

  Ik ben op zoek naar een recept voor pittige tomatensoep waarbij yoghurt werd geserveerd.
  Het stond in een tip.

  Groetjes Lieke

 9. Ik zoek het winnende recept van tip culinair over soepen.
  Het betreft de bruine bonen soep met tortillachips, hij is overheerlijk.
  Maar helaas ben ik hem kwijt.Wie heeft het recept?

 10. Ik ben op zoek naar een recept welke in de tip culinair nr. 11 van oktober 1987 heeft gestaan. Het betreft een recept van met oesterzwammen. Wie kan mij aan dit recept helpen?

  groeten,
  Peter

 11. kan iemand mij helpen aan het recept van Parelhoen met zuurkool?
  Het heeft in een Tip gestaan van november in de jaren negentig met een aantal wildrecepten.
  Je zou me er heel blij mee maken…

 12. @Peter Groen
  Om welke TIP gaat het precies? No. 10 (= oktober) of no. 11 (= november). 11 en oktober gaan namelijk niet samen 🙂 En om wat voor soort recept gaat het want het lijkt alsof er een stukje tekst is weggevallen. Er staat ‘een recept van met oesterzwammen’.

  Ik heb even snel naar de recepttitels gekeken in deze twee nummers en vond een recept voor ‘Rundvlees met oesterzwammen in rode wijn’. Is dat soms wat u zoekt?

 13. @Wilma Laarman
  Gevonden! Het recept staat in nr. 11 van november 1991. Daar gaat ie dan…

  Parelhoen met zuurkool (hoofdgerecht voor 4 personen)

  1 zakje wijnzuurkool à 500 gram
  1 potje abrikozen-appelcompôte (nettogewicht 360 gram)
  1 doosje diepvries dille
  ½ el jeneverbessen
  2 parelhoenders à 750 gram
  zout, peper
  4 halve abrikozen (blik)
  50 g boter of margarine
  1½ dl droge witte wijn (Riesling)
  1 bekertje crème fraîche à 125 ml
  2 takjes peterselie

  Speciaal keukengerei:
  cocktailprikkers
  wildpan of grote braadpan

  VOORBEREIDEN: zuurkool met 2 vorken uit elkaar trekken. Abrikozen-appelcompote, dille en jeneverbessen erdoor scheppen. Buikholte van de parelhoen bestrooien met zout en peper. In parelhoenders 3 el zuurkool scheppen. Buikholten dicht steken met cocktailprikkers. Abrikozen in mooie partjes snijden.
  BEREIDEN: parelhoen inwrijven met zout en peper. In pan boter verhitten. Parelhoenders in ongeveer 10 minuten rondom bruin bakken. Uit pan nemen. Bakvet uit pan schenken. Rest van zuurkoolmengsel in braadpan doen. Wijn en crème fraîche erdoor scheppen. Parelhoenders erop leggen. Met deksel op de pan parelhoenders in ongeveer 1½ uur zachtjes gaar stoven. Parelhoenders af en toe keren. Uit pan nemen en warmhouden. Zuurkool op hoog vuur verwarmen tot meeste vocht verdampt is. Zuurkool in schaal scheppen. Parelhoenders erop leggen. Garneren met abrikoospartjes en toefjes peterselie. Lekker met aardappelkroketjes.

  Succes!

 14. @Wilma Laarman Okee… Ik heb je recept gevonden (TIP nr. 11 van november 1991) en het overgetypt en geprobeerd te plaatsen op deze site, maar ik zie het nergens terug op de site…
  Eens kijken of het plaatsen van dit berichtje wel werkt.

 15. @Peter Groen
  Dus toch het ‘Rundvlees met oesterzwammen in rode wijn’ recept. (Ik moet gewoon kijken of er ergens anders nog meer staat :-)). Het recept staat in nr. 11 van november 1987. Hier komt het:

  Rundvlees met oesterzwammen in rode wijn (hoofdgerecht voor 2 personen)

  250 gram magere runderlappen
  1 zakje Ardenner marinade (Verstegen)
  10 sjalotjes
  100 g oesterzwammen
  1 el citroensap
  4 takjes peterselie
  50 g boter of margarine
  1 el bloem
  2 dl rode wijn
  zout, peper

  VOORBEREIDEN
  Vlees in stukjes van ± 2 cm snijden. In schaal doen. Marinade erdoor scheppen. In koelkast afgedekt ± 3 uur laten marineren. Af en toe omscheppen. Sjalotjes pellen en halveren. Met keukenpapier oesterzwammen schoonvegen. Stelen wigvormig eraf snijden. In repen snijden. Besprenkelen met citroensap. In kopje peterselie fijnknippen. Vlees uit marinade nemen. Marinade eraf schrapen (marinade bewaren). In braadpan 40 g boter verhitten. Vlees in ± 5 min. rondom bruin bakken. Bloem erover strooien. Sjalotjes toevoegen en ± 3 min. meebakken. Wijn en marinade toevoegen. Met deksel op de pan vlees in ± 1½ uur zachtjes gaar stoven. Af en toe omscheppen. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  BEREIDEN
  Vlees in ± 5 min. door en door heet laten worden. Intussen in koekepan rest van boter verhitten. Oesterzwammen ± 5 min. zachtjes bakken. Af en toe omscheppen. Bestrooien met zout en peper. Aan rundvlees oesterzwammen en peterselie toevoegen. Door elkaar scheppen. Overdoen in schaal. Lekker met aardappelpuree en kropsla.

  Succes!

 16. Hilda Uitdenbosch :Ik zoek naar een recept voor bruine bonen soep en broeder(ouderwets krentebrood gebakken in een cast iron pot)

  Het recept voor broeder heb ik (tot op heden) niet kunnen vinden. Maar hierbij wel een lekker recept voor bruinebonensoep uit TIP nr. 9 van september 1990.

  BRUINE-BONENSOEP MET PAPRIKA (vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen)

  300 g bruine bonen
  2 laurierblaadjes
  4 kruidnagels
  2 kruidenbouillontabletten
  4 aardappelen
  1 selderijknol
  1 gele paprika
  2 uien
  1 teentje knoflook
  1 el boter of margarine
  2 tl kerriepoeder
  ½ tl chilipoeder
  zout
  1 el ketjap manis
  3 takjes koriander

  VOORBEREIDEN
  Bruine bonen in 2 liter water ± 12 uur weken. In pan doen: bruine bonen met weekwater, laurierblaadjes, kruidnagels en bouillontabletten. Met deksel op pan ± 1 uur zachtjes koken. Intussen aardappelen schillen en wassen. In blokjes snijden. Tot gebruik onder water zetten. Knolselderij in plakken snijden en schillen. Wassen en in blokjes snijden. Paprika wassen en in stukjes snijden. Ui snipperen. Aan bruine bonen aardappelen en knolselderij toevoegen. Nog ± 30 minuten zachtjes koken. Laurierblaadjes en kruidnagels verwijderen. 4 soepopscheplepels door zeef wrijven of in mengbeker pureren. Weer toevoegen aan rest van soep. In koekepan boter verhitten. Ui ± 3 min. zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Aan soep paprika en ui-knoflookmengsel toevoegen. Nog ± 5 min. zachtjes koken. Laten afkoelen.
  BEREIDEN
  Soep in ± 5 min. door en door heet laten worden. Op smaak brengen met chilipoeder, ketjap en zout. Koriander erboven fijnknippen. Lekker met geroosterd bruin brood en geraspte oude kaas.

  Ik hoop dat dit is wat je zoekt… Succes in ieder geval.

 17. Ik ben op zoek naar het recept van groenten buideltje in bakpapier. Dit heeft in de Tip Kerst 2005 gestaan. Er zitten spruitjes en allerlei en allerlei andere groenten in.

  Alvast bedankt!
  Groetjes Marja

 18. Iris :Hi,heeft iemand voor mij het recept van een krabtaart? Dit heeft jaren geleden in de Tip gestaan. Ben het echter doordat ik het heb uitgeleend, kwijtgeraakt. Eeuwig zonde want het was een super gerecht. Snel en makkelijk met een geweldig resultaat. Hoop dat iemand mij kan helpen.

  Als je mij een beetje een idee kunt geven wanneer het recept ongeveer in TIP heeft gestaan wil ik wel een poging voor je wagen om het recept in mijn oude jaargangen op te zoeken. Ik heb de jaargangen van 1985 t/m 1992 en krijg binnenkort nog 1982 t/m 1984. Mocht je echter zeker weten dat het recept na 1992 is verschenen dan is het voor mij overbodig om te gaan zoeken, vandaar mijn vraag…

 19. Dames en heren ‘TIP vakblad voor thuis’ liefhebbers,

  Ik heb een heel stel oude jaargangen ‘TIP Vakblad voor thuis’, van 1985 t/m 1992 (en binnenkort hopelijk ook nog de jaargang 1978 plus de jaargangen 1982 t/m 1984). Dus als jullie wat kwijt zijn wil ik best eens kijken of het recept soms in mijn oude jaargangen te vinden is. Maar dan wel graag een beetje een richtlijn qua jaartal in je vraag zetten, als ik niet al te veeleisend ben :-).
  Ik ben graag bereid iets op te zoeken voor een mede-TIP-liefhebber maar het heeft voor mij geen zin om te gaan zoeken naar recepten die na 1992 zijn verschenen. Ik ben namelijk eind 1992 gestopt met kopen nadat ‘TIP Vakblad voor thuis’ halverwege 1992 veranderde in ‘TIP Culinair’.

  1. Goedemiddag,
   Ik zoek het recept: kabeljauw met prei en kaas.
   Het stond in de Tip van 1990 nummer 8 blz. 28
   Ik hoop dat u mij kunt helpen.

   Met vriendelijke groet, Bertie

 20. @Loek Blom
  De tomatensoep met ‘stappenplan’ heb ik gevonden, maar hoe krijg ik een scan jouw kant op….? Met andere woorden, hoe kom ik aan een e-mail adres van je? Het recept staat in nummer 8 van augustus 1986 en is inderdaad een stap-voor-stap recept bestaande uit tekeningen met daarbij een beschrijving.

 21. Lous Steenstra :Heeft iemand voor mij het recept voor een kerststol uit de Tip december 1980 nr 12

  Het recept uit het genoemde nummer heb ik helaas niet voor je, maar onderstaande tekst en recept komen uit nr. 13 (kerstnummer) van 1988.

  Kerststol
  De kerststol of “Weihnachtsstollen” komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt daar op kerstavond na de mis gegeten. Het is minder werk om een kerststol te kopen, en vaak zelfs goedkoper, maar wat smaak betreft gaat er niets boven een zelfgebakken stol. U hoeft met bakken niet te wachten tot de laatste dag. Dan het u waarschijnlijk al genoeg te doen. U kunt deze stol gerust 1 tot 2 weken van te voren bakken en in de diepvries bewaren. Daar wordt hij zelfs lekkerder van.

  KERSTSTOL (± 20 sneetjes)
  1½ dl melk
  25 g verse gist*
  3 el witte basterdsuiker
  100 g boter
  1 citroen
  ± 400 g bloem
  1½ tl zout
  2 eieren
  200 g rozijnen
  150 g krenten
  1½ dl rum
  1 zakje blanke amandelen (45 g)
  10 gekonfijte kersjes (bigarreaux)
  50 g sukade
  300 g amandelspijs
  poedersuiker (strooibus)

  VOORBEREIDEN
  In steelpan melk verwarmen tot lauw. Boven kommetje gist verkruimelen. Lauwe melk en 1 el basterdsuiker toevoegen. Al roerende gist oplossen. Gistmengsel ± 10 min. op warme plaats laten staan. Intussen in steelpan 75 g boter smelten. Citroen goed wassen en schil boven grote kom raspen. Aan citroensap toevoegen: 350 g bloem, zout en 2 el basterdsuiker. Goed door elkaar mengen. In midden kuiltje maken. Hierboven 1 ei breken. Gistmengsel en gesmolten boter erin schenken. Van midden uit roeren tot samenhangend deeg. Aanrecht bestuiven met bloem. Hierop deeg ± 10 min. kneden tot soepele bal die niet meer aan handen plakt. Deeg terugdoen in kom en afdekken met vochtige theedoek of plastic folie. Deeg op warme plaats ± 45 min. laten rijzen. Intussen in zeef rozijnen en krenten afspoelen. In pan doen: rozijnen, krenten en rum. Aan de kook brengen. Van vuur af rozijnen en krenten ± 10 min. laten wellen. In zeef laten uitlekken. Met keukenpapier droogdeppen. Rozijnen en krenten in kom doen. 2 el bloem erdoor scheppen. Amandelen grofhakken. Kersjes in stukjes snijden. Amandelen, kersjes en sukade door rozijnenmengsel scheppen. In kopje andere ei loskloppen. ½ citroen uitpersen. In kommetje amandelspijs met vork losmaken. Helft van amandelspijs met vork losmaken. Helft van losgeklopt ei en ½ el citroensap erdoor mengen. Bakplaat invetten. Aanrecht opnieuw bestuiven met bloem. Hierop deeg uitdrukken tot dikke lap. Rozijnenmengsel erover verdelen. Deeglap oprollen en rozijnenmengsel goed door deeg kneden. Deeg tot hoog, ovaal brood vormen en op bakplaat leggen. Deegroller bestuiven met bloem. Eén lange helft van deeg iets uitrollen. In midden van deeg in lengterichting gleuf maken. Amandelspijs tot rolletje vormen en in gleuf leggen. Dikke deeghelft eroverheen vouwen. Afdekken met vochtige theedoek of plastic folie. Deeg nog ± 45 min. op warme plaats laten rijzen. Intussen oven voorverwarmen op 225oC. In steelpan rest van boter smelten. Bovenkant van deeg dun bestrijken met boter. Bakplaat in oven schuiven en deeg besprenkelen** met water. Brood in ± 25 min. goudbruin en gaar bakken. Oven uitschakelen en kerststol nog ± 5 min. in oven laten staan. Op taartrooster leggen. Nog warme kersstol bestrijken met rest van gesmolten boter en rijkelijk bestrooien met poedersuiker. Verder laten afkoelen. Vlak voor serveren kerststol opnieuw bestrooien met poedersuiker.

  *In plaats van verse gist kunt u ± 15 g gedroogde gist gebruiken. Los de gist op volgens gebruiksaanwijzing.
  **U kunt het brood ook met de plantenspuit besproeien.

 22. Lieke :Hoi,
  Ik ben op zoek naar een recept voor pittige tomatensoep waarbij yoghurt werd geserveerd.Het stond in een tip.
  Groetjes Lieke

  ’t Was even zoeken omdat het woord yoghurt niet in de recepttitel voorkomt, maar aangezien er in dit recept wel yoghurt wordt toegevoegd kan dit misschien wel eens zijn wat je zoekt. Het recept komt uit TIP no. 11 van november 1987. Het is een ‘slank’ recept, 360 cal. per persoon.

  PITTIGE TOMATENSOEP MET CHAMPIGNONS (2 personen)

  ¼ bakje champignons
  ¼ l gekruid tomaten-groentensap (pak)
  ½ tl paprikapoeder
  zout, peper
  ½ el maïzena
  1 biefstuk (± 75 g)
  2 el Bulgaarse yoghurt

  VOORBEREIDEN
  Met keukenpapier champignons schoonvegen. In plakjes snijden. In pan doen: tomaten-groentesap, 1 dl water, paprikapoeder en champignons. Aan de kook brengen. In kopje maïzena met 1 el water tot glad papje roeren. Al roerende aan tomatensapmengsel toevoegen. Blijven roeren tot gebonden soep. Op smaak brengen met zout en peper. Laten afkoelen. Vlees in stukjes snijden. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
  BEREIDEN
  Soep in ± 5 min. aan de kook brengen. Vlees bestrooien met zout en peper. Aan soep toevoegen. Nog ± 2 min. zachtjes koken. In twee soepkommen scheppen. Yoghurt erop scheppen.

  Direct onder dit recept wordt nog een ‘ook lekker zonder Vlees’ variatie gegeven:
  Pittige tomatensoep met champignons (2 porties, waarvan 1 zonder vlees)
  VOORBEREIDEN
  Zie recept. Helft van vlees vervangen door 1 blikje maïs (± 150 g).
  BEREIDEN
  Zie recept. Helft van soep in andere pan scheppen. Maïs erdoor roeren. Nog ± 2 min. zachtjes verwarmen. Vlees bestrooien met zout en peper. Aan rest van soep toevoegen. Nog ± 2 min. zachtjes verwarmen.

  Succes!

 23. Goedemorgen,

  27 jaar geleden was ik zwanger van mijn oudste. Omdat ik alle tijd had tijdens mijn zwangerschapsverlof, besloot ik de kerststol uit de Tip van december 1982 te maken.
  Op weg naar het familiediner (met stol) moest ik op eerste kerstdag even langs het ziekenhuis. Ja hoor, ik mocht blijven en heb daar op 5/1/84 een dochter gekregen.
  De familie heeft me later verteld dat de stol heerlijk was, maar ze hadden niets meegenomen voor mij naar het ziekenhuis omdat ik immers zoutloos moest eten!!
  Ik loop nu al 26 jaar te zeuren over die kerststol en bedacht me vanochtend ineens dat er misschien via internet wel iemand te vinden is, die mij kan helpen aan hét recept.
  ZO niet, dan zijn er nog genoeg andere recepten te vinden en kan ik natuurlijk weer niet kiezen.

  Bedankt voor de aandacht.
  Nies Henstra,

 24. Michel :@Greeneyedlady mail naar mail[at]brutsellog.nl dan zet ik hier de link van de scan neer.

  Ik hoop dat je het recept ontvangen hebt? Ik heb de scan afgelopen dinsdag gemaild.

 25. @Iris

  Vanochtend dan toch, min of meer per ongeluk, gevonden. Mocht je het recept voor de feestdagen willen maken dan kan dat nu dus 🙂 Onderstaand recept staat in TIP no. 4 van april 1982.

  KOUDE KRABTAART (10 personen)

  10 plakjes diepvries bladerdeeg
  ¼ kleine ui
  2 stengels bleekselderij met blaadjes
  1 blikje krab
  1 blikje zalm à 220 g
  1 kleine appel
  ¼ l slagroom
  1 zakje klop-vast
  1 bakje magere kwark à 225 g
  5 el halfvette mayonaise
  ½ tl paprikapoeder
  2 el doperwten (blik)
  50 g gesneden gerookte zalm

  Voorbereiden:
  Oven voorverwarmen op 225oC. Op aanrecht plakjes bladerdeeg uitspreiden en in ± 10 min. laten ontdooien. 2 plakjes halveren. Van 4 hele en 2 halve plakjes rechthoekige deeglap maken. Randen met beetje water aan elkaar plakken. Op dezelfde manier nogmaals deeglap maken. Bakplaat met koud water afspoelen. 1 deeglap erop leggen. Met vork gaatjes in deeg prikken. In midden van oven in ± 15 min. gaar en goudbruin bakken. Voorzichtig op taartrooster leggen. Later afkoelen. Op dezelfde manier ander deeglap bakken. Boven kom ui fijnraspen. Bleekselderij wassen. Blaadjes eraf knippen en bewaren. Bleekselderij in kleine stukjes snijden. In zeef krab en zalm goed laten uitlekken. Met vork in stukjes verdelen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en grofraspen. In kom slagroom met klop-vast stijfkloppen. Toevoegen: kwark, ui, mayonaise en paprikapoeder. Door elkaar scheppen. Helft van mengsel overdoen in andere kom. Hieraan toevoegen: bleekselderij, krab, zalm, appel en doperwten. Door elkaar scheppen. In koelkast in ± 2 uur koud laten worden. Zalmplakjes in 7 reepjes snijden en oprollen.
  Bereiden:
  Op platte schaal 1 bladerdeegplak leggen. Krabmengsel erover verdelen. Andere bladerdeegplak erop leggen. Voorzichtig bestrijken met slagroommengsel. Garneren met zalmrolletjes en selderijblaadjes. Direct opdienen.

 26. @Nies Henstra

  Aangezien je precies wist wanneer je de kerststol gemaakt had was het voor mij makkelijk om het recept voor je op te zoeken. Het staat in no. 13 van december 1982.

  KERSTSTOL MET AMANDELEN EN SPIJS (± 26 sneetjes)

  Ingrediënten
  1 citroen
  150 g witte amandelen
  100 g gesneden sukade
  100 g krenten
  150 g rozijnen
  1 zakje vanillesuiker
  amandelaroma (flesje)
  3 el rum
  2 eieren
  250 g amandelspijs
  40 g verse bakkersgist
  1 dl melk
  75 g suiker
  175 g boter
  500 g bloem
  ½ tl kaneel
  3 tl zout
  4 el poedersuiker

  Keukengerei
  Kom, rasp, rauwkostmolen, aluminiumfolie, zeef, diep bord, kopje, kommetje, steelpan, maatbeker, grote kom, houten lepel, schone theedoek, deegroller, taartrooster.

  Citroen goed wassen. Boven kom schil raspen. In rauwkostmolen amandelen grofmalen. In zeef rozijnen en krenten wassen. Aan citroensap toevoegen: gemalen amandelen, sukade, krenten, rozijnen, vanillesuiker, enkele druppels amandelaroma en rum. Door elkaar roeren. Afdekken. Minstens 8 uur bij kamertemperatuur laten staan. Alle ingrediënten in ± 2 uur op kamertemperatuur laten komen. Bakplaat bekleden met aluminiumfolie (doffe kant naar boven). Aluminiumfolie invetten. 2 el bloem door noten-rozijnenmengsel mengen. Amandelspijs in diep bord doen. Boven kopje 1 ei breken. Loskloppen en helft door amandelspijs mengen. Ander ei splitsen. Dooier door rest van losgeklopt ei kloppen. (Eiwit voor iets anders bewaren.) Boven kommetje gist verkruimelen. In steelpan melk en 1 el suiker verwarmen tot lauw. Bij gist schenken en al roerende oplossen. ± 10 min. op warme plaats laten staan. In (zelfde) steelpan boter op laag vuur laten smelten. Iets laten afkoelen. Boven grote kom bloem zeven. Rest van suiker, kaneel en zout erdoor roeren.
  (Vanaf hier volgt in het oorspronkelijke recept een stap-voor-stap beschrijving met foto’s).
  In midden van bloem kuiltje maken. Hierin gistmengsel en gesmolten boter schenken, ± 4 el achterhouden. Losgeklopt ei toevoegen. Met houten lepel roeren tot deeg kauwgomachtig is. ± 10 min. goed kneden tot deeg soepel is en niet meer aan handen plakt. Theedoek met warm water natmaken en uitwringen. Over kom leggen. Op warme plaats ± 45 min. laten rijzen. Deeg nogmaals ± 5 min. kneden. Noten-rozijnenmengsel toevoegen. Noten-rozijnenmengsel goed door deeg kneden. Aanrecht bestuiven met bloem. Met deegroller deeg uitrollen tot dikke ovale lap van ± 30 x 40 cm. In midden van deeg in lengte gleuf maken. Amandelspijs tot rolletje vormen, iets korter dan deeglap. In gleuf leggen. Eén deeghelft eroverheen vouwen. Deeg iets aandrukken. Op bakplaat leggen. Afdekken met theedoek. Op warme plaats deeg nog ± 30 min. laten rijzen. Intussen oven voorverwarmen op 200oC*. Aluminiumfolie aan lange zijden tegen stol vouwen (om te voorkomen dat de kerststol in de breedte uitzakt). Kerststol in midden van oven in ± 45 min. gaarbakken. Bestrijken met rest van gesmolten boter. 2 el poedersuiker erover strooien. Op taartrooster laten afkoelen. Vlak voor opdienen bestrooien met rest van poedersuiker.

  * In het recept wordt vermeld dat de oven moet worden voorverwarmd op 20oC. Ik neem aan dat dit 200oC moet zijn en heb dit dan ook in het recept aangepast. Verder is het recept identiek aan wat er destijds in de TIP heeft gestaan.

 27. @Loek Blom

  Goed te horen dat het tomatensoeprecept precies was wat je zocht. Ik heb vandaag, min of meer bij toeval, het recept voor de tarwekoekjes cake gevonden. Onderstaand recept komt uit de rubriek ‘Uw eigen succes recepten’ en staat in TIP no. 1 van januari 1982.

  CHOCOLADE TARWEKOEKJES ZONDER OVEN (± 10 stuks)

  1 pak tarwebiscuits (200 g)
  100 g boter of margarine
  2 volle eetlepels vloeibare stroop
  4 tl cacaopoeder
  1½ el suiker
  1 chocoladereep à 200 g

  Bereiden:
  Cakevorm (inh. 2 l) invetten. Boven kom biscuits heel fijn verkruimelen. In steelpan doen: boter, stroop, cacaopoeder en suiker. Op zacht vuur laten smelten. Biscuits erdoor roeren. Over bodem van cakevorm uitspreiden. In koelkast in ± 15 min. hard laten worden. Intussen in pan ruim water aan de kook brengen. Boven steelpan chocoladereep in stukjes breken. Steelpan in pan met kokend water zetten. Al roerende chocolade smelten. Over biscuitmengsel schenken. In koelkast in ± 15 min. hard laten worden. Plank op vorm leggen. Samen keren. Even schudden en koek op plank laten glijden. In stukken van ± 4 cm snijden.

  Heel veel plezier gewenst met dit recept!

 28. Loek Blom :

  Anja :@Greeneyedlady Dank je wel voor het vele zoekwerk in alle Tip Culinairs! Je hebt al veel bezoekers blij gemaakt!Gr. Anja

  Inderdaad,dit mag zeker vermeld worden! Klasse!

  Graag gedaan hoor 🙂 Ik kwam bij toeval op deze site omdat ik het TIP kookboek ‘De Aziatische keuken’ zocht. Wat ik overigens, net als ‘De Mediterrane keuken’, inmiddels via het internet heb weten te kopen.

  Ik zag bij mijn eerste bezoek al die verzoeken om TIP recepten op de site staan en aangezien het voor mij heel ontspannend is om na een dag hard werken, of gewoon lekker in het weekend, weer eens in mijn oude TIPs te bladeren, ben ik gaan zoeken of ik soms één of meer van die recepten had. En het resultaat is niet slecht, al zeg ik het zelf 😉

  Ik zal de site in de gaten blijven houden want ik vind het wel leuk om te zien wat een populair recept is bij iemand anders, dus mocht iemand soms nog iets zoeken….

  1. Hallo,

   ik ben op zoek naar een hartige taart, die aan de bovenkant dicht is en er zit prei en ham en mais in! Er stond een mevrouw bij op de foto en het stond aan de linkerkant van de bladzijde!
   Ik weet niet zeker of hij uit de Tip komt.
   Staat er onderaan de bladzijde ook de naam tip? Dan weet ik dat hij niet in de Tip staat!
   Alvast bedankt!

   Groetjes Janny Boeve

 29. Iris :Hi,heeft iemand voor mij het recept van een krabtaart? Dit heeft jaren geleden in de Tip gestaan. Ben het echter doordat ik het heb uitgeleend, kwijtgeraakt. Eeuwig zonde want het was een super gerecht. Snel en makkelijk met een geweldig resultaat. Hoop dat iemand mij kan helpen.

  De gezochte krabtaart heb ik eerder al geplaatst, maar onderstaand recept kwam ik gisteren tegen en vind ik zelf heel interessant klinken. Ik ga het beslist maken. Het staat bij de ‘feestelijke’ hoofdgerechten in TIP nr. 11 van november 1984 en aangezien de feestdagen er aan komen wil ik het graag met iedereen delen.

  ZALM-KRABPASTEI MET PREI (hoofdgerecht voor 4 personen)

  75 g droogkokende rijst
  750 g dunne prei
  4 el droge witte wijn
  zout
  3 plakjes diepvries bladerdeeg
  2 el bloem
  1 blik zalm (nettogewicht ± 220 g)
  1 el dille (diepvries)
  1 bekertje crème fraîche (± 125 g)
  2 blikken krab (nettogewicht ± 170 g per stuk)
  1 avocado (niet te rijp)
  1 el citroensap
  1 ei

  VOORBEREIDEN
  In pan rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In stukken van ± 3 cm snijden. Wassen. In pan doen: ½ dl water, prei, wijn, en zout. Prei ± 10 min. koken. Afgieten. In vergiet laten uitlekken. Plakjes bladerdeeg in ± 10 min. laten ontdooien. Aanrecht bestuiven met bloem. Plakjes deeg op elkaar leggen. Met deegroller uitrollen tot ovale lap, even groot als ovenschotel (inh. ± 2 l). Zalm afgieten. Graatjes en velletjes verwijderen. In stukjes verdelen. In kom doen: zalm, rijst, dille en crème fraîche. Door elkaar scheppen. Krab afgieten en papier verwijderen. Uit krab harde stukjes verwijderen. Avocado dun schillen. Overlangs halveren en pit verwijderen. In dunne schijfjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Achtereenvolgens in ovenschotel doen: rijst-zalmmengsel, prei, krab en avocado. Afdekken met deeglap. Overtollig deeg eraf snijden. Met vork gaatjes in deeg prikken. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  BEREIDEN
  Oven voorverwarmen op 200oC. In kommetje ei loskloppen. Hiermee krabpastei bestrijken. Eén richel onder midden van oven, pastei in ± 50 min. bruin en gaar bakken. Lekker met kropsla.

 30. Loek Blom :Hoi,Mijn moeder heeft jaren de TIP gekocht,een complete verzameling er van.Er is zelfs volgens ons nog eens een keer een prijsvraag over geweest of iemand die jaargangen had.Toen is er iemand bij ons geweest om te controleren,en kregen wij een prijs(je)Waar in het loop van alle jaren die verzameling is gebleven,wij weten het niet meer.Drie heerlijke recepten zijn ons bijgebleven die uit de TIP kwamen…Dat was tarwekoekjes cake zonder oven…Bietensalade met zure haring…En tomatensoep,vrij simpel te maken…Uitjes fruiten,bloem er boven zeven staan ons nog bij,eveneens de zeer makkelijke bereidingswijze er van,met vijf gemakkelijke stappen(tekeningen)Mocht iemand iets weten dan is onze dank erg groot!Met vriendelijke groet,L. Blom,

  De tomatensoep en de tarwekoekjes cake heb je inmiddels. Wie weet is dit nummer drie…. Onderstaand recept komt uit TIP nr. 1 van januari 1981.

  BIETJESSALADE MET HARING

  1 ui
  3 zoetzure augurken
  1 appel
  2 zure haringen (potje)
  1 bekertje zure room
  2 el appelsap
  zout, peper
  500 g gekookte bietjes

  Voorbereiden:
  Ui pellen en fijnsnipperen. 2 augurken in stukjes snijden, 1 augurk in plakjes snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Haring in stukjes snijden. In slaschaal doen: ui, stukjes augurk, zure room, appelsap, zout en peper. Tot sausje roeren. Appel en haring erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Bietjes ontvellen en in blokjes snijden.
  Bereiden:
  Door salade bietjes scheppen. ± 15 min. laten intrekken. Garneren met plakjes augurk.

 31. Lous Steenstra :Heeft iemand voor mij het recept voor een kerststol uit de Tip december 1980 nr 12

  Het is weliswaar bijna kerst maar aangezien ik inmiddels TIP nr. 12 van december 1980 tot mijn beschikking heb, heb ik het recept toch maar overgetypt 😉 Het staat in de rubriek ‘De keukengeheimen van An ’t Hoen’ en zij geeft op de begeleidende pagina bij het recept een tip over invriezen van het kerstbrood (waardoor de smaak volgens haar lekkerder wordt). Ik heb dit onderaan het recept vermeld.

  KERSTSTOL

  Ingrediënten
  25 g vers bakkersgist
  3 el witte basterdsuiker
  1½ dl melk
  1 citroen
  125 g boter
  350 g bloem
  1½ tl zout
  1 tl koekkruiden
  2 eieren
  2 el rum
  200 g rozijnen
  150 g krenten
  50 g gepelde amandelen
  25 g oranjesnippers
  1 pakje amandelspijs à 300 g
  25 g sukade
  ¼ strooibus poedersuiker à 250 g

  Keukengerei
  2 kommetjes, lepeltje, steelpan, 2 kommen, rasp, houten lepel, 2 theedoeken, zeef, hakmes, mes, kopje, citroenpers, vork, bakplaat, deegroller, kwastje, plantenspuit, taartrooster

  In een kommetje gist verkruimelen. 1 el basterdsuiker en 1 dl lauwe melk toevoegen. Al roerende gist oplossen. ± 10 min. laten staan tot gist begint te bubbelen. Intussen citroen wassen. In steelpan 75 g boter zachtjes later smelten.
  In kom doen: bloem, zout, 2 el basterdsuiker en koekkruiden. Goed vermengen. Citroenschil erboven raspen. In midden kuiltje maken. Hierboven 1 ei breken. Erin schenken: gistmengsel, ½ dl melk, gesmolten boter en rum. Met houten lepel van midden uit roeren tot deeg kauwgomachtig is.
  Aanrecht en handen met bloem bestuiven. Op aanrecht deeg ± 10 min. goed kneden en tegen aanrecht slaan tot deeg soepel is en niet meer aan handen plakt. Deeg terugdoen in kom. Theedoek vochtig maken en over kom leggen. Op warme tochtvrije plaats ± 45 min. laten rijzen
  Intussen in kom met heet water rozijnen en krenten ± 5 min. wellen. In zeef laten uitlekken. Met theedoek droogdeppen. Amandelen grofhakken. Oranjesnippers fijnsnijden. In kopje 1 ei loskloppen. ½ citroen uitpersen. In kommetje amandelspijs met vork losmaken. Helft van ei en 2 tl citroensap erdoor mengen. Bakplaat invetten.
  Aanrecht en handen met bloem bestuiven. Op aanrecht deeg uitdrukken tot dikke lap. Erin vouwen: rozijnen, krenten, amandelen, oranjesnippers en sukade. Goed kneden.
  Deeg tot ovaal brood vormen. Op bakplaat leggen. Deegroller bestuiven met bloem. Eén lange helft van deeg beetje uitrollen. In midden van deeg in lengte gleuf maken.
  Amandelspijs tot rolletje vormen iets korter dan brood. In gleuf op deeg leggen. Dikke deeghelft erover heen vouwen. Theedoek vochtig maken en erover leggen. ± 45 min. laten rijzen op warme tochtvrije plaats. Na 35 min. rijzen oven voorverwarmen op 220oC. (Voor invriezen zie onderaan recept)*. Intussen in steelpan 50 g boter zachtjes laten smelten.
  Bovenkant van deeg dun met boter bestrijken. In midden van oven zetten. Met plantenspuit besproeien met water. Brood in ± 25 min. gaar en goudbruin bakken. Oven uitzetten. Brood nog ± 5 min. in oven laten staan. Op taartrooster laten afkoelen. Intussen bestrijken met rest van gesmolten boter.
  Als brood nog warm is rijkelijk bestrooien met poedersuiker. Vlak voor gebruik weer bestrooien met poedersuiker.

  * Als het brood de diepvries ingaat dan na het bakken niet bestrijken met boter. Ook het bestrooien met poedersuiker achterwege laten. Dit pas doen als het brood weer ontdooid is.

 32. Hilda Uitdenbosch :Ik zoek naar een recept voor bruine bonen soep en broeder(ouderwets krentebrood gebakken in een cast iron pot)

  Geen recept voor Broeder kunnen vinden, wel een Gronings recept voor Jan in de zak. Als Noord-Hollandse, wonend in het gebied tussen de Zaanstreek en West-Friesland, dacht ik eigenlijk dat Broeder en Jan in de zak hetzelfde waren, afgezien van de bereidingswijze. Broeder wordt gebakken in een gietijzeren pan (West-Friesland) terwijl Jan in de zak wordt gekookt (Zaanstreek). Maar ik kan er best naast zitten (Anja, misschien kan jij uitsluitsel geven?) want het is ruim 35 jaar geleden dat ik voor het laatst Broeder heb gezien, tijdens historische feesten die hier destijds werden gehouden.
  Aangezien ik in TIP nr. 11 van november 1984 een recept voor Jan in de zak tegenkwam, zal ik dat voor je plaatsen.
  Broeder werd hier 35 jaar geleden overigens, als mijn geheugen me niet in de steek laat, gegeten met warme stroop. De stroop werd verwarmd samen met een beetje boter.

  JAN IN DE ZAK (15 plakken)

  75 g rozijnen
  75 g krenten
  300 g bloem
  175 g boekweitmeel
  3 zakjes gedroogde gist (Oetker)
  4 el suiker
  ½ tl zout
  2 eieren
  4½ dl melk
  100g gesneden sukade

  Speciaal keukengerei:
  kaasdoek 60 x 60 cm

  BEREIDEN
  Rozijnen en krenten afspoelen. In kom doen: 275 g bloem, boekweitmeel, gist, suiker en zout. Goed door elkaar roeren. In kopje eieren met 4 el melk loskloppen. Met mixer rest van melk en eiermengsel door bloemmengsel kloppen tot dik deeg. Erdoor mengen: rozijnen, krenten en sukade. Kaasdoek met warm water natmaken en uitwringen. 1 kant bestrooien met rest van bloem. Deeg op midden van kaasdoek leggen. Tot zak dichtbinden met rolladetouw, voldoende ruimte overlaten om deeg te laten rijzen. Op bodem van pan schoteltje omgekeerd neerleggen. Pan voor ¾ vullen met lauw water. Zak erin zetten. Langzaam aan de kook brengen. Met deksel op pan in ± 2¾ uur gaar koken. Met pannelappen zak uit water nemen. Op plank leggen. Zak openmaken. Jan in de zak op schaal zetten. In 15 plakken snijden. Warm of koud opdienen.

 33. Nies Henstra :@GreeneyedladyDat zo’n “oud” probleem zo snel kan worden opgelost!!!Heel erg bedankt. We gaan in de herhaling.Gr. Nies Henstra

  Ik denk dat de oven misschien tot 220 of 225oC verwarmd moet worden. Zoals gezegd klopt de temperatuur in het recept (20oc) niet en heb ik gegokt en er 200oC van gemaakt, maar mogelijk is dit niet hoog genoeg.

 34. @Greeneyedlady

  Ik wist dat ik dat recept van broeder nog ergens had liggen, hier is het:
  15 gr gist
  2 dl melk
  250 gr bloem
  zout
  1 ei
  100 gr rozijnen
  slaolie

  de gist aanmengen met de lauwwarme melk en dit met wat zout in het kuiltje van de bloem gieten. Het ei erbij breken en vanuit het midden met een houten lepel roeren en steeds wat bloem van de kant meenemen. Het beslag ongeveer 45 min op een vochtige warme plaats laten rijzen. Dan het deeg weer kneden en de rozijnen erdoor werken.
  In een gietijzeren braadpan mt een middellijn van ongeveer 20 cm 1 1/2 lepel slaolie warm laten worden. Het deeg in de pan doen en het deksel erop leggen. De pan even op een hoog vuur laten staan, op een vlamverspeider zodat zich een bruin korstje aan de onderkant heeft gevormd. Dan de broeder verder gaatbakken op een laag vuur in ongeveer 1 uur. Met een breinaald erin prikken om te zien of hij gaat is, deze moet er droog uitkomen. De broeder uit de pan nemen, nog 1/2 lepel slaolie warm laten worden en hem omgekeerd er weer inleggen. De 2e kant vlug bruin bakken. De broeder warm serveren met stroop, witte of bruine basterdsuiker of warme stroopsaus.

 35. Helma :Ben jij misschien mijn redding. Heb jarenlang TIP gekocht en een paar jaar geleden de populaire recepten eruit geknipt en de rest bij het oud papier gegooid. Echter … ik zoek een recept dat ik blijkbaar niet heb uitgeknipt.Het was een TIP met wel 12 pastasauzen. Mijn recept was met spekjes en ik meen hamblokjes. Een rode, vrij zoute saus, maar superheerlijk. Weet iemand welk recept ik bedoel en zo ja, kan dat gemaild worden. PLEASE?

  Ik kwam in TIP nr. 3 van maart 1980 een pagina tegen met pastasauzen (‘Macaroni: 8x lekker snel’) en ik heb de pagina gescand voor je. Geen idee of het is wat je bedoelt, maar er is een rode saus met spekjes bij, dus wie weet. Aangezien ik geen e-mail adres van je heb zal ik Michel vragen of hij een link voor de gescande pagina wil plaatsen.

 36. @Greeneyedlady
  Goedenavond, daar ben ik weer. Inmiddels twee kerstbroden verder. De eerste keer (Kerstavond) dachten wij dat het handig zou zijn om het deeg in de broodmachine te maken. Verder hadden we alleen droge gist i.p.v. verse en ook nog rumaroma en notenlikeur i.p.v. amandelaroma en rum. Het deeg wilde niet rijzen. De smaak was wel goed, maar het was een soort van betonblok.Op Oudejaarsavond hebben we het nog een keer geprobeerd. Nu met alle goede ingrediënten en met de hand gekneed.De smaak was wederom heerlijk. Volgens mij moet de volgende keer alleen de oven wat lager staan en vooral niet hoger zoals je suggereert. Ik denk dat ik rekening moet houden met het feit dat er bij mij in de heteluchtoven gebakken is. De onderkant was wat donker en de bovenkant eigenlijk ook. Ik ben blij dat ik het na al die jaren opnieuw kon proberen. Wel jammer, dat ik nu niet meer kan zeuren over het missen van het kerstbrood. Ik moet hem nl. bijna helemaal alleen opeten omdat mijn man het beter niet kan eten i.v.m. zijn diabetes en mijn zoon niet echt een liefhebber is. Nogmaals heel erg bedankt voor de moeite, hoewel ik me wel kan voorstellen dat het leuk is om in die oude Tip’s te lezen. Ik heb stapels van die bladen, en ook Allerhandes, bij het oud papier gedaan in de loop der jaren,omdat ik er na lezing eigenlijk nooit meer in kijk. Kookboeken en tijdschriften zijn leuk om te lezen. En van lezen wordt je ook niet dik!! Groeten, Nies Henstra.

 37. Nies Henstra :@GreeneyedladyGoedenavond, daar ben ik weer. Inmiddels twee kerstbroden verder. De eerste keer (Kerstavond) dachten wij dat het handig zou zijn om het deeg in de broodmachine te maken. Verder hadden we alleen droge gist i.p.v. verse en ook nog rumaroma en notenlikeur i.p.v. amandelaroma en rum. Het deeg wilde niet rijzen. De smaak was wel goed, maar het was een soort van betonblok.Op Oudejaarsavond hebben we het nog een keer geprobeerd. Nu met alle goede ingrediënten en met de hand gekneed.De smaak was wederom heerlijk. Volgens mij moet de volgende keer alleen de oven wat lager staan en vooral niet hoger zoals je suggereert. Ik denk dat ik rekening moet houden met het feit dat er bij mij in de heteluchtoven gebakken is. De onderkant was wat donker en de bovenkant eigenlijk ook. Ik ben blij dat ik het na al die jaren opnieuw kon proberen. Wel jammer, dat ik nu niet meer kan zeuren over het missen van het kerstbrood. Ik moet hem nl. bijna helemaal alleen opeten omdat mijn man het beter niet kan eten i.v.m. zijn diabetes en mijn zoon niet echt een liefhebber is. Nogmaals heel erg bedankt voor de moeite, hoewel ik me wel kan voorstellen dat het leuk is om in die oude Tip’s te lezen. Ik heb stapels van die bladen, en ook Allerhandes, bij het oud papier gedaan in de loop der jaren,omdat ik er na lezing eigenlijk nooit meer in kijk. Kookboeken en tijdschriften zijn leuk om te lezen. En van lezen wordt je ook niet dik!! Groeten, Nies Henstra.

  Hi Nies,

  Na eerst vóór de kerst een chocolade-gemberbrood te hebben gebakken met gedroogde gist (een recept uit het ‘TIP Proef de Winter’ kookboek) heb ik vorige week de kerststol uit het recept van 1988 gebakken en ook hier gedroogde gist gebruikt (zakjes van Dr. Oetker) en dat ging perfect. Het was héél erg lekker 🙂 Ik heb bij de kerststol de poedergist gewoon droog door de bloem geroerd, zoals op de zakjes staat, maar heb wel daarna de ingrediënten die gebruikt worden voor verse gist alsnog toegevoegd. Ook de oventemperatuur in dat recept ging goed, maar ik heb een gasoven met alleen onderwarmte. Ik weet uit ervaring dat een hete luchtoven inderdaad minder warm gezet moet worden. Volgens mij kan een hete luchtoven 30oC lager, maar ik zal dat even navragen bij mijn moeder want zij werkt met een hete luchtoven.

 38. @Greeneyedlady
  Hi Nies,
  Ik vergat nog iets… Hoeveel zakjes gedroogde gist heb je gebruikt? Ik gebruik twee zakjes (2x 7 gram) gedroogde gist ter vervanging van 25 gram verse gist. Volgens de gebruiksaanwijzing op de zakjes komt één zakje (7 gram) overeen met 25 gram verse gist maar dat klopt volgens mij niet want dan rijst het brood niet goed. Twee zakjes gedroogde gist in plaats van 25 g verse gist gaat echter perfect en zo stond het ook in het recept van 1988 wat ik gebruikt heb. Ik hoop dat dit helpt…

 39. Marja :Ik ben op zoek naar het recept van groenten buideltje in bakpapier. Dit heeft in de Tip Kerst 2005 gestaan. Er zitten spruitjes en allerlei en allerlei andere groenten in.
  Alvast bedankt!Groetjes Marja

  SPRUITJES UIT DE OVEN (bijgerecht, 4 personen)

  De combinatie spruitjes met appel en rode ui is heerlijk bij vlees- en wildgerechten.

  600 g kleine spruitjes, schoongemaakt
  1 stevige appel, geschild, in 12 partjes (bijv. cox d’orange)
  2 tenen knoflook, in plakjes
  1 rode ui, in dunne partjes
  2 el verse tijmblaadjes
  2-3 el olijfolie extra vierge (met citroenaroma)
  grof zeezout, vers gemalen zwarte peper
  * extra nodig: 4 stukken bakpapier van 30 x 30 cm, bakplaat

  Voorbereiden:
  (kan 1 dag van te voren). Kook de spruitjes in ruim kokend water met wat zout in ± 5 min. beetgaar. Spoel ze af in een vergiet onder koud stromend water, laat ze goed uitlekken en schep ze in een ruime kom. Halveer de appelpartjes. Voeg de appel, knoflook, ui, tijm, olijfolie en zout en peper naar smaak toe aan de spruitjes en schep alles goed om. Leg de stukken bakpapier naast elkaar en verdeel het spruitjesmengsel erover. Vouw het bakpapier dicht en draai het aan de uiteinden als een toffeepapiertje tot een pakketje. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

  Bereiden:
  (± 30 min. van te voren). Verwarm de oven voor op 200oC. Leg de pakketjes op de bakplaat en vouw de bovenkant van het bakpapier een beetje open. Bak de spruitjes in 20-25 min. gaar. Serveer de pakketjes zo of schep de spruitjes in een schaal.

  Visvariant: met courgette. Serveer je dit bijgerecht bij vis? Vervang dan de spruitjes en appel door grote stukken courgette en kerstomaatjes.

 40. else :Ik zoek het winnende recept van tip culinair over soepen.Het betreft de bruine bonen soep met tortillachips, hij is overheerlijk.Maar helaas ben ik hem kwijt.Wie heeft het recept?

  Onderstaand recept komt uit TIP nr. 2 februari 2005. Het is een bruinebonensoep met tortillachips, maar ik kon in dit nummer niets vinden over een ‘winnend recept’, dus ik weet niet zeker of het is wat je zoekt.

  PIKANTE BRUINEBONENSOEP (hoofdgerecht, 2 personen)

  Een pittige soep met bruine bonen. Met koriander voor een Mexicaans tintje.

  2 el olie
  1 ui, gepsnipperd
  1 rode paprika, gesnipperd
  1 el kruidenmix ‘cajun’
  ½ pot of blik bruine bonen, à 425 g
  ½ l tomatensap
  zout, peper
  15 g koriander, fijngesneden

  Verhit de olie in een braad- of soeppan en roerbak de ui, paprika en cajunkruiden ± 5 min. zachtjes. Voeg de bruine bonen met het vocht en het tomatensap toe. Breng de soep aan de kook en laat ± 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in grote soepkommen en bestrooi met koriander. Serveer direct. Extra lekker met tortillachips of meergranenbolletjes.

 41. Iris :Zoekende op het internet naar een kwijtgeraakt recept uit Tip Culinair 5 uit 2002, kwam ik op dit blog. Ik hoop zo dat je misschien voor mij een scan kunt maken, als je deze hebt, van de kalfsburger uit het artikel Wereldburgers? De overige burgerrecepten heb ik nog.

  ITALIAANSE BURGER (lunch- of hoofdgerecht, 4 personen)

  Op en top Italiaans: kalfsgehakt met ansjovis, oregano, kappertjes en knoflook.

  400 g mager kalfsgehakt
  3 el kappertjes, uitgelekt, fijngesneden
  1 teentje knoflook, geperst
  3 el fijngesneden peterselie
  2 tl gedroogde oregano
  1 ansjovisfilet, uitgelekt, fijngewreven
  zout, peper
  2-3 el olijfolie
  8 kerstomaatjes, gehalveerd
  4 ciabattabroodjes, doorgesneden
  4 plakken rauwe ham
  50 g rucola
  4 el versgeraspte peccorinokaas

  Meng het gehakt met de kappertjes, knoflook, peterselie, oregano en de ansjovis en vorm hiervan 4 mooie dikke platte burgers. Leg de burgers tot gebruik ± 30 min. afgedekt in de koelkast. Ontsteek de barbecue ± 30 min. van te voren of verwarm de grillpan voor. Kruid de burgers met zout en peper en bestrijk ze met wat olie. Bak ze in de grillpan of antiaanbakpan of rooster ze boven de withete kooltjes van de barbecue in 8-12 min. per kant gaar en bruin. Bak de kerstomaten in de rest van de hete olie snel goudbruin, ze mogen nauwelijks slapper worden. Rooster de snijvlakken van de broodjes goudbruin, in de droge grillpan of in de broodrooster. Beleg de broodjes met een plak rauwe ham, verdeel de rucola erover en leg de burgers erop. Leg de kerstomaatjes erop en bestrooi met de kaas. Leg de kapjes op de broodjes en serveer direct.

 42. cindy :HELPik zoek het recept van Nelly frijda aardappelsalade die in de Tip stondwie kan mij helpenbedankt

  Is Nelly Frijda soms te gast geweest in ‘Koken met sterren’? In TIP juni 1998 staat in de rubriek ‘Koken met sterren’ namelijk het recept van een aardappelsalade. Mogelijk is dit wat je zoekt?

  AARDAPPELSALADE
  500 g geschilde nieuwe aardappels (vastkokend) in ± 20 min. gaar koken. Aardappels in blokjes snijden. Intussen 5 el mayonaise met 1 augurk in blokjes, 1 fijngesneden sjalotje, 1 el Dijon mosterd, 1 el fijngesneden peterselie en 1 tl fijngesneden tijm door elkaar roeren. Saus door warme aardappels roeren. Salade laten afkoelen.

 43. rina ploeg :Ik ben op zoek naar het recept van exotische tomatensoep.Dit heeft eind jaren 1970 begin 1980 als recept in een tip gestaan.Graag zou ik dat recept weer willen hebben.De tip waar het in stondheb ik uit geleend en nooit terug ontvangen.Misschien kan iemand mij helpen.
  Vriendelijke groet Rina

  In TIP nr. 6 van juni 1981 staat de uitslag van de ‘Soeprecepten Wedstrijd 1981′. Behalve het winnende recept (‘Verborgen Wijnsoep’) worden de negen opvolgende prijswinnende recepten ook genoemd. De ‘Exotische Tomatensoep’ van Wessel Rothstegge won de vierde prijs.

  EXOTISCHE TOMATENSOEP

  1 ui
  50 g taugé
  ½ l blik mais
  2 halve perziken (blik)
  1 bouillontablet
  ½ l blik gepelde tomaten
  1 el ketjap manis
  2 el bruine basterdsuiker
  tabasco
  ½ tl rozemarijn
  ½ tl oregano
  1 banaan
  worcestershiresaus

  Voorbereiden:
  Ui pellen en snipperen. In zeef taugé wassen. Maïs afgieten. Perziken in stukjes snijden.
  Bereiden:
  In pan 1 l water met bouillontablet aan de kook brengen. Hierboven gepelde tomaten met sap door zeef drukken. Toevoegen: ui, ketjap, basterdsuiker en enkele druppels tabasco. ± 5 min. zachtjes laten koken. Toevoegen: taugé, maïs, rozemarijn en oregano. Nog ± 10 min. zachtjes laten koken. Intussen banaan pellen en in plakjes snijden. Perzik en banaan erdoor roeren en ± 5 min. meewarmen. Op smaak brengen met worcestershiresaus.

 44. Hilda Uitdenbosch :Ik zoek naar een recept voor bruine bonen soep en broeder(ouderwets krentebrood gebakken in een cast iron pot)

  Uiteindelijk toch gevonden…. Het recept voor Broeder staat in TIP Culinair van maart 1996, in deel 28 van ‘TIP Culinair Verzamel-Country Kookboek’.

  BROEDER (voor ± 15 plakjes)

  250 g bloem
  zout
  15 g verse gist
  2 dl lauwwarme melk
  1 ei
  75 g blauwe rozijnen
  75 g gele rozijnen
  2½ el olie
  stroop
  Extra nodig: braadpan van ± 20 cm doorsnee

  Bloem en zout zeven. Gist oplossen in lauwwarme melk en gistmengsel bij bloem schenken. Ei toevoegen en tot mooi glad beslag roeren. Beslag met vochtige doek afdekken en op warme plaats ± 1 uur laten rijzen. Rozijnen wassen, goed laten uitlekken en door beslag scheppen. In pan 1½ el olie verhitten. Beslag in pan schenken en onderkant op hoog vuur snel goudbruin bakken. Vuur temperen en op laag vuur in ± 1 uur gaar bakken. (Controleer met breinaald of koek gaar is, breinaald moet schoon uit de koek komen.) Broeder uit pan nemen, opnieuw 1 el olie verhitten en ook andere kant van broeder mooi bruin bakken. Broeder in plakken gesneden met stroop serveren.

  Idee: u kunt de broeder na het bruin bakken ook zonder deksel in de oven van 175oC zetten en in ± 1 uur gaar bakken.

 45. Hilda Uitdenbosch :Ik zoek naar een recept voor bruine bonen soep en broeder(ouderwets krentebrood gebakken in een cast iron pot)

  Ik heb al eerder een recept voor Bruine Bonensoep geplaatst, maar dit recept zit qua jaartal wat meer in de richting van het recept voor Broeder, dus misschien is dit wat je zoekt. Het recept staat in TIP Culinair nr. 11 van november 1999.

  BRUINE BONENSOEP (hoofdgerecht, 4 personen)

  300 g varkensvlees, in dunne reepjes
  3 el cajunkruiden
  1 pot bruine bonen á 1 l, afgespoeld en uitgelekt
  1 l vleesbouillon (van tablet)
  1 blik tomaatblokjes in sap á 4 dl
  1 el boter of margarine
  250 g gesneden boerensoepgroente (vers)
  150 g maïskorrels (blik of diepvries)
  zout, peper
  2 el fijngesneden peterselie
  100 g geraspte oude kaas
  Extra nodig: staafmixer of keukenmachine

  Meng de vleesreepjes met de cajunkruiden. Verwarm de helft van de bonen in de vleesbouillon. Pureer dit mengsel met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde, gebonden soep. Voeg de tomaatblokjes met sap toe en kook het nog ± 2 min. Verhit de boter en bak hierin het vlees ± 3 min. Voeg de soepgroente toe en bak dit ± 3 min. zachtjes mee. Doe het vlees/groentemengsel met de rest van de bruine bonen in de soep. Kook de soep ± 3 min. door. Voeg vlak voor het serveren de maïskorrels aan de soep toe. Breng met zout en peper op smaak en bestrooi de soep met peterselie. Serveer de geraspte kaas er apart bij. Lekker met bruin stokbrood.

 46. Bijna Pasen… Voor de kerstbrodenbakkers onder ons nu een recept voor een super Paasbrood. Niet makkelijk, maar wel erg lekker. Het recept komt uit TIP nr. 4 van april 1983.

  PAASBROOD MET AMANDELEN, KERSJES EN PISTACHENOOTJES (± 26 sneetjes)

  Ingrediënten:
  125 g witte amandelen
  2½ dl melk
  6 el suiker
  40 g bakkersgist
  3 eieren
  500g bloem*
  2½ tl zout
  1 el citroenrasp (potje, Baukje)
  50 g zachte boter of margarine
  150 g pistachenootjes
  50 g geconfijte kersjes (rode)
  50 g poedersuiker
  150 g amandelspijs
  2 el Kirsch
  50 g witte basterdsuiker
  3 el greinsuiker (Baukje)

  Keukengerei:
  rauwkostmolen
  maatbeker
  steelpan
  houten lepel
  3 kommen
  grote kom
  zeef
  schone theedoek
  snijplank
  mes
  aluminiumfolie
  (hand)mixer
  deegroller
  kommetje
  kwastje

  Bereiding:
  Alle ingrediënten in ± 2 uur op kamertemperatuur laten komen. 3 el amandelen apart leggen. Rest van amandelen in rauwkostmolen fijnmalen. In steelpan 1 dl melk met 1 el suiker verwarmen tot lauw (melk voelt dan niet warm en niet koud aan). Van vuur af gist erboven verkruimelen. Al roerende gist in melk oplossen. ± 10 min. op warme plaats laten staan. Intussen boven 2 kommen 2 eieren splitsen. Boven grote kom bloem en zout zeven. Gemalen amandelen, 5 el suiker en citroenrasp erdoor roeren. In midden kuiltje maken. Hierin gistmengsel schenken. Rest van melk en dooiers rondom gistmengsel schenken. Met houten lepel vanuit midden alles goed door elkaar roeren. Boter erdoor roeren. Aanrecht en handen met bloem bestuiven. Op aanrecht deeg ± 10 min. goed kneden tot deeg soepel is en niet meer aan handen plakt. Terugdoen in kom. Theedoek over kom leggen. Op warme plaats deeg ± 45 min. laten rijzen. Intussen pistachenootjes doppen. Met mes grof hakken. Kersjes in vieren snijden. Achtergehouden amandelen in staafjes snijden. Bakplaat ruim bekleden met aluminiumfolie. Aluminiumfolie invetten. Oven voorverwarmen op 200oC. Boven ander kom poedersuiker zeven. Amandelspijs en Kirsch erdoor roeren. Eiwitten stijfkloppen. Basterdsuiker erboven zeven en erdoor kloppen. Op amandelspijsmengsel scheppen. Kersjes en pistachenootjes toevoegen. Voorzichtig door elkaar scheppen. Gerezen deeg ± 5 min. goed doorkneden. In 3 gelijke stukken verdelen. Aanrecht bestuiven met bloem. Met deegroller stukken deeg uitrollen tot 3 langwerpige lappen van ± 20 x 35 cm. In lengte van 1 deeglap langs rand ⅓ deel van eiwitmengsel scheppen. Lange zijde van deeg over vulling leggen. Uiteinden dichtdrukken. Voorzichtig oprollen. Uiteinden nogmaals dichtdrukken. Andere deeglappen op zelfde manier vullen en oprollen. Vlechten: 1e deegrol op bakplaat leggen. 2e kruislings over midden van 1e leggen. 3e evenwijdig aan 1e over 2e leggen. Voorzichtig vanuit midden beginnen te vlechten: 1e deegrol over 3e leggen, 2e over 1e en 3e over 2e. Op dezelfde manier verder vlechten. Op dezelfde manier andere helft vlechten. Uiteinden stevig tegen elkaar drukken. Aluminiumfolie aan lange zijden tegen brood vouwen (om te voorkomen dat het brood in de breedte uitzakt). Boven kommetje 1 ei breken. Met 1 el water loskloppen. Brood dun bestrijken met ⅓ van eimengsel. Amandelstaafjes en greinsuiker erover strooien. In midden van oven brood ± 25 min. bruinbakken. Brood afdekken met aluminiumfolie en nog ± 15 min. gaarbakken.

  * Naast de 500 g bloem voor het deeg heeft u ook nog wat bloem (± 75 g) nodig om aanrecht en handen te bestuiven.

 47. Omdat het bijna Pasen is nog een recept voor een gevlochten paasbrood, het komt uit TIP nr. 3 van maart 1988.

  PAASBROOD (± 16 sneetjes)

  Drie zoete vullingen maken dit paasbrood tot ‘n ware ontbijtlekkernij: abrikozen, rozijnen en amandelspijs. Na het bakken bestrijkt u het brood met ‘n fris glazuur van lemon curd.

  Ingrediënten:
  100 g gedroogde abrikozen
  1 pak wit broodmix
  75 boter of margarine
  3 dl melk
  150 g amandelspijs
  100 g rozijnen
  1 el kaneel
  2 el bloem
  1 ei
  160 g poedersuiker
  4 volle el lemon curd (potje)
  1 zakje amandelschaafsel (± 45 g)

  VOORBEREIDEN:
  (moet dag van te voren)
  Abrikozen wassen. In kom met ruim water ± 8 uur laten weken. In zeef rozijnen afspoelen. In kom met ruim water ± 15 min. weken. In kom met boter en lauwe melk brooddeeg maken volgens gebruiksaanwijzing. Laten rijzen volgens gebruiksaanwijzing. Intussen amandelspijs uitrollen tot rol van ± 30 cm lengte. Rozijnen afgieten. Met keukenpapier droogdeppen. In kom rozijnen en kaneel vermengen. Abrikozen afgieten. Met keukenpapier droogdeppen. In stukjes snijden. Deeg in drie gelijke stukken verdelen. Aanrecht met bloem bestuiven. Met deegroller stukken deeg uitrollen tot 3 lappen van ± 20 x 35 cm. Aan lange kant van 1 deeglap amandelspijsrol leggen. Deeglap dichtrollen. Uiteinden dichtdrukken. Tweede deeglap op zelfde manier vullen met rozijnen-kaneelmengsel. Derde deeglap op zelfde manier vullen met abrikozen. Op ingevette bakplaat brood rangschikken en vlechten (1e deegrol op bakplaat leggen. 2e kruislings over midden van 1e leggen. 3e evenwijdig aan 1e over 2e leggen. Voorzichtig vanuit midden beginnen te vlechten: 1e deegrol over 3e leggen, 2e over 1e en 3e over 2e. Op dezelfde manier verder vlechten. Op dezelfde manier andere helft vlechten). Gevlochten brood afdekken met plastic folie en theedoek. Op warme plaats ± 30 min. laten rijzen. Intussen oven voorverwarmen op 200oC. Boven kommetje ei breken. Met 1 el koud water loskloppen. Brood bestrijken met ei. In midden van oven in ± 40 min. bruinbakken. Als brood te bruin wordt, na ± 30 min. afdekken met aluminiumfolie. Op taartrooster af laten koelen.
  Boven kom poedersuiker zeven. Met lemon curd tot dik, glanzend glazuur roeren in ± 5 min. Hiermee brood bestrijken. Bestrooien met amandelschaafsel.
  BEREIDEN:
  Brood in ± 16 stukjes snijden.

  * U kunt het paasbrood ook eerder maken (maximaal 3 weken van te voren) en invriezen. Verpak het dan losjes in aluminiumfolie. De avond tevoren haalt u het brood uit de diepvriezer en laat het ontdooien, met opengevouwen aluminiumfolie en zodat het glazuur en amandelen niet blijven plakken.

  ** Lemon curd (merk Chivers) is te koop bij Albert Heijn, het is te vinden bij de jam.

 48. Tot slot nog een iets minder ingewikkeld paasbrood. Dit recept komt uit het boek TIP Culinair ‘BAKKEN zoet en hartig’ (uitgegeven in 2001). Een vrijwel identiek recept staat in TIP Culinair van april 1998. In dit laatste recept worden iets minder walnoten gebruikt (100 gram in plaats van 155 gram) en is de citroenrasp vervangen door 100 gram geconfijte sinaasappelschil, in stukjes. Verder wordt er aangegeven dat er in plaats van kandijsuiker ook greinsuiker gebruikt kan worden.

  PAASBROOD MET KANDIJ (voor ± 20 plakken)

  Kandijbrood met een lekkere vulling van noten, rozijnen, amandelspijs en stukjes kandij.

  Voor het deeg:
  500 g bloem
  1 tl gemalen kaneel
  mespunt nootmuskaat
  40 g verse gist (of 2 zakjes gedroogde gist à 7 g)
  25 g witte basterdsuiker
  ± 2¼-2½ dl lauwwarme melk
  50 g zachte boter of margarine
  1 eidooier
  2-3 tl zout

  voor de vulling:
  150 g rozijnen
  155 g grofgehakte walnoten
  1-2 el geraspte citroenschil
  75 g kandij
  1 el bloem
  300 g amandelspijs

  voor het serveren:
  2 el gesmolten boter of margarine
  poedersuiker

  extra nodig:
  springvorm van ± 28 cm ∅ ingevet

  1. Deeg: stort de bloem in een kom en roer kaneel en nootmuskaat erdoor. Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje. Verbrokkel de gist in een kommetje en voeg de suiker toe. Schenk de melk erbij en los de gist al roerend op. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en voeg de boter, eidooier en het zout toe. Kneed het mengsel in ± 15 min. tot een stevig deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg ± 1 uur op een lauwwarme plaats rijzen.
  2. Vulling: week de rozijnen ± 15 min. in ruim heet water. Laat de rozijnen goed uitlekken en dep ze droog. Meng de rozijnen met de noten, citroenrasp, kandij en de bloem. Verwarm de oven voor op 180oC.
  3. Kneed de vulling door het deeg. Vorm het deeg tot een bal, dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg nog ± 20 min. narijzen. Druk de helft van het deeg in de vorm. Rol het amandelspijs uit en leg dit op het deeg in de vorm. Leg de rest van het deeg op het spijs en druk het deeg aan.
  4. Bak het brood in ± 50 min. lichtbruin en gaar in het midden van de oven. Bestrijk het brood voor serveren met gesmolten boter en bestrooi het met poedersuiker.

 49. Wie kan mij helpen aan een recept uit de tip van 1980 of 1981? Mijn vriendin wordt 50 en krijgt een receptenboek. Toendertijd waren wij piepjong, en moesten we nog leren koken. Tip had toen een recept, wat wij altijd maakten als we het weer niet wisten, hahaha. Daarom zou ik het graag willen hebben zodat mijn bijdrage weer oude herinneringen oproept. Ingredienten o.a. varkensvlees, doperwten, iets van room. Het was heel simpel te maken. Ik geloof dat het heette: doperwten met varkensvlees. Moet echt in 1980 of 1981 zijn geweest.
  Heel veel dank alvast, ik hoop zo dat ik het kan vinden via deze weg.

 50. @Jeannette Bedo
  Het onderstaande recept komt uit TIP nr. 5 van mei 1981. Het is een varkensvleesrecept, het bevat doperwten, de mayonaise zou de ‘iets van room’ kunnen zijn én het is heel simpel te maken. Maar of het is wat je zoekt… Mocht het niet zijn wat je zoekt, laat het dan even weten, dan zoek ik nog even verder. (Ik kan je trouwens ook het recept inclusief foto mailen voor het receptenboek, als je interesse hebt).

  VARKENSLAPJE MET DOPERWTENSALADE
  (hoofdgerecht voor 4 personen, te bereiden in 15 minuten)

  4 dunne, magere varkenslapjes à 100 g
  zout, peper
  1 tl majoraan
  50 g boter of margarine
  2 radijsjes
  ¼ l blik doperwten met wortelen
  1½ el mayonaise
  ½ bakje tuinkers

  Start: Vlees inwrijven met zout, peper en majoraan.
  Nog 14 minuten: In koekepan boter verhitten. Vlees ± 6 min. aan elke kant gaar en bruinbakken.
  Nog 10 minuten: Radijsjes wassen en in plakjes snijden.
  Nog 8 minuten: Doperwten met wortelen afgieten. Worteltjes in stukjes snijden. Doperwten en wortel in kom doen. Mayonaise erdoor roeren.
  Nog 2 minuten: Vlees op warme schaal leggen. Doperwtensalade erover verdelen.
  Finish: Tuinkers van bedje knippen en over de doperwtensalade verdelen. Garneren met plakjes radijs.
  Groentetip: rabarber.

 51. Wat fijn dat je zo snel voor me gekeken hebt.
  Maar helaas is dit niet het recept wat ik zocht.
  Er zaten zeker geen worteltjes bij en ook geen radijs.
  Als je het wel zou hebben wil ik heel graag recept met foto.
  groetjes,
  Jeannette

 52. @Jeannette Bedo
  Volgende poging 🙂 Ben benieuwd. Onderstaand recept komt uit TIP nr. 4 april 1981.

  PIKANT VLEES MET DOPERWTEN (hoofdgerecht voor 4 personen)

  400 g hamlappen
  1 ui
  ½ l blik doperwten
  zout, peper
  2 tl kerriepoeder
  ½ tl chilipoeder
  50 g margarine
  1 teentje knoflook
  1 el ketjap
  2 el koffiemelk

  Voorbereiden:
  Vlees in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen. Doperwten afgieten.
  Bereiden:
  Vlees bestrooien met zout, peper, kerriepoeder, en chilipoeder. In koekepan margarine verhitten. Ui ± 3 min. fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Vlees toevoegen en in ± 15 min. gaarbakken. Af en toe omscheppen. Doperwten toevoegen en ± 3 min. meewarmen. Ketjap en koffiemelk erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en chilipoeder. Groentetip: andijviesla.

 53. JAAAAAAAAAAAA dit is em!!!!! Dankjewel. Super.Is het lastig om het door te mailen met foto???
  Ik ben er heel blij mee.
  Zo leuk, heel veel dank voor je genomen moeite.
  Jeannette

 54. @Jeannette Bedo Ik heb het nummer in mijn collectie Tip opgezocht en het recept gescand. Inmiddels heb je een mail in de mailbox, ik hoop dat het recept goed leesbaar is gebleven.

  @Greeneyedlady Super bedankt voor je snelle zoeken steeds, vind het erg leuk hoe enthousiast je aan het zoeken gaat voor iedereen! Chapeau! Hoop je nog vaak op de site te zien!

 55. @Anja
  Ik kook graag, maar dat was al duidelijk denk ik 😉 en ik vind het heerlijk ontspannend om te lezen (of bijvoorbeeld door de oude nummers van TIP te bladeren) na een dag werken. Ik zie tijdens het bladeren dan altijd zoveel dingen waarvan ik denk ‘Oooo, dát wil ik ook ‘ns maken!’
  Mocht de scan niet goed leesbaar zijn, laat het dan even weten. Ik heb het recept uitgetypt en met scan van de foto in mijn receptenboek opgeslagen, dat doe ik met al mijn recepten, dus het is een kleine moeite om jullie het uitgetypte recept te mailen als de scan niet duidelijk genoeg zou zijn.

  1. Het gescande artikel was leesbaar, Jeannette was er ook erg blij mee en namens haar nogmaals bedankt!

   Heerlijk is dat inderdaad om na het een dag werken lekker te bladeren in die kookmagazines, doe het zelf ook maar al te graag 🙂 !

 56. Wij kochten jaren geleden regelmatig de “Tip”. Ik heb daaruit eens een recept gebruikt dat zóóóóóóóóó superlekker was!!!!!! Maar jullie begrijpen het al, de Tip is weg en daarbij ook het recept.

  Daarom zou ik willen vragen of het misschien mogelijk is om in jullie archief het recept te vinden. Het gaat om de
  Afrikaanse koffiekrans. Dit is een soort cake/gebak dat in een tulband gebakken werd. Er zaten ook nootjes in.

  Tussen 1976 en 1985 kan het er in gestaan hebben.

  Ik hoop dat jullie het gemakkelijk terug kunnen vinden voor mij. Dat zou geweldig zijn.

 57. Wie heeft er voor mij van Tip Culinair de speciale uitgave:
  De nieuwe wereldkeuken deel 3.
  De nieuw Italiaanse keuken.
  Het zijn mijn favoriete recepten en kook er veel uit,
  laat ik hem nou kwijt zijn. Wie kan mij helpen hiermee?

  1. Hi Marianne,

   Ik ben zelf lang op zoek geweest naar deel 1 van ‘De nieuwe wereldkeuken’ (De nieuwe Hollandse Keuken) aangezien dit het enige deel uit de serie van vier was dat ik miste. Ik heb een paar maanden lang een ‘gezocht’ advertentie op Marktplaats gehad, compleet met scan van het blad, en eerder deze week had ik succes: Ik kreeg een mailtje van iemand die mij het blad te koop aanbood en ik heb het sinds gisteren in huis.

   Mocht je dus deel 3 nog steeds niet hebben dan zou ik zeggen: Zet een ‘gezocht’ advertentie op Marktplaats. Voor mij heeft het prima gewerkt. Succes!

 58. @Kitty
  Gemakkelijk terug te vinden is de Afrikaanse koffiekrans zeker niet, want ik heb ‘m nog steeds niet gevonden :-). Weet je zeker dat het recept in TIP heeft gestaan en kloppen de jaren die je noemt?
  Kan je mij iets meer vertellen over de ingrediënten, dan wil ik nog wel een keertje voor je kijken.

 59. heb jaren de tip gekocht, maar lieverlee ging dat over. kreeg de allerhande en de andere supermarkten kregen ook een blad. door mijn verhuizing ben ik de tip kwijtgeraakt waarin het recept stond om bouillon te trekken voor kippensoep en groentensoep. wilde weer meer soep gaan maken en hoop dat iemand me kan helpen aan de recepten van zowel de bouillon als de soep.vond die nml. erg lekker

  1. Ik weet niet of je hiermee geholpen bent, maar in ‘Het Kookboek van TIP Culinair’ staan ook recepten voor bouillons:

   KIPPENBOUILLON:
   Leg een soepkip in een royale pan, schenk er ± 2 l water bij, zodat de kip goed onderstaat. Breng tegen de kook aan en schep de eerste 5 min. het schuim van het water af. Voeg dan fijngesneden groenten als ui, prei, wortel en bleekselderij toe en verder 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 1 kruidnagel, 1 stukje foelie en enkele takjes peterselie. Laat de bouillon ± 2 uur zachtjes trekken, maar net niet koken. Zeef de bouillon, het kipvlees kunt u als vulling voor de soep gebruiken.

   GROENTENBOUILLON:
   Gebruik ± 400 g geurige groenten, zoals ui, wortel, prei, knol- en bleekselderij en venkel. Snijd de groenten fijn en bak ze zachtjes in 1 el olie. Voeg 2 l water toe, breng aan de kook en laat ± 30 min. zachtjes koken. Als extra smaakmaker kunt u kruiden toevoegen. Kies daarvoor wat tijm, laurier en peterselie. Zeef de bouillon, daarna is deze klaar voor gebruik.

   Het zoeken in het maandblad TIP gaat wat langer duren. Als je een beetje een indicatie hebt om welk jaar het ongeveer zou gaan, dan zou dat zeker helpen…

  2. Hi Ria,

   Mogelijk heb ik gevonden wat je zoekt… In ‘TIP Culinair nr. 11 november 2000′ staan een flink aantal soepen (12 pagina’s ‘Wereldsoepen special’) en hetzelfde geldt voor ‘TIP Vakblad voor Thuis nr. 5 mei 1979′ (6 pagina’s ‘Van bouillon tot groentesoep’, plus de foto op de voorkant van het blad). Ik denk dat een van deze twee het nummer is wat je zoekt want beide TIPs geven ook recepten voor bouillons.
   Ik heb bij de TIP met het minste aantal pagina’s recepten even gekeken hoe groot het document wordt als ik het scan, maar het is waarschijnlijk te groot om te mailen (ruim 10 Mb). En het zijn ook veel te veel recepten om over te typen zodat ik ze zou kunnen plaatsen op deze site. Sorry. Nu je echter weet welk(e) nummer(s) van TIP je zoekt, raad ik je aan van tijd tot tijd op Marktplaats of andere sites even te kijken of je het betreffende nummer van iemand kunt overnemen. Er zijn over het algemeen diverse verkopers die oude nummers van TIP aanbieden en soms worden de bladen zelfs gratis weggedaan.

   Nog meer soepen zijn onder andere te vinden in ‘TIP Vakblad voor Thuis nr. 6 juni 1981′, hier staan de 10 winnende recepten van een soepwedstrijd in, en in ‘TIP Culinair februari 1999′, dit nummer heeft namelijk als bijlage een boekje met ‘Wintersoepen’ en in dit losse boekje staan 14 recepten. In deze twee laatste nummers worden echter geen bouillon recepten gegeven, dus ik denk niet dat dit is wat je zoekt.

 60. Hallo allemaal,

  jaren geleden heb ik uit de Tip een recept gemaakt met o.a. yoghurt, wodka, uien en bieflappen. Superlekker, maar helaas ook ik heb het recept verloren.

  Het was een tip van de laatste jaren van het bestaan.
  Kan iemand mij helpen?

  Alvast bedankt!

  Groet,
  Sandra

  1. Hi Sandra,

   Onderstaand recept komt uit TIP juni 1995. Het is een gerecht met biefstuk in plaats van bieflappen, maar aangezien de overige ingrediënten die je noemt er in zitten, is dit mogelijk wat je zoekt (Ik kon niet zo snel andere rundvleesrecepten met wodka vinden, vandaar dat dit het mogelijk toch is).

   BOEUF STROGANOFF
   Hoofdgerecht (4 personen)

   1½ ui, gesnipperd
   1 rode paprika, in dunne reepjes
   1 klein teentje knoflook
   2 el boter of margarine
   200 g champignons in plakjes
   1 el tomatenpuree
   ½ el paprikapoeder
   zout, peper
   1½ dl volle yoghurt
   400 g biefstuk, in reepjes
   1 borrelglaasje wodka

   Ui, paprika en knoflook in 1 el boter ± 8 min. zachtjes bakken. Vuur hoger draaien en champignons nog enkele min. meebakken. Tomatenpuree erdoor roeren en ± 3 min. zachtjes bakken. Paprikapoeder, zout, peper en yoghurt erdoor roeren. In andere pan in 1 el boter reepjes biefstuk ± 3 min. om en om bakken. Wodka in pan schenken en alcohol laten verdampen. Reepjes vlees en wodka door saus scheppen. Geef er rijst en een groene salade bij.

   Laat maar even weten of dit al dan niet is wat je zoekt…

 61. Kan iemand mij misschien vertellen waar je tegenwoordig ‘oranjesnippers’ kan kopen? Vroeger waren oranjesnippers niet zo’n probleem maar het lukt mij nu niet meer om een winkel te vinden die ze heeft, zelfs niet nu de kerst in aantocht is.

  Met Sinterklaas heb ik bijvoorbeeld een heel ouderwets, maar ontzettend lekker vruchtenbrood gemaakt (recept uit TIP nr. 11 november 1978), maar ik heb de oranjesnippers die in het recept genoemd worden weg moeten laten omdat ik ze nergens kan krijgen. Ik heb diverse recepten waar ik oranjesnippers voor nodig heb, vandaar mijn vraag. Ik ben benieuwd of iemand mij kan helpen…

 62. TIP JAARINDEX 1994 GEZOCHT

  Wie heeft er voor mij een orginele, complete en in goede staat verkerende TIP jaarindex 1994 te koop? Ik mis de index van 1994 helaas en dat is heel vervelend.

  Mocht je een index van 1994 hebben maar die niet weg willen doen, dan zou ik ook al heel erg geholpen zijn met een goede scan van de index (bijvoorbeeld als pdf).

  Ik kan de TIP jaarindex van 1994 ook ruilen tegen de TIP jaarindex van 2006 die ik over heb, mocht dat soms interessant zijn.

  Wie-o-wie kan mij helpen….?

  1. Hallo,

   Ik zoek al jaren naar een recept, het was van Hugh Jans, Gamba’s of grote garnalen in een tomatensaus. Receptuur bevat o.a. witte wijn, bouillon, tomatenpuree,koflook en uiteraard grote garnalen. Wie heeft dit recept nog voor mij,het is vermoedelijk al zo’n 30 jaar oud..

   Alvast bedankt!
   Marijke.

   1. @Marijke Weststrate
    Je hebt dit geplaatst in de rubriek voor het maandblad TIP. Weet je echter zeker dat het om een recept uit de TIP gaat? ‘Hugh Jans’ doet namelijk niet meteen een belletje bij mij rinkelen.
    Maar als je er zeker van bent dat het om een TIP recept gaat wil ik wel eens voor je kijken. Ik heb alle detig jaargangen van TIP, vanaf de eerste in oktober 1977 tot en met de laatste in december 2006, plus een heel stel ‘specials’. Het enige wat ik mis zijn een aantal bijlagen in de latere jaargangen. Dus als het inderdaad om een TIP recept zou gaan maak je een goede kans 🙂
    Laat het maar even weten.

   2. Heeeeeeeeeeeeeeeeeeey Schutz,,,

    Dat is wel heel grappig dit!!…ik was aan het zoeken en kwam toen bij deze site,en had de stoute schoenen aan getrokken…kreeg een reactie…scrollde ik verder zie IK JOUW NAAM!!whoehhaahhahahhaha

    Laterrrrrrrrrrrrrrr

    1. Zal marlies niet zijn! Zijn we allebei bij hetzelfde uitgekomen!! Maar ik heb het juiste recept nog niet…Ik ga wel experimenteren, de juiste ingredienten zijn voor de saus, witte wijn, bouillon, tomatenpuree,gedroogde dragon,roomboter en aardappelmeel om te binden. De knoflook u.d.k.(uit de knijper) is bestemd voor de garnalen, peper en zout erover en mooie olijfolie.
     Laterrrr!

   3. @Marijke Weststrate,

    Ik heb vrijwel zeker gevonden wat je zocht (ingrediënten kloppen en het is een recept van Hugh Jans), maar het is zoals ik al dacht geen recept uit de TIP en ik ga het dus niet in deze rubriek plaatsen.

    Ik wil het echter wel aan je mailen, als je dat zou willen. Vraag in dat geval even aan Anja (van Brutsellog) of zij jouw e-mail adres aan mij door zou willen geven…

    1. @ Marijke Weststrate
     Helaas bleek het niet het recept wat je zocht. Je noemde mij naderhand per e-mail nog een aantal andere ingrediënten die je niet in je oorspronkelijk bericht hebt staan. Ik zou zeggen, voeg die ingrediënten hier op brutsellog toe, misschien gaat er dan bij iemand een lichtje branden en vind je het recept alsnog. Veel succes!

 63. k ben op zoek naar een Tip of een Allerhande van een groot aantal jaren geleden, ik denk zelf in de richting van 1980, 1981. De gehakt special.

  Dit was een uitgave met alleen gehaktrecepten. Deze recepten zijn bij ons in de familie altijd met veel enthousiasme ontvangen maar door een verhuizing een aantal jaren geleden ben ik het tijdschrift kwijt geraakt.

  Misschien ligt hij wel bij u op de stapel en gebruikt u hem niet, stuur hem mij en de hele familie is u dankbaar 🙂

  Er stond o.a. een recept in met Pernod saus, eentje met nasikruiden en cocos.

  1. @ Karin L.
   Wat je zoekt is TIP nr. 8 augustus 1982. In dit nummer staat namelijk de uitslag van de gehakt-wedstrijd en worden de 15 winnende recepten gegeven:

   1. Gehaktballetjes in zoetzure saus
   2. Gehakttaart met Danablu en spek
   3. Gember-gehakttaart met puree
   4. Gehaktballetjes met anijslikeur en knoflook
   5. Gehaktballen met kokos
   6. Sinaasappelgehaktbrood
   7. Tropisch gehaktbrood
   8. Vegetarische gehaktbal van kikkerwerwten
   9. Gehakt met hazelnoot en banaan
   10. Gehakt-surprise met bleekselderij
   11. Gehakt met appelmoes
   12. Pittige gehaktbal met garnalen
   13. Gevulde gehaktrol met kippenlever
   14. Snelle gehaktragout met champignons
   15. Gehakt in bladerdeeg-envelop

   Nu je weet om welk nummer van TIP het gaat zou ik zeggen: Houd Marktplaats.nl en dergelijke sites goed in de gaten of plaats er een ‘gezocht’ advertentie. Van tijd tot tijd worden er, met name op Marktplaats, oude nummers van TIP aangeboden.

   Om je een beetje op weg te helpen, en je vast in de stemming te brengen, zal ik je twee recepten uit bovenstaande lijst geven 🙂

   GEHAKTBALLETJES MET ANIJSLIKEUR EN KNOFLOOK
   800 g gehakt
   10 el anijslikeur (Ricard)
   zout, peper
   7 teentjes knoflook
   1 beschuit
   ½ el boter of margarine
   ⅛ l slagroom

   Voorbereiden:
   In kom doen: gehakt, 5 el anijslikeur, zout en peper. 4 teentjes knoflook pellen en erboven uitpersen Beschuit erboven verkruimelen. Goed door elkaar kneden. ± 2 uur in koelkast zetten. Gehakt nogmaals door elkaar kneden. Hiervan balletjes ter grootte van 3 cm vormen.
   Bereiden:
   In grote braadpan boter verhitten. Gehaktballetjes in ± 10 min. rondom bruin bakken. ± 2½ dl water toevoegen tot balletjes net onder staan. 5 el anijslikeur erdoor roeren. 3 teentjes knoflook pellen en erboven uitpersen. Zonder deksel gehakt in ± 15 min. zachtjes gaarkoken. Slagroom erdoor roeren. Nog ± 5 min. zachtjes laten koken. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met gekookte aardappelen en bloemkool.

   GEHAKTBALLEN MET KOKOS
   1 zakje Boemboe nasi-goreng (kruiden)
   500 g gehakt
   5 el gemalen kokos
   ½ el ketjap manis
   2 tl bruine basterdsuiker
   zout, peper
   citroensap
   1 ei
   1 teentje knoflook
   4 el boter of margarine

   Voorbereiden:
   In kom met ½ dl warm water nasi-kruiden wellen volgens gebruiksaanwijzing. Toevoegen: gehakt, kokos, ketjap, basterdsuiker, zout, peper en enkele druppels citroensap. Ei erboven breken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Goed door elkaar kneden. Hiervan 8 ballen vormen.
   Bereiden:
   In braadpan boter verhitten. Gehaktballen in ± 25 min. rondom bruin en gaarbakken. In schaal scheppen. Aan bakvet 1½ dl water toevoegen. Aanbaksel losroeren. Aan de kook brengen. Jus overdoen in juskom. Lekker met rijst, taugé en witte kool.

   Eet smakelijk en succes met de jacht op TIP nr. 8 augustus 1982!

   1. en hierbij het mailtje wat ik terugkreeg van Karin, ze is er blij mee!

    Wat geweldig dat is inderdaad degene die ik bedoel!
    En de twee recepten die jij mij geeft waren tevens de 2 populairste hier in huis.
    Ik weet nu waar ik naar moet zoeken. Heel erg bedankt!

    Groetjes Karin Ladan

  2. @ Karin,
   Er staat op dit moment een complete jaargang TIP van 1982 op Marktplaats. Kijk even onder ‘Boeken -> Tijdschriften’ en typ dan ‘TIP’ in als zoekwoord (wel het vinkje uitzetten zodat er alleen in de titel gezocht wordt). Het is een advertentie van ‘Knoop’, geplaatst op 10 feburari 2011.

   Ter info: Een complete jaargang kost ongeveer 5 euro, is mijn ervaring. De recentere jaargangen koop je voor dit bedrag zelfs inclusief verzamelband.

   En mocht je de jaargang soms netjes willen opbergen, ik zag ook een advertentie van iemand die drie originele TIP verzamelbanden aanbiedt 🙂

   Advertenties van TIP maandbladen staan op MP altijd onder ‘Boeken’, maar in twee verschillende categorieën: De ene verkoper plaatst ze onder ‘kookboeken’, de ander onder ‘tijdschriften’.

   Succes!

 64. Hi, ook ik ben op zoek naar een oud Tip recept.
  Na een aantal verhuizingen, ben ik verschijnende Tips kwijt geraakt.
  Had mijn favorieten recepten op indexkaarten geschreven maar ben nu zowel mijn kaart en de Tip kwijt.
  Het gaat om een eenpans gerecht, ik dacht dat het “sperziebonen gehaktschotel” heette. Het enige wat ik kon vinden is een sperziebonen-gehaktstoofpot in Tip #8 1984, en die heb ik dus niet.:(
  Het zou fantastisch zijn als je mij hier mee kunt helpen.
  Hartelijk dank,
  Henny Verkyk
  Tampa Florida

  1. @ Henny Verkyk
   Leuk om te zien dat er zelfs in de USA mensen zijn die TIP recepten gebruiken 🙂
   De sperziebonen-gehaktsstoofpot uit TIP nr. 8 augustus 1984 staat in de rubriek ‘Uw eigen succes recepten’ en is een recept van mevrouw J. Pot uit Malden. Mevrouw Pot ”maakte van restjes een heerlijk eenpansgerecht. Het slagroomsausje zorg voor een romig en verfijnd effect. Heel apart.”

   SPERZIEBONEN-GEHAKTSTOOFPOT (4 personen)
   750 g sperziebonen
   750 g aardappelen
   1 grote ui
   1 bakje champignons
   100 g ontbijtspek
   zout
   25 g boter of margarine
   500 g gehakt
   1 teentje knoflook
   1 vleesbouillontablet
   1 tl bonekruid
   1 tl majoraan
   1 tl Franse mosterd
   1 tl nootmuskaat
   1 el maïzena
   4 el slagroom

   Voorbereiden:
   Sperziebonen wassen. Afhalen en eventueel doormidden snijden. Aardappelen schillen en wassen. Tot gebruik onder water zetten. Ui pellen en in ringen snijden. Champignons wassen en in stukjes snijden. Ontbijtspek in stukjes snijden.
   Bereiden:
   In pan met weinig water en zout sperziebonen in ± 20 min. gaarkoken. Aardappelen in kleine stukjes snijden. In andere pan met weinig water en zout, aardappelen in ± 10 min. bijna gaarkoken. Afgieten. Intussen in grote braadpan boter verhitten. Ontbijtspek ± 3 min. bakken. Gehakt toevoegen en met vork in ± 7 min. rul bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ui en champignons toevoegen. ± 5 min. meebakken. Bouillontablet erboven verkruimelen. Toevoegen; 1 dl water, bonekruid, majoraan, mosterd en nootmuskaat. Door elkaar roeren. Intussen in kopje maïzena met slagroom tot glad papje roeren. Al roerende maïzenapapje door gehaktmengsel roeren tot dikke gebonden saus. Nog ± 10 min. zachtjes laten koken. Sperziebonen afgieten. Sperziebonen en aardappelen door gehaktmengsel scheppen. Overdoen in schaal.

 65. “De 25 allerbeste roerbak-gerechten” van TIP Culinair is pas sinds gisteren in mijn bezit. Ik kende het boekje nog niet en kwam het van de week min of meer bij toeval tegen. Het boek is uitgeven in 2004, door TIP Culinair Sanoma Uitgevers bv in Hoofddorp. De nieuwprijs was destijds € 4,50 maar het boek is nu nieuw te koop voor slechts € 1,99 (uitgeversrestant). Ik heb het vrijdag gekocht bij Matilda’s Boek (matildasboek.nl) en had het gistermiddag al in huis.

  De kreet ‘klein maar fijn’ is hier zeker van toepassing: Het boek telt, zoals de titel aangeeft, ‘slechts’ 25 recepten maar ik heb er tijdens het doorbladeren diverse gezien die ik snel wil uitproberen. Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken:
  – Roerbakgerechten met vlees en gevogelte (9 recepten)
  – Roerbakgerechten met vis, schaal- en schelpdieren (7 recepten)
  – Roerbakgerechten met groeten en fruit (9 recepten)
  Voorin het boek wordt zowel het roerbakken als de wok besproken en worden tips gegeven over het hakken en snijden van de gerechten. Ook is er een korte beschrijving van een aantal Oosterse ingrediënten. Het boek is mooi geïllustreerd met voor ieder recept een foto van het eindresultaat. En zoals gebruikelijk bij TIP Culinair zijn vrijwel alle recepten voor vier personen.

  Voor mij is dit boekje een waardevolle aanvulling op mijn vele andere kookboeken van TIP Culinair en als je van roerbakken houdt zou ik zeggen: Laat deze kans niet aan je voorbijgaan en koop het boekje want het is, mijns inziens, zeker de moeite waard.

  Nog even een extra tip over TIP Culinair kookboeken 🙂 Bij Matilda’s Boek zijn als uitgeversrestant ook ‘De Mediterrane keuken’ en ‘De Aziatische keuken’ van TIP Culinair te koop (beide boeken worden hier op Brutsellog besproken). Ik heb beide boeken op mijn plank staan en vind ze absoluut de moeite waard.

 66. He, alvast enorm bedankt voor het willen opzoeken!! Het is volgens mij toch Tip waar het recept in stond, 30, 35 jaar geleden kocht ik die nl al, en er waren volgens mij geen andere kook bladen. Hugh Jans schreef er wat van zijn recepten in, ook in Vrij Nederland dacht ik. Nogmaals bedankt voor de moeite!!!

  Vr. gr, Marijke

  1. @ Marijke Weststrate
   Hugh Jans heeft inderdaad recepten in Vrij Nederland gehad, vandaar dat ik de naam wel ken. Maar zoals gezegd doet het geen belletje rinkelen als het om de TIP gaat.
   Ik zal eens in de oudste jaargangen van TIP gaan neuzen voor je, want ik kan het natuurlijk best mis hebben (en ik ben inmiddels nieuwsgierig geworden naar het recept…)

  2. @ Marijke Weststrate

   Ik heb in TIP niets gevonden maar…. ik denk dat jouw recept wel eens in het ‘Vrij Nederlands Kookboek’ kan staan. In dit kookboek zijn recepten van Hugh Jans verzameld die eerder in Vrij Nederland hebben gestaan.

   Reden waarom ik denk dat jouw recept wel eens in dit kookboek kan zitten is als volgt: Er staat op Marktplaats een advertentie voor dit kookboek, de advertentie is van ene ‘Peter’. Hij heeft drie foto’s bij zijn advertentie staan en als je naar de tweede foto kijkt zie je (behalve tekst van een recept) een foto van gamba’s in een soort rozerode, bouillon-achtige saus…. Garanderen kan ik natuurlijk niets want ik ken het kookboek niet, maar het kan haast geen toeval zijn gezien het feit dat het om een recept van Hugh Jans gaat.

   Succes!

 67. Ik heb geen idee of ik de juiste site heb gevonden,maar na lang zoeken kwam
  ik bij U terecht.
  Mijn moeder heeft,heel lang geleden, in een nummer van Tip een geweldig lekkere
  (rode)saus voor gamba’s gevonden.
  Deze had zij overgeschreven in haar recepten-schrift,maar deze is zij kwijt
  geraakt na de scheiding.

  Heel lang heeft zij gezocht naar dit recept maar nergens was dit te vinden…
  Wat ik begreep zat er o.a boter,bloem en rode wijn? in…

  Ik hoop dat U mij verder kunt en wil helpen..

  Vriendelijke groeten en alvast dank voor Uw medewerking.

  Marlies Hartog

  1. @ Marlies Hartog,
   Kan je mij een beetje een idee geven hoe lang geleden “heel lang geleden” ongeveer is? Dat zoekt wat makkelijker, zie je 🙂

   1. Hallo,

    Dit is heel grappig; ik zie net dat mijn moeder (Marijke Weststrate) jouw ook al heeft geveonden,hahahha Dat is wel heel toevallig!
    Ik laat het dan maar verder aan haar over,anders ben je direkt met dezelfde dingen bezig…
    Hartstikke bedankt en groetjes,

    Marlies Hartog.

    1. @ Marlies Hartog,
     Dat is inderdaad grappig 🙂
     Het recept staat, voor zover ik kan nagaan, niet in TIP maar ik heb via via iemand met twee Hugh Jans kookboeken verwezen naar jullie vraag op deze site en zij gaat waarschijnlijk voor jullie kijken of het in een van de twee Hugh Jans kookboeken staat. Afwachten dus…

  2. @Marlies Hartog,
   Volgens mij heb ik het gevonden, zie ook mijn opmerking bij je moeder’s vraag. Mochten jullie het recept per mail willen ontvangen dan heb ik van één van jullie een e-mail adres nodig.

 68. Hallo,

  ik heb op zoek naar een recept die ooit in een TIP Culinaire heeft gestaan: Chocoladecake met zaanse kermis koekjes (weet ook niet zeker hoe het recept heet).
  een aantal ingredienten weet ik nog wel: chocola (hoe kan het ook anders) zaanse kermis koekjes, oploskoffie, slagroom, cognac of vieux.
  Volgens mij heeft in een TIP gestaan van voor 2000.

  groetjes,
  josé

  1. @José Aguilar

   Ik ben zo af en toe voor je aan het zoeken, jaargang voor jaargang, maar tot op heden heb ik het nog niet gevonden. Ik ben aan het terugzoeken vanaf het jaar 2000, dus wie weet vind ik het recept voor je.

   1. @José Aguilar
    Ik kan het helaas niet vinden, maar misschien ‘struikel’ ik in de toekomst bij toeval over het recept, dat zou niet de eerste keer zijn. Mocht dat gebeuren dan zal ik het alsnog voor je plaatsen.

 69. Anja, ik zoek naar het recept voor brownies.Het staat in de Tip die ik in het overzicht hierboven zie op de derde rij, het rechtse blad over de echte Amerikaanse bbq. Ik had het recept (uitgeknipt) járen maar ben het nu al een poos kwijt. Ik zou het dolgraag weer hebben, kun jij me helpen? alvast bedankt, groeten van Mirjam

  1. @Mirjam

   De TIP die jij bedoelt blijkt dezelfde TIP te zijn waar het cole slaw recept van Marian in staat 🙂 Ik zag het meteen toen ik de bewuste TIP uit de verzamelmap pakte. ‘t Recept was dus snel opgezocht (staat in TIP nr 6 juni 1988).

   FUDGE BROWNIES
   (chocolade-walnotengebak, 40 stuks)

   100 g gepelde walnoten
   200 g pure chocolade (Lindt of Verkade)
   100 g boter of margarine
   3 eieren (nr. 2)
   zout
   75 g suiker
   100 g bruine basterdsuiker
   2 zakjes vanillesuiker
   150 g zelfrijzend bakmeel

   Voorbereiden (kan 2 dagen van te voren):
   Walnoten grofhakken. Oven voorverwarmen op 175o C. (Vierkante) bakvorm 24×24 cm invetten. Pan voor helft met water vullen. Water tegen de kook aanbrengen.
   Andere pan erin zetten (= au bain Marie). Hierboven chocolade in stukjes breken. Boter toevoegen. Laten smelten. In kom doen: eieren, snufje zout, suiker, basterdsuiker en vanillesuiker. Met mixer in ± 2 min. schuimig kloppen. Chocolade-botermengsel erdoor kloppen. Zelfrijzend bakmeel erboven zeven en erdoor kloppen. Walnoten erdoor roeren. Mengsel overdoen in bakvorm. Bovenkant gladstrijken. In midden van de oven, gebak in ± 35 min. * bakken, laatste 15 min. afdekken met aluminiumfolie. Uit oven gebak minstens 4 uur laten staan.
   Bereiden:
   Gebak in 40 stukjes snijden. Overdoen op schaal of in glazen kom doen.

   * In Amerika kent met vele variaties ‘brownies’ van zacht kleverig (‘chewy’) naar zacht cake-achtig. De baktijd kan variëren van ± 35 min. tot 45 min. Dit kunt u controleren door een breinaald in het gebak te steken. Ook eet met er altijd nog vanille-ijs bij.

   1. Super, Greeneyedlady!!! Ik ben hier echt heel erg blij mee! Ik moet over een maandje een bruidstaart maken en aangezien de bruidegom niet van taart houdt is het verzoek voor hem een aparte ´bruidegomstaart` te maken in de vorm van een brownie.Nou alleen nog verzinnen hoe we dát gaan vormgeven….ik kan moeilijk een tweelaags bruidstaart brengen en een aparte brownie haha, ziet er zo zielig uit….héél hartelijk bedankt, ik weet nu in ieder geval dat de kwaliteit van de brownie perfect zal zijn. groet van Mirjam

    1. Wat grappig, ik had nooit kunnen bedenken dat je het recept nodig zou hebben voor zoiets 🙂 Wel heel leuk trouwens. Enne… graag gedaan hoor.

 70. Hi,
  Ik ben op zoek naar een paar bbq recepten. Ik vond in mijn kookmap verwijzingen naar een paar Tip uitgaven maar ik heb ze helaas niet meer.
  Het ene recept is een coleslaw die ik ooit een aantal keer gemaakt heb voor bij de bbq en die zeer gewaardeerd werd. Het recept stond in Tip 6 van juni 1988 op blz 22. Zou je mij ook nog kunnen helpen aan de bbq varkensspies uit Tip 8 van aug 1982 blz 42.
  Alvast heel erg bedankt, Marian

  1. @Marian

   Aangezien je precies wist waar de gezochte recepten staan kon ik ze zo voor je opzoeken en overtypen 🙂

   Onderstaand recept staat in TIP nr 6 juni 1988:

   COLE SLAW (witte koolsalade)
   8 personen

   500 g gesneden witte kool
   50 g krenten
   250 g worteltjes
   ¾ potje mayonaise (à netto inhoud 250 g)
   1 dl azijn
   2 el suiker
   chilipoeder
   tabasco
   zout, peper

   Voorbereiden (kan 8 uur van te voren):
   In vergiet kool afspoelen. Heel goed laten uitlekken. In zeef krenten afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Worteltjes schrappen en wassen. Worteltjes grofraspen. In kom doen: 2 dl mayonaise, azijn, suiker, mespunt chilipoeder, enkele druppels tabasco, ¼ tl zout en ¼ tl peper. Tot saus roeren. Kool en wortel erdoor scheppen. Krenten erover strooien. Tot gebruik minstens 1 uur afgedekt in koelkast zetten.
   Bereiden:
   Salade op tafel zetten.

   En uit TIP nr 8 augustus 1982 (pagina 41) komt onderstaand recept:

   GEMARINEERDE VARKENSHAASSPIES
   (hoofdgerecht, 2 personen)

   1 varkenshaasje à 250 g
   2 dl tomatensap
   4 el (rode) vermouth
   1 tl majoraan
   peper
   1 teentje knoflook
   ½ rode paprika
   ½ groene paprika
   1 grote ui
   ½ bakje champignons
   2 el olie
   1½ el bloem
   zout

   Voorbereiden:
   Vlees is 8 plakjes snijden. In kom doen: tomatensap, 3 el vermouth, majoraan en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar roeren. Vlees erdoor scheppen. Afgedekt ± 8 uur in koelkast zetten. Af en toe omscheppen. Paprika’s wassen, zaadlijsten verwijderen en in 8 stukken snijden. Ui pellen en halveren. Helft van ui in 6 stukken snijden. Andere helft snipperen. Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met 1 el vermouth.
   Bereiden:
   Grill voorverwarmen op hoogste stand. Vlees uit marinade nemen en met keukenpapier droogdeppen. Afwisselend aan 2 spiezen steken: vlees, paprika en stukjes ui. Eindigen met paprika. Spiezen bestrijken met 1 el olie. Op rooster in midden van de grill leggen. Lekbak eronder schuiven. In ± 15 min. bruin grilleren. Regelmatig keren. Intussen in steelpan 1 el olie verhitten. Uisnippers in ± 3 min. glazig fruiten. Champignons toevoegen en ± 3 min. meebakken. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje marinade toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met rijst. Groentetip: gemengde groenten met tomatensaus.

 71. L.S.,

  Zoek al geruime tijd de recepten van stokbroden met o.a. casselerib met aan de uiteinde roomkaas, er was ook 1 met o.a. peer. Ze hebben in de Tip culinair gestaan. Delicious kon mij er niet aan helpen, maar wie weet is hier iemand……………….

  1. @ Ineke Bokhorst
   Ik heb de jaarindexen van 2006 t/m 1993 voor je nagekeken maar hoewel er ontzettend veel recepten in staan voor broodgerechten, staan er gek genoeg niet tot nauwelijks gerechten met stokbrood in. Ik moet zeggen dat ik van de latere jaargangen lang niet alle specials en bijlagen heb, dus het zou goed kunnen dat het daar in gestaan heeft (maar ook dan had ik in ieder geval een verwijzing moeten tegenkomen in een index van dat jaar).
   Gezien het bovenstaande twee vragen:
   – Weet je zeker dat het om stokbrood met beleg ging en niet om, bijvoorbeeld, een pistolet of ander soort brood?
   – Heb je enig idee rond welk jaar het geweest kan zijn?
   Ik zal van de week de indexen van de oudere jaargangen ook nog voor je nakijken, maar als je meer info mocht hebben houd ik me aanbevolen.

   1. L.S.,
    het zijn zeker stokbroden, ze werken opgemaakt op een manier zodat je er een “dikke” plak vanaf kon snijden.
    Leuk voor een feestje.
    Ik heb ze nog in 1992 gemaakt, maar weet echt niet meer hoelang ik de recepten toen in mijn bezit had.
    Wacht vol spanning af, toch wel heel fijn dat er zoveel moeite voor me gedaan wordt.

    1. Vanaf 1992 ben ik teruggegaan tot aan het begin van de TIP en hoewel ik héél veel lekkere recepten voor stokbrood ben tegengekomen, heb ik helaas niet kunnen vinden wat je zoekt…

 72. Hai,

  We zoeken het recept van granalenbrood. Volgens ons uit de TIP, die we helaas allemaal hebben weggedaan vanwege ruimtegebrek…
  Dit herinneren we ons:
  Beginnen met een casinobrood, kapje eraf, leegpulken. Deel van de broodpulk mengen met garnalen, erwtjes, stukjes groene appel, cocktailsaus en dille.
  Deksel er weer op en in de over.
  Maar waren dat wel alle ingrediënten en moest dat brood in alufolie in de over?

  Wie weet het nog??

  Bijvoorbaat dank!

  Taeke

 73. Hoi beste mensen,
  Ben op zoek naar een kleuren copie van het recept voor de pecannotentaart in Tip Culinair Nr 11 van 2000. Een scan zou helemaal te gek zijn. Kan iemand mij helpen?
  Neeltje

  1. @ Neeltje

   Ik heb het recept van de Pecannotentaart voor je opgezocht en het blijkt precies op één hele pagina te staan, dus het is makkelijk te scannen. TIP pagina’s zijn echter wel net ietsje breder dan een A4-tje, dat weet je neem ik aan, maar volgens mij gaat het wel passen. Ik zou een pdf-je voor je kunnen maken, als je wilt, of een jpg.

   Ik heb natuurlijk wel een e-mail adres van je nodig om de scan te kunnen versturen… Als je het adres op de site plaatst, zet het dan een beetje ‘cryptisch’ zodat je geen spam en junk mail krijgt. Zet het apestaartje bijvoorbeeld tussen vierkante haken: [@] dat werkt prima en zorgt ervoor dat spammers er niets aan hebben :-).

  2. @Neeltje
   Ik heb het recept van de Pecannotentaart voor je gescand en zal Anja & Michel vragen of ze misschien een link op de site willen plaatsen. Zo hebben andere notenliefhebbers er ook nog iets aan.

   ** Update ** De link naar het PDF document een PDF.

   1. @Greeneyedlady en Anja,
    Hoi, ik heb het recept ‘ontvangen’ en ben heel blij met de kleurenkopie van het pecannoten recept. Hardstikke bedankt, ik waardeer het ten zeerste.
    Groetjes. (PS Sorry voor het lange wachten.)

 74. Hallo,

  Wat ben ik blij dat ik deze site heb gevonden.
  Ik zoek al jaren naar een recept vanuit de Tip.
  Welk jaar weet ik helaas niet meer maar het was van ongeveer 1979 – 1983. Het gaat over koude knoflookaardappels. Hoop dat iemand mij kan helpen.

  1. @Vera Hempen

   Ik weet niet of dit is wat je zoekt, maar het gaat om koude aardappelen en er zit knoflook in, dus het is een poging waard… 🙂 Het recept komt uit TIP nr. 5 mei 1983.

   AARDAPPELSALADE MET VERSE KRUIDEN

   Ingrediënten:
   500 g aardappelen
   zout
   ½ kleine ui
   4 takjes peterselie
   3 takjes selderij
   4 el olie
   3 el (kruiden)azijn
   1½ tl suiker
   zout, peper
   1 teentje knoflook

   Voorbereiden:
   Aardappelen schillen en wassen. Halveren. In pan met weinig water en zout, aardappelen in ± 15 min. bijna gaarkoken. Afgieten. Laten afkoelen. Ui pellen en fijnsnipperen. In kopje peterselie en selderij fijnknippen. In kommetje doen: olie, azijn suiker, zout en peper. Tot sausje roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ui en peterseliemengsel erdoor roeren. Aardappelen in kleine blokjes snijden. In kom doen. Sausje erover schenken. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
   Bereiden:
   Aardappelsalade nogmaals voorzichtig door elkaar scheppen. Overdoen in schaal.

   1. Het is niet het recept wat ik bedoel maar het lijkt er wel op.
    Ik ga deze zeker uitproberen. Mijn recept had een lezer ingestuurd.
    In ieder geval bedankt voor de snelle reactie.

    1. @Vera Hempen
     Ingestuurde lezersrecepten hebben nog wel eens ‘rare’ titels waardoor ik er soms overheen kijk als ik iets zoek. Maar nu ik weet dat het om een ingestuurd recept gaat zal ik eerdaags nog eens kijken voor je.

 75. Hallo,
  Ik ben op zoek naar een tip Special over Frankrijk, met allerlei streekgerechten erin. Ik weet de jaargang niet meer. Waar ik het meest in geïnteresseerd ben zijn de recepten bij de Périgord, daar stond o.a. eendenborst met rozemarijn, aillade en vijgen in vermeld. Zo lekker, maar helaas ook kwijt. Kun jij me helpen? Als ik de special in z’n geheel van iemand kan overnemen wil ik dat ook best!

 76. Nogmaals hallo,
  ik weet nu de jaargang, het was Tip Culinair 2004 over Frankrijk en de recepten stonden bij de Dordogne!

  1. @Marjolein

   Ik kan het helaas niet voor je vinden. Ik heb 2004 doorgebladerd maar geen van de voorkanten zegt iets over Frankrijk (en in de indez stond ook niet wat ik zocht). Ik heb wel een Frankrijk special (De nieuwe Franse keuken) maar die is uit 1997 en hoewel daar specifiek recepten uit Dordogne en Périgord worden gegeven, stond ook daar niet in wat je zocht. Ook heb ik nog even de voorkanten van 2001 t/m 2006 bekeken; er wordt twee keer een soort Frankrijk special vermeld (mei 2003 ‘Proef Frankrijk’ en juni 2001 ‘Vive la France’) maar geen van beide heeft de recepten die jij zoekt…

 77. g.morgen anja..hopelijk kan je mij helpen…ik heb ooit eens n recept gehad uit de tip(vraag me niet welk jaar) van witlof, ui ,ei, sausijsjes ,spekjes, mayo…….was machtig maar zooooo lekker….mischien dat jij t kan vinden….je zou me er n groot plezier mee doen…..bij voorbaad hartelijk dank groet tooske!!

 78. Heeft iemand toevallig van het blad Tip nr 5, 1986 bladzijde 28 en 29? Mijn moeder is daarnaar op zoek. Ze heeft namelijk de papieren versie maar deze valt helemaal uit elkaar. Alvast bedankt.

 79. @Daphne
  Ik heb de twee pagina’s voor je gescand en zal ze naar Anja mailen met het verzoek of zij ze zou willen plaatsen als link. Veel Thais kook- en eetplezier gewenst!

 80. Ik ben op zoek naar een kerstrecept uit ongeveer 2001/2002.
  een runderbraadstuk/lende die je vult met kruiden en dan oprolt.Erbij in de braadslee komt knoflook,rode wijn en knoflook.

  groetjes Willeke

 81. @Willeke

  Ik denk dat het onderstaande recept wel eens kon zijn wat je zoekt. Het komt uit TIP Culinair nr. 13 kerst 2002.

  RUNDERRIBEYE MET KRUIDEN
  (hoofdgerecht voor 6 personen)

  1 el verse fijngesneden bieslook
  1 el verse fijngesneden dragon
  2 el verse fijngesneden (platte) peterselie
  ± 1½ kg runderribeye aan één stuk
  zout, peper
  2-3 el boter of margarine om te bakken
  150 g kleine rode uitjes of (kleine, of gehalveerde) sjalotjes, gepeld
  2 teentjes knoflook, gekneusd
  1 glas rode wijn
  500 g kerstomaatjes, grote gehalveerd
  extra nodig:
  (slagers)opbindtouw, grote ovenschaal van ± 30 x 25 cm

  Voorbereiden: kan 1 dag van te voren*: ris de blaadjes van de kruidentakjes en snijd ze fijn. Snij de ribeye van de zijkant overlangs net niet helemaal door, zodat deze opengeklapt één grote lap vlees vormt. Bestrook het vlees licht met zout en peper en bestrooi met de kruiden. Rol het vlees met de kruiden daarin op. Bind het vlees (± om de 5 cm) op met slagerstouw en zet het afgedekt weg in de koelkast.
  Bereiden: verwarm de oven voor op 190oC. Verhit de boter in een ruime koekenpan of braadslede en braad het vlees aan beide zijden op hoog vuur bruin. Schep het vlees met de braadboter in de ovenschaal, (of laat het in de braadslede) en braad het (afhankelijk van de gewenste gaarheid) in het midden van de oven in ± 40 min. rosé. Voeg na ± 15 min. braadtijd de uitjes en knoflook toe: verdeel ze om het vlees. Voeg na ± 30 min. de wijn en de tomaatjes toe. Schep de tomaatjes door de uitjes en schep wat van het vocht over het vlees. Braad het vlees vervolgens nog ±10 min. Controleer de gaarheid door de weerstand van het vlees met de vingertoppen te voelen of met een vleesthermometer. Bestrooi het vlees wanneer het de juiste gaarheid heeft bereikt met grofgemalen peper en zout en laat het ± 10 min. rusten alvorens het aan te snijden.

  Voorbereiden: ± 20 min. / Bereiden: ± 20 min. / Oven: ± 40 min. / Rusten: ± 10 min.

  Lekker met groenten, zoals gestoofde venkel of witlof en gefrituurde, of in de oven geroosterde, schijfjes (rozeval)aardappel met zeezout en luchtige eiersaus, bijv. Bearnaisesaus.

  * Het vlees kan de dag ervoor voorbereid worden. Het zouten van het vlees binnenin moet dan achterwege gelaten worden omdat zout vocht aan het vlees onttrekt. Ook het bereiden kan een paar uur van te voren gebeuren. Verkort dan de braadtijd met 15 min. en braad het vlak voor het serveren verder.

  Wijnadvies: Bij dit gerecht past een bijzondere Bordeaux, bijvoorbeeld een Pauillac of Saint-Estèphe. Maar Californische of Chileense Cabernet Sauvignon smaakt er ook prima bij.

 82. Ben op zoek naar het recept voor hartige en zoete oliebolletjes uit een bijlage bij een kerstnummer van Tip Culinar, ik denk verschenen in een van de jaren 1996,1997,1998 of 1999. Hartige waren met kaas en zoete met hazelnoot en chocola. Maak ze al jaren en heb het recept nu zo goed opgeborgen dat ik niet kan vinden. Hoop dat iemand weet welke ik bedoel en het heeft!!!!!

 83. @Ilse
  In de ‘Oud & Nieuw buffetten-special’, een bijlage bij TIP Culinair kerst 1996, staat het onderstaande recept:

  MINI-OLIEBOLLETJES
  (voor ± 48 stuks)

  1 pak oliebollenmix (400 g)
  50 g pure chocolade, grof gehakt
  50 g blanke hazelnoten, grof gehakt
  75 g geraspte pittig belegen kaas
  2 el fijngesneden bieslook
  2 el fijngesneden peterselie
  1 tl karwijzaad
  zout, versgemalen peper
  zonnebloemolie om te frituren
  poedersuiker

  Oliebollenmix met gist (zit in pak) vermengen. In het midden kuiltje maken, 4 dl lauwwarm water erin schenken en vanuit midden met garde of mixer tot glad beslag kloppen. Beslag in 2 porties verdelen. Door een deel chocolade en noten roeren. Door andere deel kaas, bieslook, peterselie, karwijzaad, zout en peper roeren. Beslag afgedekt met vochtige schone theedoek op warme plaats ± 30 min. laten rijzen.
  Olie in frituurpan tot 170oC verhitten (zodat er nog net geen damp vanaf komt). Met 2 dessertlepels of kleine ijsboltang van het zoete beslag kleine bolletjes vormen en in hete olie laten glijden. Bolletjes in ± 3 min. goudbruin en gaar bakken en op keukenpapier laten uitlekken. Op dezelfde manier hartige oliebolletjes bakken. Zoete oliebolletjes met poedersuiker bestrooien.

  Bereidingstijd: ± 40 min. / Wachttijd: ± 30 min.

 84. je weet niet half hoe blij je mij hier mee maakt!! Sinds 1996 maak ik ze dus al en ze vallen nog steeds in de smaak! Echt super dat je de moeite hebt gedaan dit op te zoeken en te plaatsen! Een fijne jaarwisseling!

 85. @Ilse
  Het is relatief makkelijk zoeken als iemand weet in welke jaargang ik ongeveer moet kijken 🙂 En jij was heel specifiek op zoek naar een kerstbijlage, dus daardoor ging het snel. Ik heb niet alle bijlagen want ik heb de meer recentere jaargangen later overgenomen van anderen, dus het was even de vraag of ik het recept zou kunnen vinden. Maar de eerste jaargang die ik pakte, 1996, bleek meteen de juiste.

  Jij ook een hele fijne jaarwisseling gewenst!

 86. @Mandy
  Twee maanden geleden, op 29 oktober 2011, liet je een berichtje acher dat je op zoek was naar een recept voor gefrituurde witlof met paprikasaus. Mogelijk heb ik het gevonden. Onderstaand recept komt uit TIP Culinair juni 1998.

  GEFRITUURDE WITLOFPAKKETJES
  (hoofdgerecht, 4 personen)

  12-15 struikjes witlof
  1-2 el boter of margarine
  zout, peper
  voor de vulling:
  150 g rauwe ham
  150 g gekookte ham
  150 g feta
  15 groene olijven
  zout, peper
  1-2 tl fijngesneden oregano
  voor het frituren:
  frituurolie
  100 g gedroogd broodkruim
  zout, peper
  2 tl gedroogde oregano
  2 eidooiers, losgeklopt
  voor de saus:
  1 pot geroosterde paprika’s (inh. ± 370 ml)
  1-1½ dl slagroom
  zout, peper
  extra nodig: keukentouw

  Stap 1: Witlofblaadjes loshalen. Binnenste kleine blaadjes van witlof in dunnen reepjes snijden en in boter ± 5 min. bakken. Hele witlofblaadjes in ruim kokend water met zout 1 min. koken, daarna laten uitlekken.
  Vulling: beide hamsoorten, feta en olijven grof pureren. Gebakken witlofreepjes erdoor roeren en mengsel op smaak brengen met zout, peper en oregano.

  Stap 2: Vullen: 4-5 witlofblaadjes elkaar iets overlappend naast elkaar leggen. 1 flinke eetlepel vulling op midden van witlofblaadjes leggen en witlof om vulling vouwen tot pakketjes. Op deze manier ± 20 pakketjes maken. Pakketjes met keukentouw dichtbinden.

  Stap 3: Frituren: olie verhitten tot 180oC. Broodkruim met zout, peper en oregano mengen. Witlofpakketjes royaal met eidooier bestrijken en door gekruid broodkruim rollen. Witlofpakketjes in gedeelten in hete olie in 2-4 min. krokant frituren. Witlofpakketjes serveren met geroosterde paprikasaus.

  Stap 4: Geroosterde paprikasaus: paprika’s pureren. Puree mengen met slagroom, zout en peper. Paprikasaus verwarmen en bij witlofpakketjes serveren.

  Bereiding: ± 40 min.

  Succes!

 87. Op een ander site vroeg vorig jaar iemand om twee recepten uit een TIP kookboek, maar wist niet meer in welk kookboek de recepten hadden gestaan. Het bleek te gaan om het ‘TIP Proef de Winter’ kookboek. Beide recepten zijn echter ook te vinden in de ‘gewone’ TIP maandbladen: De pistachesouffé komt uit TIP april 2006 en de cheesecake uit TIP september 2005. Hieronder onder de beide recepten.

  PISTACHESOUFFLÉ
  (nagerecht 4 personen)

  1½ dl melk
  ½ vanillestokje, in de lengte gehalveerd
  3 eieren, gesplitst
  30 g suiker
  15 g maïzena
  60 g gepelde, ongezouten pistachenoten
  zout
  30 g pure chocolade, geraspt
  25 g poedersuiker + extra voor het bestrooien
  Extra nodig:
  Keukenmachine; 4 soufflévormpjes (ramequins) van 1½ dl inhoud, ingevet met boter; braadslee.

  1. Verhit in een steelpan de melk met het opengesneden vanillestokje en laat het ± 10 min. trekken. Neem het vanillestokje uit de melk en schraap de zaadjes met een theelepeltje uit het stokje. Doe de zaadjes terug in de melk.
  2. Klop 2 eierdooiers, de suiker en maïzena tot een romige crème (de laatste eidooier gebruik je niet). Schenk de hete melk in een dunne straal bij de crème en doe alles terug in de pan. Breng de vanillecrème op matig vuur al roerend tegen de kook aan tot het bindt. Laat ± 1 min. doorverwarmen (let op: zorg dat het niet kookt!). Schenk de crème in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Maal de noten fijn in de keukenmachine. Houd 1 el gemalen nootjes achter voor de garnering en meng de rest door de crème. Bestrooi de binnenkant van de soufflévormpjes met de geraspte chocolade.
  4. Verwarm de oven voor op 190oC. Klop 3 eiwitten met een snufje zout schuimig, voeg de poedersuiker toe en klop tot er slappe pieken ontstaan. Schep de geslagen eiwitten in delen door de pistachecrème Vul de vormpjes voor ¾ met de crème en strijk de bovenkant glad.
  5. Zet de soufflévormpjes in de braadslee en zet deze in de oven. Schenk kokend water in de braadslee tot halverwege de vormpjes en verlaag de oventemperatuur naar 170oC. Bak de soufflés in ± 25 min. gaar. Bestrooi ze met wat poedersuiker en de achtergehouden gemalen pistachenootjes.

  DUTCH CHEESECAKE (gebakken kaastaart) oftewel Philly cheesecake
  (nagerecht 4 personen)

  4 eiwitten
  3 eidooiers
  375 g roomkaas of mon chou
  60 ml karnemelk
  ½ el citroensap
  50 g suiker
  100 g blauwe bessen of 2 perziken, in plakjes
  Extra nodig:
  ronde taartvorm van 18-20 cm, mixer of keukenmachine

  Verwarm de oven voor op 180oC. Vet de taartvorm in. Als je een appeltaartvorm gebruikt, bekleed deze dan met bakpapier. Klop de eiwitten met een mixer in ± 5 min. tot er stevige witte pieken ontstaan. Zet ze apart. Mix de eidooiers, roomkaas, karnemelk, citroensap en suiker met een mixer tot een glad mengsel. Spatel het eimengsel voorzichtig door het geklopte eiwit. Schenk het mengsel in de taartvorm en bak de cheesecake in het midden van de oven in ± 40 min. gaar. De cake zakt in het midden in bij het afkoelen. Beleg de cake in het midden met blauwe bessen of plakjes perzik.

 88. @Vera Hempen
  Op 17 september 2011 plaatste je een bericht waarin je vroeg om een recept voor ‘koude knoflookaardappels’. Ik heb toen een recept voor je geplaatst maar dat bleek niet te zijn wat je zocht. Vandaag kwam ik bij toeval in het ‘TIP Culinair Salades’ kookboek (2002) een recept voor koude knoflookaardappels tegen en moest toen meteen aan jouw bericht denken. De recepten in de TIP kookboeken hebben, bij mijn weten, allemaal ooit eens in het maandblad gestaan, dus mogelijk is onderstaand recept wat je zoekt:

  AARDAPPELEN IN KNOFLOOKMAYONAISE
  (4-6 personen)

  500 g aardappelen
  3 dl kippenbouillon (van een tablet)
  150 g mayonaise
  ½-1 el citroensap
  3 teentjes knoflook, geperst
  2 el fijngesneden peterselie
  zout, peper

  Kook de aardappelen in ± 25 minuten gaar in de bouillon. Giet de aardappelen af, laat ze iets afkoelen tot u ze vast kunt pakken en snijd ze in plakjes van 1-1½ cm dik.
  Meng de mayonaise met citroensap, knoflook en peterselie en breng op smaak met zout en peper. Schep de aardappelen door de saus en laat ze hierin ± 1 uur staan om op kamertemperatuur te komen.

 89. Ik ben op zoek naar het recept van Shortbread drop cookies uit een oude tip, ik weet nog wel dat het op blz. 62 stond. Wie heeft het recept voor mij?

 90. @Jannie
  Weet je ongeveer in welke jaargang(en) ik zou moeten zoeken? En weet je soms nog of het woord ‘shortbread’ inderdaad in de titel van het recept stond?

  Puur uit nieuwsgierigheid: Wat moet ik me voorstellen bij ‘drop cookies’? 🙂 Ik heb tot op heden twee shortbread recepten in TIP gezien (1993 en 1996), maar geen van beiden hadden het over ‘drop cookies’… De recepten stonden overigens ook geen van beide op pagina 62, hoewel het recept uit 1993 er dicht bij zat (p. 59)

 91. Beste Anja,
  Aangezien ik vroeger een Tip lezeres was, had ik veel Tip bladen. In een opruimwoede heb ik alles in 1989 weggedaan. Enkele recepten mis ik nog steeds en die stonden in een vegetarische Tip. Volgens mij in 1980. maar dat zou ook iets eerder of later kunnen zijn. Het betreft met name de gierstballetjes met amandelen en de paprikataart. Mocht je die Tip nog hebben, dan zou ik die recepten heel graag hebben. De andere recepten weet ik niet meer. Mocht ik deze nog op internet kunnen lezen en jij kunt me die link geven, zou ik dat super fijn vinden. Dank je wel, voor de moeite.
  Groetjes,
  Marjo Hylkema

 92. @Marjo Hylkema,
  TIP nr. 3 maart 1980 geeft op de voorkant aan dat er 10 vegetarische recepten in staan en onderstaand griesmeelballetjes recept is één van deze tien. Een paprikataart kan ik in deze TIP echter niet vinden, maar er staan wel vegetarische recepten in voor een raapstelentaart en tomatentaart. Ik heb de index van de jaargang 1980 nog even nagelopen maar ook daar zag ik bij de vegetarische recepten geen paprikataart staan.

  GRIESMEELBALLETJES MET KAAS
  (± 20 stuks, hoofdgerecht)

  2 tl bouillonpoeder
  1 tl gistextract (Marmite)
  100 g griesmeel
  1 ui
  100 g plantenmargarine
  3 eieren
  6 el geschaafde amandelen
  150 g Emmentaler kaas
  ½ tl majoraan

  Voorbereiden: In pan ½ l water met bouillonpoeder en gistextract aan de kook brengen. Griesmeel in ± 5 min. zachtjes gaarkoken. Ui pellen en snipperen. In koekenpan 1 el margarine verhitten. Ui ± 2 min. fruiten. In diep bord 2 eieren losroeren. In ander diep bord paneermeel doen. In ander diep bord 4 el amandelen doen. Kaas raspen. Aan griesmeel toevoegen: ui, 2 el. amandelen, kaas, 1 ei en majoraan. Door elkaar roeren. In koelkast in ± 30 min. laten opstijven. Van griesmeel gelijke balletjes vormen. Achtereenvolgens door ei en paneermeel rollen. Dan weer door ei en vervolgens door amandelen.
  Bereiden: Schaal voorverwarmen. In koekenpan 50 g margarine verhitten. Helft van balletjes in ± 5 min. rondom goudbruin bakken. Op warme schaal scheppen. Rest van margarine verhitten. Andere helft van balletjes in ± 5 min. rondom goudbruin bakken. Lekker met tomatensaus en krop sla.

 93. Ik ben op zoek naar een recept uit een Tip vermoedelijk tussen 1994 en 1997 voor een capucijners schotel met chorizo gehakt paprika en nog meer

 94. Ongeveer in de jaren 1970-1980 heeft er in Tip een recept gestaan van het gerecht COCIDO dat mijn vriendin regelmatig maakte.
  Na het overlijden van mijn vriendin zou ik graag het recept willen hebben.
  Is dit nog bij u verkrijgbaar?

 95. @Marjo
  Het eerste nummer van TIP kwam uit in oktober 1977, dus dan zou het recept voor cocido ergens tussen 1977 en 1980 in TIP gestaan moeten hebben? Het enige Spaanse recept dat ik in genoemde periode kon vinden is het onderstaande. Het komt uit TIP nr 12 december 1978 en is een lezersrecept van mevrouw J.L. van Daalen. Maar ik dacht eerlijk gezegd dat Cocido een Spaanse stoofpot was en dit is een soep. Weet je misschien nog (een deel van) de ingrediënten?

  SPAANSE BONENSOEP

  1 ui
  2 teentjes knoflook
  1 groene paprika
  1 prei
  5 tomaten
  1 knoflookworstje
  4 el olijfolie
  paprikapoeder
  1 laurierblad
  zout, peper
  1 l blik bruine bonen
  1 glas rode wijn of sherry
  tabasco

  Voorbereiden:
  Ui en knoflook pellen. Ui in ringen snijden. Paprika en prei wassen en in stukjes snijden. In vergiet laten uitlekken. Tomaten 2 tellen onderdompelen in kokend water. Ontvellen en in diep bord in stukjes snijden. Worst in plakjes snijden.
  Bereiden:
  In braadpan olie verhitten. Knoflook boven pan uitpersen. Ui, paprika en prei ± 5 min. fruiten. Tomaat, paprikapoeder, laurier, zout, peper en wijn toevoegen. Met deksel op de pan op zacht vuur ± 5 min. laten sudderen. Bonen met vocht en worst erdoor mengen. (Eventueel verdunnen met 2 dl water). Met deksel op de pan in ± 20 min. door en door heet laten worden. Op smaak brengen met druppel tabasco. Serveren met gebakken dobbelsteentjes brood of stokbrood met boter.

 96. ik heb een vraag over een recept uit een oude TIP, waarschijnlijk een april of mei uitgave, kan zijn 1982 1983 1984 of 1985. Ik ben op zoek naar een aardbei/kiwi /slagroomtaart (3 laags) met dus 3 bodems van soezenbeslag.deze taart heb ik een paar keer gemaakt voor mijn man,s verjaardag en hij vroeg naar deze taart. ik ben uren bezig geweest met zoeken, maar kwijtgeraakt, dus een vriendelijke vraag voor HULP 😉 alvast dank voor de te nemen moeite.

 97. @Gineke ten Borg
  Ik heb inmiddels een paar keer gebladerd maar heb ‘m gek genoeg (nog) niet gevonden.

 98. In een van de oude Tips – waarin de naam TIP nog met die zwierige letters op de voorkant stond – heeft ooit een recept gestaan van boursinsouffle met cashewnoten. Mijn zoon vond altijd dat heerlijk en ik zou het graag nog een keer voor hem maken. Heeft iemand misschien dat recept nog?

 99. @Marike de Valk
  Ik heb inmiddels een paar keer gebladerd omdat het mij zelf ook wel goed in de oren klonk. Ik heb het recept echter niet kunnen vinden, helaas…

 100. Ooit heb ik een tip culinair gekocht om samen met mijn vriend een kerstmenu te gaan maken op onze kleine studentenkamer. Nu hebben we 3 kinderen en zitten we straks met 19 mensen aan tafel in ons nieuwe huis. Ik heb nog een gedeelte van de Tip maar mis net dat ene recept van een soep die staat afgebeeld op bladzijde 68 van Tip culinair (kerst)nummer 13 van 2001. Wie kan mij daar aan helpen?

 101. @Ria W.

  Hieronder het recept voor de soep die staat afgebeeld op pagina 68 van TIP Culinair nr. 13 kerst 2001.

  PADDESTOELENSOEP MET PORT
  (voorgerecht, 4 personen)

  Deze heldere, winterse soep heeft een heerlijk aards aroma. Het subtiele accent van de port versterkt de smaakcombinatie van paddestoelen en wild.

  25 g boter of margarine
  500 g gemengde paddestoelen (bijv. kastanjechampignons, grotchampignons, cantharellen, bundelzwammen), in stukken
  2 rode uien, fijngesneden
  1 dl rode port
  1 pot wildfond
  5 dl groentebouillon (evt. van tablet)
  zout, peper
  ½-1 el citroensap
  1 lente-ui, in stukjes
  ½ bakje shiso-purper
  4 minibroodjes
  gezouten boter

  Voorbereiden: verhit de boter in een grote soeppan (± 2 l) en bak de paddestoelen en de ui al omscheppend ± 5 min. Blus af met de port. Voeg de wildfond en bouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat de soep ± 3 min. zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  Bereiden: verwarm de soep al roerend. Roer de lente-ui erdoor. Verdeel de soep over 4 soepkommen. Garneer met de shisho. Serveer met de broodjes en de gezouten boter.

  Voorbereiding: ± 25 min,
  Bereiding: ± 10 min.

 102. Hallo, ik zoek een recept uit een oud kerstmagazine, soep met een bladerdeegdakje en er stond ook ergens een recept van zelf een pan van deeg maken, kan iemand mij helpen, vast bedankt wil dit graag met de kerst weer eens maken

 103. @lisie zegt:
  Onderstaand recept komt uit TIP nr. 13 kerst 1985, maar of het is wat je zoekt…. Geen idee. Mocht dit niet zijn wat je zoekt, heb je dan misschien meer info? Bijvoorbeeld een idee van een jaartal? En om wat om wat voor soep het ging? Ik heb hier namelijk 30 jaargangen TIP staan zie je…

  HELDERE CANTHARELLENSOEP MET BLADERDEEG
  (voorgerecht, 4 personen)

  200 g verse cantharellen
  1 sjalotje
  25 g boter
  ¼ tl tijm
  ¼ tl oregano
  ¼ tl salie
  1 blik heldere ossestaartsoep (nettogewicht ± 400 g)*
  5 el madeira
  worcestershiresaus
  versgemalen peper
  4 plakjes bladerdeeg
  1 ei
  Speciaal keukengerei:
  4 ovenvaste soepkommetjes à 1½ dl

  Voorbereiden (kan dag van te voren):
  Cantharellen met keukenpapier of kwastje schoonvegen. Grote in stukjes snijden. Sjalotje pellen en heel fijnsnipperen. In pan boter verhitten. Sjalotje ± 2 min. zachtjes bakken. Toevoegen: cantharellen, tijm, oregano, en salie. ± 10 min. zachtjes meebakken, af en toe roeren. Soep (niet verdunnen) erboven zeven. Erdoor roeren: madeira, enkel druppels worcestershiresaus en peper. Van vuur nemen. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt koel wegzetten.
  Bereiden:
  Oven voorverwarmen op 200oC. Bladerdeeg uitspreiden en in ± 10 min. laten ontdooien. Boven 2 kommetjes ei splitsen. 1 el water door dooier roeren. 4 soepkommetjes (inh. 1½ dl) vullen met cantharellensoep. Hoekjes van bladerdeeg eraf snijden, zodat ronde plakjes ontstaan ± 2 cm groter dan soepkommetjes. Bladerdeeg en randen van kommetjes bestrijken met eiwit. Bladerdeeg met eiwitzijde naar beneden op soepkommetjes leggen, randen goed aandrukken. Bladerdeeg bestrijken met dooiermengsel. In midden van oven in ± 15 min. gaar en heet laten worden. Direct opdienen.

  * De heldere ossestaartsoep die hier gebruikt wordt is ongeconcentreerd en wordt niet verdund. Ze waren in 1985 te koop van o.a. de merken Lacroix, Heinz en Baxters.

 104. Beste lezers,
  Ik heb ooit uit een kerstnummer van Tip een voorgerecht gehaald met rolletjes van ijsbergsla en zalm of kip. Er zat ’t recept bij voor een heerlijk knoflooksausje…enig idee?

 105. Ik heb ooit een voorgerechtje gemaakt maar weet niet of die uit de Tip is of van een bekende supermarkt het is een zalmtartaartje aangemaakt met creme fraiche drupje citroen, bieslook en mosterd, en eroverheen blokjes komkommer. Graag zou ik het recept weer willen hebben. Kunt u mij eraan helpen?

 106. in eejn van de tips van oud en nieuw was er een recept van een aardappelsalade met doperwten en zure room geloof ik em selderij, wie kent het recept

 107. In de Tip van febr.1987 heb ik de recepten van gemarineerde kipfilet met gember en ui en kipfilet met mandarijn en spek uitgeknipt omdat ze zo lekker waren. Deze recepten kan ik nu nergens meer vinden.
  Wie kan mij helpen??

  Gr. Elly Nieuwenhuis

 108. @Elly Nieuwenhuis
  ‘t Is toch zo heerlijk als mensen precies weten waar ik moet kijken… 🙂 Zie hieronder de twee gezochte recepten uit TIP nr 2 februari 1987.

  GEMARINEERDE KIP MET GEMBER EN UI
  (4 personen, hoofdgerecht)

  1 sinaasappel
  3 el olie
  stukje verse gemberwortel (± 1 cm)
  zout, peper
  4 enkele kipfilets à 125 g
  1 ui
  4 bolletjes gember
  ½ el boter of margarine
  4 sprietjes bieslook

  VOORBEREIDEN:
  Sinaasappel goed wassen. Schil raspen. Sinaasappel uitpersen. Gemberwortel schillen. In kommetje doen: olie, sinaasappelrasp, zout en peper. Met knoflookpers gemberwortel erboven uitpersen. Door elkaar roeren (= marinade). Kip onder koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. In schaal leggen. Marinade erover schenken. Afgedekt in koelkast ± 3 uur marineren. Af en toe keren. Intussen ui pellen en in ringen snijden. Gemberbolletjes in stukjes snijden. In steelpan boter verhitten. Ui ± 3 min. zachtjes bakken. Sinaasappelsap erdoor roeren. Op hoog vuur ± 5 min. inkoken. Gember erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Laten afkoelen.

  BEREIDEN:
  Grill voorverwarmen op hoogste stand. Platte schaal voorverwarmen. Kip uit marinade nemen. Op rooster leggen. Rooster met lekbak eronder in het midden van grill schuiven. Kip in ± 15 min. goudbruin en gaarbakken. Halverwege keren. Op warme schaal leggen. Gember-uimengsel erover verdelen. Bieslook erboven fijnknippen. Lekker met gebakken aardappelen en ijsbergsla.

  KIPFILET MET MANDARIJN EN SPEK
  (4 personen, hoofdgerecht)

  50 g ontbijtspek
  3 mandarijnen
  1 limoen *
  4 enkele kipfilets à 125 g
  zout, peper
  1 tl chilipoeder
  50 g boter of margarine
  ½ el vloeibare honing
  1 tl aardappelmeel

  VOORBEREIDEN:
  Spek in stukjes snijden. In droge koekepan spek in ± 5 min. bruin en knapperig bakken. Met schuimspaan uit pan nemen en op bord leggen. 2 mandarijntjes pellen en witte velletjes verwijderen. In partjes verdelen. Met scherp mes partjes in de lengte halveren. Ander mandarijntje uitpersen. Limoen goed wassen. Helft van schil dun eraf snijden. In smalle reepjes snijden. Limoen uitpersen. Kip onder koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  BEREIDEN:
  Platte schaal voorverwarmen. Kip inwrijven met zout, peper en chilipoeder. In koekepan boter verhitten. Kip in ± 10 min. goudbruin en gaarbakken. Af en toe keren. In kopje aardappelmeel met 1 el water tot glad papje roeren. Kip op warme schaal leggen en warmhouden. Aan bakvet toevoegen: mandarijnsap, 1 el limoensap, honing en 1 dl water. Aan de kook brengen. Al roerende aardappelmeelpapje toevoegen. Blijven roeren tot lichtgebonden jus. Mandarijnpartjes op kipfilet rangschikken. 6 el jus erover schenken. Spek erover strooien. Garneren met limoenschil. Rest van jus overdoen in juskom. Lekker met gebakken aardappelen en witlofsalade.

  * U kunt ook een klein citroen nemen.

 109. @Elly Nieuwenhuis

  Deze site werkt niet helemaal lekker met mijn versie van Internet Explorer (onder Windows XP) en ik zie nu na het plaatsen dat het tweede recept aan het eerste zit ‘vastgeplakt’. Dit is in mijn originele document niet zo, dus is bij het kopiëren/plakken gebeurd. Sorry… 🙂

 110. Hi Anja,

  Bedankt voor de hulp! Ik denk dat het door de paginascheiding in het oorspronkelijke document komt, daar had ik bij de oudere versies van je blog geen last van en daardoor ben ik eigenlijk vergeten te kijken of het nu wel goed ging.

  Ik heb ook (grote) moeite met het invullen van mijn e-mail adres en naam; het hapert regelmatig en ik moet daar altijd door de reeds bestaande letters heen typen zodat ik niet goed kan zien wat ik typ. Het heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ik onder XP werk (en daardoor ook niet de meest recente versie van IE heb, want die werkt niet onder XP). Maar het blijft lastig natuurlijk (en ik ben vast niet de enige die nog onder XP werkt).

 111. Ik be al jaren op zoek naar eenblauwe schuim paastaart uit de Tip van 1987, zou je die alsjeblieft op willen zoeken. IK ZOU ER HEEL BIJ MEE ZIJN!

 112. @Christel

  Ik heb het paasnummer van 1987 (TIP no. 4 april 1987) doorgebladerd en kwam inderdaad een paastaart tegen. Er staat er maar eentje in, dus dit zou ‘m moeten zijn. De bovenkant van de taart is helemaal wit en het blauw (blauwpaars) komt door de garneerviooltjes die op de taart zijn geplaatst. Kan haast niet missen, zou ik zeggen…

  PAASTAART MET ABRIKOZEN

  1 blik abrikozen (nettogewicht ± 850 g)
  1 citroen
  1 ei
  zout
  200 g bloem
  150 g suiker
  125 g koude boter of margarine
  6 blaadjes witte gelatine
  1 reep bittere chocolade (50 g)
  3 el citroenmarmelade *
  ¼ l slagroom
  500 g Umer **
  ± 7 paarse garneerviooltjes ***
  ± 14 groene garneerblaadjes ***

  VOORBEREIDEN
  (kan 1 dag van tevoren)
  In maatbeker 1 dl abrikozensap afmeten. In zeef abrikozen goed laten uitlekken. Citroen goed wassen. Citroenschil raspen. (Rest van citroen wordt niet gebruikt.) In kopje ei losroeren. (Helft van ei wordt niet gebruikt.) Door andere helft van ei, snufje zout en ½ tl citroenrasp roeren. In kom doen: 185 g bloem, 60 g suiker en boter. Met 2 messen boter door bloem snijden tot erwtjesgrootte. Ei toevoegen. Met koele hand tot samenhangende bal kneden. Afgedekt in koelkast ± 1 uur laten rusten. Oven voorverwarmen op 160C. Springvorm (∅ 24 cm) invetten. Aanrecht bestuiven met 2 el bloem. Met deegroller deeg uitrollen tot lap, ter grootte van springvormbodem. Hiermee bodem bedekken. Met vork gaatjes in deeg prikken. In midden van oven taartbodem in ± 20 min. gaar bakken. Koud laten worden. (Springvormrand om bodem laten zitten.) In kom met ruim koud water gelatine in 10 min. laten weken. Intussen in steelpan op heel zacht vuur chocolade laten smelten. Hiermee taartbodem bestrijken. Laten opstijven. Vervolgens bestrijken met citroenmarmelade. Abrikozen met bolle kant naar boven erop leggen. In kom slagroom met 90 g suiker stijfkloppen. In steelpan 4 el water aan de kook brengen. Van vuur nemen. Gelatine goed uitknijpen en al roerende in het hete water oplossen. Afgemeten abrikozensap en rest van citroenrasp erdoor roeren. Gelatinemengsel door slagroommengsel roeren. Over abrikozen scheppen en glad strijken. In koelkast in ± 3 uur laten opstijven.
  BEREIDEN
  Rand van de springvorm verwijderen. Taart garneren met viooltjes en blaadjes. Taart in punten snijden.
  * U kunt ook namaak citroengelei (lemon curd) nemen.
  ** Umer is een dagvers zuivelproduct zonder toevoegingen en wordt gemaakt van halfvolle melk. In plaats hiervan kunt u ook kwark nemen. Alhoewel de smaak niet hetzelfde is.
  *** Garneer de taart hiermee zo laat mogelijk om kans op uitlopen te voorkomen. Te koop in goed gesorteerde delicatessenwinkels. U kunt ook andere garnering naar keuze nemen zoals suikerviooltjes en ruitjes (Baukje).

  ∙ 8 punten
  Voor-/Bereiding: ± 1¾ uur/5 mijn.
  Wachttijd: ± 4 uur

 113. Beste Greeneyedlady, ik ben ook nog op zoek naar een nummer uit 1985 of 1986 een soort themanummer met veel blauwe dingen erin. ik herinner me een toetje van citroenijs met gelatinesnippers van baluwe curacao eroverheen, het was een kookwedstrijd gekoof ik.
  Staat er soms in dat nummer een groen/blauwe taart?
  Alvast ontzettend bedankt voor het zoeken!

 114. @Christel
  Er staat een Blue Curaçaosorbet (met gelatine, Spa citron en limoen) in TIP nr 7 1985; het recept won de eerste prijs in de toetjes-wedstrijd. Maar ik kan in dit nummer geen groen/blauwe taart vinden. Als ik meer tijd heb zal ik nog eens verder kijken want in 1985 was er een jubileum waarbij in drie nummers van TIP in totaal 100 recepten werden gepubliceerd, dus misschien zit daar iets tussen.

  1. Ik heb die Blue Curaçaosorbet vaak en met groot succes gemaakt. Wat de flinterdunne blauwe bloemenkaarsen die erin gestoken werden betreft… Xenos verkocht destijds die bloemenkaarsen, met diverse kleuren per pakje. Hoe vaak ik niet stiekum van alle pakjes de inhoud heb staan wisselen zodat ik met een volledig blauw pakje naar de kassa kon…. 🙂

 115. Beste Greeneyed lady, alvast heel erg bedankt voor het zoeken, de betreffende taart moet dus ergens in 1985, 86, of 87 in de Tip hebben gestaan, wsch. in een van de paasnummers, het zou geweldig zijn als je het zou kunnen vinden, je wordt dan vermeld in het boek dat ik aan het schrijven ben!

 116. Beste Greeeyed lady, inmiddels heb ik de taart gevonden in het paasnummer van 1988. hartelijk dank voor je moeite!

 117. @Christel
  Ik was nieuwsgierig welke het was en heb dus even snel gekeken 🙂 De ‘Paastaart met pistache’, neem ik aan? Die is inderdaad wit met blauwgroenig (en ziet er heel lekker uit…).
  Ik denk dat ik morgen of overmorgen die andere paastaart uit 1987 ga proberen.

 118. Voor mijn dochter ben ik op zoek naar een dessert uit Tip Culinair
  Het kan zijn dat het nummer 5 is.
  In de uitgave die ik voor ogen heb staan veel desserts.
  Het recept van het dessert dat we zoeken is van meringue, een
  schuimtaart met laagjes cake, room en aardbeien. Bestrooid met poedersuiker.
  Ik hoop dat u ons kunt helpen.

  Met vriendelijke groet.

  Anne-Marie

  1. De delicious. lees ik al jaren niet meer, ging echt te ver met producten die je eigenlijk alleen makkelijk in de grote stad kon kopen en recepten waarvoor je echt uren in de keuken moet staan. Echt niet leuk.

   Enne we blijven hopen he!

 119. Vraag; ik zoek een oud Tip-recept (voor 1980??) voor een rabarber-chutney, het recept stond in de rubriek lekker-zonder-zout. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een kipkruiden buitje. Wel al diverse malen gebruikt, helaas recept niet meer voorhanden. Wie kan me hieraan helpen?

 120. Ik ben jarenlang lid geweest van Tip. Doordat het te duur voor mij werd, woon in de States.Ik mis het, hoor. Maar nu heb ik een vraag. Ik ben op zoek naar een recept van Hoofdkaas of Zure Zult, als het kan met minder vet. Kunt U mij helpen????? Ik ben U erg dankbaar voor een recept. Groetjes en dank van Fonnie Boon.

 121. Ook ik ben altijd heel erg blij geweest met de Tip (culinair)… ik ben er alleen veel kwijtgeraakt bij verschillende verhuizingen etc.
  Nu ben ik al jaren op zoek naar een (kopie van een) oude Tip , jaren 90 denk ik, zomernummer, want het waren recepten voor een picknick. Eén recept was voor venkel uit de oven, met pancetta, balsamico en parmezaanse kaas….
  Wie o wie kan mij hieraan helpen?

 122. Ik ben op zoek naar twee bepaalde recepten uit het indertijd nieuwe kooktijdschrift TIP, ik denk dat het gaat om tijdschriften uit de periode 1984-1987.
  Ik wil nog eens de chocoladerabarbertaart bakken. Toen gebruikte ik rabarber uit de tuin van mijn opa. Heerlijk smaakte die taart.
  En de ijstaart van verkruimelde moccaschuimkoekjes en slagroom was ook altijd een succes.

 123. @Marga
  In TIP no. 5 mei 1984 staat een rabarbertaart waar cacaopoeder in het recept voorkomt. Of het is wat je zoekt….?

  RABARBER-ANANASTAART (6 personen, nagerecht)

  Ingrediënten:
  500 g rabarber
  ¼ l blik ananasstukjes
  1 citroen
  3 el bruine basterdsuiker
  75 g suiker
  75 zachte boter of margarine
  2 eieren
  75 g zelfrijzend bakmeel
  1 el cacaopoeder
  zout
  1 el rum
  6 gekonfijte kersen
  (½ l vanille ijs)

  1) Van rabarber lelijke uiteinden verwijderen. Wassen en in stukjes van ± 2 cm snijden. Over voorverwarmen op 175 graden C.
  2) Ananas afgieten. Citroen goed wassen. Met citroentrekker schil eraf trekken (of boven kommetje schil raspen).
  3) In ovenvaste vorm (∅ 18 cm) doen: rabarber, ananas (6 stukjes achterhouden), citroenschil en basterdsuiker. Door elkaar mengen.
  4) In kom boter en suiker doen. Met mixer in ± 5 min. zacht en romig kloppen. Eieren een voor een erdoor kloppen.
  5) Erboven zeven: Zelfrijzend bakmeel, cacaopoeder en snufje zout. Door elkaar scheppen. Rum erdoor roeren. Over rabarbermengsel verdelen.
  6) Taart in midden van oven in ± 60 min. gaarbakken. Uit oven nemen en in vorm laten afkoelen tot lauw. Garneren met ananas en kersjes. Lekker met vanille ijs.

  Bereiding: ± 1½ uur.

 124. Wij zijn op zoek naar een broodgerecht,
  het was een soort krentenbrood met een cakemeel doorheen.

  Het is al een oud gerecht, zou goed 20 jaar oud kunnen zijn. maar onze oma is overleden en we kunnen het nergens meer vinden.

  hopelijk weten jullie welk recept het is.
  hartelijk dan voor het zoeken.

  1. Onderstaand recept komt uit TIP nr. 10 oktober 1984:

   BRUINE BONEN-MAALTIJDSOEP MET MACARONI
   (vegetarisch eenpansgerecht voor 4 personen)

   200 g gedroogde bruine bonen*
   1 ui
   1½ el margarine
   1 teentje knoflook
   200 g gesneden soepgroente
   1 blik gepelde tomaten (nettogewicht ± 400 g)
   1 blikje tomatenpuree (nettogewicht ± 70 g)
   2 groentebouillontabletten
   150 g macaroni
   1 dl melk
   zout
   2 tl chilipoeder

   VOORBEREIDEN
   In zeef bonen afspoelen. In pan met 1½ l koud water, bonen ± 24 uur weken. In pan bonen met weekwater in ± 1½ uur gaar koken. Afgieten. Boven kom door (roer)zeef wrijven. Ui pellen en snipperen.
   BEREIDEN
   In grote pan margarine verhitten. Ui in ± 3 min. zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Soepgroente toevoegen en ± 2 min. mee bakken. Al roerende toevoegen: bonenpuree, 1¼ l water, tomaten met vocht, tomatenpuree en bouillontabletten. Macaroni toevoegen. Met deksel op pan ± 15 min. zachtjes koken. Melk door bonensoep roeren. Op smaak brengen met zout en chilipoeder.

   *In plaats van 200 g gedroogde bruine bonen kunt u ook 1 blik bruine bonen (nettogewicht ± 800 g) nemen. De bereidingswijze begint dan bij het door zeef wrijven.

 125. Ik zou dolgraag het recept voor koolraapsoep uit de Tip van januari 1985 willen hebben. Kan iemand mij daar aan helpen? Bij voorbaat dank.

 126. Wie kan mij helpen aan het recept spinazie-kaassouffle uit Tip mei 1982. het was heerlijk dat weet ik nog helaas niet meer wat er allemaal in zat, uienringen en spinazie
  Ik heb alle nummers behalve die, ooit uitgeleend en snikk
  Alvast bedankt voor de moeite

  vriendelijke groet
  Wilma

 127. Jarenlang, eigenlijk vanaf het begin, kocht ik de Tip, later Tip Culinair. Heel veel recepten heb ik met pleziet gemaakt.

  Een van de recepten was een brood, gevuld met zuidvruchten en noten. De Tip waar dat brood in stond, had ik dan ook zorgvuldig bewaard. Had, zeg ik, want tijdens onze verhuizing naar Frankrijk is de krat met Tips op de een of andere manier niet meeverhuisd :-(. Wie o wie kan mij nu nog helpen aan het recept van dat overheerlijke brood?

 128. @Connie Daale

  KOOLRAAP-KERRIESOEP MET PREI
  Een pittige soep van gepureerde koolraap met knapperige preiringen. Een voorgerecht voor 6 personen.

  1 koolraap (± 750 g)
  2 dunne preien
  25 g boter of margarine
  1 el kerrie
  3 groentebouillontabletten
  1 dl koffieroom
  zout, peper

  Voorbereiden:
  Koolraap in plakken snijden en schillen. Wassen en in stukjes snijden. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In dunne ringen snijden en wassen.
  Bereiden:
  In pan boter smelten. Koopraap en kerrie ± 5 min. zachtjes bakken. Toevoegen: 1½ l water en bouillontabletten. ± 45 min. zachtjes koken. (Roer)zeef op andere pan zetten. Koolraap met bouillon door zeef wrijven. Prei toevoegen en ± 5 min. zachtjes koken. Koffieroom erdoor roeren.

 129. @Wilma

  VEGETARISCHE SPINAZIE-KAASSOUFFLÉ (4 personen)

  1 kg spinazie
  3 grote eieren
  45 g boter of margarine
  45 g bloem
  ½ l melk
  200 g geraspte oude kaas
  zout, peper
  1 tl kerriepoeder
  1 tl citroenrasp

  Voorbereiden:
  Spinazie wassen en uitzoeken. Met aanhangend water in grote pan doen. Ovenschotel (inh. 1½ l) invetten.
  Bereiden:
  Spinazie op matig vuur in ± 5 min. laten slinken. Af en toe omscheppen. In ± 10 min. zachtjes gaarkoken. In zeef uitdrukken. Op plank leggen en fijnsnijden. Boven 2 kommen eieren splitsen. Oven voorverwarmen op 175oC. In pan boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Kaas erdoor roeren en laten smelten. Beetje saus door dooiers roeren. Dooiermengsel en spinazie door kaassaus roeren. Op smaak brengen met zout, peper, kerriepoeder en citroensap. Pan van vuur nemen. Eiwitten stijfkloppen. Eiwit luchtig door spinaziemengsel scheppen. Overdoen in ovenschotel.
  In midden van oven soufflé in ± 45 min. gaar laten worden. Uit oven nemen. Direct opdienen. Lekker met stokbrood en knoflookboter.

  (Voor-/Bereiding: ± 35/50 min.)

 130. Clasien van Drie,

  Ik heb zelf ook wel eens brood met zuidvruchten gemaakt uit TIP. Zal eens voor je kijken of ik dat kan vinden….

 131. @Clasien van Drie

  Het recept wat ik bedoelde heb ik al gevonden (wist dat ik het ooit aan iemand gemaild had, dus heb bij mijn pdf-jes zitten zoeken).

  Ik zal het recept mailen aan Anja en vragen of ze een link voor je wil (laten) plaatsen. Het recept komt uit TIP november 1978.

  ziehier de link

 132. Een aantal jaren geleden heb ik een heerlijke tomaten-ui chutney gemaakt uit de Tip jaar 1988 nr 7 juli nr. Helaas ben ik het recept in de verhuizing kwijtgeraakt en heb ik alleen nog staan in welke tip het stond. Kan iemand mij aan het recept helpen?

 133. @Adrienne van Pelt

  Hierbij het gevraagde recept, inderdaad te vinden in TIP nr 7 juli 1988.. Let op: De drie stippeltjes (…) in onderstaand recept zijn in het oorspronkelijk recept in TIP een magnetrontekentje voor een open pan!

  TOMATEN-UI CHUTNEY

  1 ui
  4 tomaten
  1 groene Spaanse peper
  6 pimentkorrels
  ¾ l kruidenazijn
  60 g suiker
  1 tl zout
  speciaal keukengerei:
  schone theedoek
  1 jampotje met twist-off deksel (geen plastic)
  1 etiket
  magnetrongerei:
  hoge schaal (inh. 2 l)

  Bereiden:
  Theedoek uitspreiden. Jampotje vullen met ± 3 cm water. In magnetron aan de kook brengen en even laten doorkoken (…, 100%, 1-2 min.). Met pannenlap potje uit magnetron nemen. Water eruit gieten. Potje omgekeerd op theedoek laten uitdruipen. In kleine pan 2 dl water aan de kook brengen. Deksel ± 2 min. koken. Afgieten. Deksel op theedoek leggen. Ui pellen en snipperen. Tomaten wassen. In stukjes snijden. Spaanse peper wassen. Halveren en zaadjes en zaadlijsten verwijderen. In kleine stukjes snijden. Met bolle kant van lepel pimentkorrels pletten. In schaal doen: ui, tomaat, Spaanse peper, piment, azijn, suiker en zout. Door elkaar roeren. In magnetron aan de kook brengen (…, 100%, 6-7 min). Doorroeren. Laten inkoken (…, 100%, 8-10 min.) Tussentijds 2x doorroeren. In potje scheppen. Deksel erop doen. Etiket met naam product, datum en bewaartijd ± 3 maanden erop plakken. Laten afkoelen. Consumptietijd na 1 week.

   1. Leuk om te zien dat het recept daadwerkelijk gelezen wordt door degene die er naar heeft gevraagd! Dus ook op mijn beurt; bedankt voor de reactie 🙂

 134. Ook ik ben op zoek naar een recept uit de TIP van heel veel jaar geleden. (15-20 jaar)
  Wat ik mij kan herinneren was dat het een kleurrijke terrine was van laagjes geroosterde rode paprika, basilicum, zachte geitekaas, balsamico. en ?. Nadat het samengesteld was werd er een baksteen of iets in die geest opgelegd om het te verzwaren en een dag in de koelkast gezet.
  Is er iemand dit dit recept nog heeft?
  Het was heel intens van smaak!

  1. TIP werd voor het laatst uitgegeven in 2006, dus 15 tot 20 jaar geleden is voor TIP redelijk recent (de eerste TIP dateert van 1977). Ik wil best eens voor je kijken als ik meer tijd heb, maar ben je zeker van de jaren die je opnoemt?

 135. Beste,

  Wat ben ik blij met deze website. Het wordt eentoning, maar ook ik ben jarenlang abonnee geweest op de Tip. Helaas heb ik ze destkjds via Marktplaats weggedaan toen ik in 2004 vrijwilligerswerk ging doen in Azie.
  Ik ben op zoek naar 2 recepten en zijn, denk ik uit dezelfde periode: 2002-2004.
  1 recept bevat een snelle roerbaknoedels met lichte en donkere sojasaus, vissaus, eiernoedels en bosui. Verder zat er wat gember en knoflook in. Met 5 minuten was je klaar.

  En dan zoek ik nog een recept voor brownies die overgoten waren met een soort chocoladeganache die je op liet stijven. Slecht voor de calorieën maar wel erg lekker.

  Kan iemand mij helpen?

  Dank jullie wel alvast en nog vele jaren kookplezier.

  1. TIP heeft in 2006 het boek ‘Proef de winter’ uitgegeven en daarin staat een recept voor brownies dat door mij al meerdere keren is gemaakt. Deze brownies zijn echt om je vingers bij op te (vr)eten…

   Aangezien de recepten in het ‘Proef de winter’ boek oorspronkelijk allemaal in het maandblad hebben gestaan, maak ik een goede kans dat dit is wat je zoekt 🙂 Zo niet, dan raad ik je aan het recept evengoed eens te proberen, want echt, deze brownies zijn zalig….

   CHOCOLATE FUDGE BROWNIES (12 stuks)

   185 g couverturechocolade of pure chocolade (cacaogehalte ca 65%), grof gehakt
   110 g boter of margarine
   225 g fijne tafelsuiker
   1 tl vanille-essence of 1 zakje vanille suiker
   2 grote eieren
   ½ tl bakpoeder
   snufje zout
   150 g bloem
   50 ml slagroom
   Extra nodig:
   mixer, vierkante bakvorm van 20x20cm, ingevet en bodem bedekt met bakpapier

   – Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt 60g chocolade met de boter au-bain-marie (in een kom boven een pan met heet water) of in de magnetron en laat dit iets afkoelen
   – Klop met een mixer de suiker, vanille-essence, eieren, het bakpoeder en zout. Schep de bloem en het chocolademengsel voorzichtig door het eimengsel. Schep het beslag in de bakvorm. Bak de brownies in het midden van de oven in 20-25 min. gaar. Controleer of de brownies gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als de prikker er droog en schoon uitkomt, zijn ze gaar. Laat de brownies in de vorm afkoelen.
   – Verwarm de slagroom in een steelpan, neem de pan van het vuur en voeg de rest van de chocolade toe. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Laat het chocolademengsel iets afkoelen en schenk het over de brownies. Laat de laag goed 2-3 uur opstijven (evt. in de koelkast). Snijd de brownies in vierkante blokken.

   Variatie: Orange brownies
   Roer 2-3 el sinaasappelmarmelade door het browniebeslag.

   Het andere recept, de snelle roerbaknoedels, zal ik eens voor kijken als ik wat meer tijd heb.

  2. De roerbaknoedels klinkt als een vegetarisch gerecht, klopt dat?
   Wat ik ben tegengekomen is een recept voor ‘Roergebakken noedels met pinda’s’ (juli 2002), maar daar mis ik een aantal van de genoemde ingrediënten in. Verder kan ik geen roerbaknoedels vinden, alleen ‘gewone’ noedelrecepten.
   Wel vond ik een brownies met chocoladeganache recept, in TIP nr. 4 april 2002:, zie hieronder:

   ‘BASIC BROWNIES’ MET GLAZUUR
   Het glazuurlaagje is een echt bonbon-ganacheglazuur.
   Voor ± 25 stuks * voor de brownies: 200 g pure chocolade, in stukken * 200 g boter of margarine * 200 g bloem, gezeefd * 1 el bakpoeder, gezeefd * 2 zakjes vanillesuiker * 250 g donkerbruine basterdsuiker * 4 eieren * voor het glazuur: 200 g pure chocolade * 100 g boter of margarine op kamertemperatuur * 150 g poedersuiker, gezeefd * extra nodig: browniesvorm van 24 x 24 cm, ingevet

   Hang voor het smelten van de chocolade een ruime kom in een pan met een laagje kokend water (au bain marie). Zet het vuur uit en voeg de chocoladestukjes en boter toe. Laat onder af en toe roeren de chocolade en boter smelten*. Meng de bloem, het bakpoeder en de bruine suiker tot een egaal geheel. Verwarm de oven voor op 175oC. Voeg de eieren toe aan het meelmengsel en klop dit met de mixer tot een gladde massa. Voeg het gesmolten chocola-botermengsel toe aan het beslag en roer goed door. Schenk het beslag in de vorm en bak het in het midden van de oven in 40-45 min. gaar. Laat de brownies afkoelen. Smelt voor het glazuur de chocola au bain marie (zoals hierboven beschreven) en laat het tot nog net vloeibaar afkoelen. Klop de boter met de mixer in 10-15 min. heel luchtig. Voeg de suiker toe en mix dit goed door de boter. Giet de dikvloeibare, afgekoelde chocola** al mixend door de boter. Strijk dit diksmeerbare ganachemengsel gelijkmatig over de brownies en laat het verder ± 1 uur in de koelkast opstijven. Snij de koek in 25 stukken.
   Bereiden: ± 30 min. * Oven: ± 45 min * Kcal p.st.: ± 275

   *Smelten in de magnetron
   Chocolade in de magnetron smelten gaat prima. Zet 200 g in stukjes gebroken chocola, afgedekt, op half vermogen 5-8 min. in de magnetron. Voeg als de chocola bijna gesmolten is de boter toe en laat die meesmelten.

   **Dikvloeibare chocola
   De chocola mag niet te warm, maar nog wel nét vloeibaar zijn, anders smelt de boter en verandert de structuur van het glazuur. Houd handwarm aan.

   P.S.
   Ik vraag me overigens af of het recept helemaal klopt, want een eetlepel bakpoeder lijkt me (heel) erg veel…

 136. Beste,

  Ik ben opzoek voor me oma een recept uit de kerstspecial van “de Tip” het gaat om Dundee Cake.

  Kan iemand mij hieraan helpen?

  Onze dank is groot.

  1. In TIP no. 12 december 1988 (niet in de kerstspecial dus) staan bij het onderdeel ‘met TIP de wereld rond’ diverse Schotse lekkernijen, waaronder een Dundee cake.

   DUNDEE CAKE (vruchtencake)

   ± 1 el bloem
   175 g krenten
   175 g blauwe rozijnen
   175 g blanke rozijnen
   1 potje cocktailkersjes (marasquin) (nettogewicht ± 225 g)
   25 g sinaasappelschilletjes (orangeade)
   100g blanke amandelen
   335 g zelfrijzend bakmeel
   zout
   ½ tl gemberpoeder
   ½ tl kaneel
   ¼ tl nootmuskaat
   225 g boter of margarine
   225 g witte basterdsuiker
   4 eieren (nr. 2)
   ± 1⅛ dl melk
   100 g gehakte sukade

   Voorbereiden:
   (moet 1 dag van te voren)
   Oven voorverwarmen op 150oC. Springvorm (doorsnede 22 cm) invetten. Uit vel bakpapier cirkel knippen, ± 8 cm groter dan vorm. Invetten. Hiermee springvorm bekleden (ingevette kant naar boven. Papier moet 1½ cm boven rand uitsteken). Bestuiven met bloem. Overtollig bloem eruit kloppen. In zeef krenten en rozijnen afspoelen. In pan ruim water aan de kook brengen. Krenten en rozijnen ± 15 min. zachtjes tegen de kook aanhouden. Intussen kersen afgieten. Met keukenpapier droogdeppen. Halveren. Sinaasappelschilletjes in stukjes snijden. In rauwkostmolen amandelen (12 achterhouden voor garnering) heel fijnmalen. Rozijnen-krenten afgieten. Met keukenpapier droogdeppen. In kom doen: zelfrijzend bakmeel, snufje zout, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat,. Gemalen amandelen erdoor roeren. In andere kom met mixer boter en basterdsuiker in ± 5 min. dik en romig kloppen. 1 ei erdoor kloppen. Op zelfde manier anderen eieren één voor één erdoor kloppen. Bakmeelmengsel en 1 dl melk in gedeelten erdoor kloppen. Goed erdoor roeren: rozijnenmengsel, kersen, sukade en sinaasappelsnippers. In springvorm scheppen. Gladstrijken. Achtergehouden amandelen bestrijken met rest van melk. Op cakedeeg rangschikken. In midden van oven, cake 1 uur bakken. Oven op 175oC instellen. Eventueel tussentijds afdekken met aluminiumfolie. Cake in nog ± 2½ uur gaar bakken. (Als een erin gestoken breinaald er schoon uitkomt is cake gaar). Op taartrooster springvorm zetten. Cake laten afkoelen. Cake uit vorm nemen. Cake door en door koud laten worden. Bakpapier verwijderen. Tot gebruik cake in aluminiumfolie bewaren.
   Bereiden:
   Cake in 18 punten snijden.

   Laat even weten of je dit gelezen hebt (en of het is wat jullie zoeken).

 137. Hoi! Bij een verhuizing zijn mijn Tips van vroeger verdwenen. Ik zoek al,heel lang naar hetbrecept van eieren in pittige tomatensaus uit een special,de Indonesische keuken, ik schat vanaf 1980 of zo…. Als jij die hebt zou ik heeeeeel blij zijn!
  Groet Marleen

  1. Vond ik eindelijk de TIP die ik zocht (maart 1987), met een Indonesische rijsttafel, blijken het eieren in kerriesaus (Telor Besengek) te zijn die hier in staan…. 🙁
   Ik zal verder zoeken, maar dat kan nog wel even duren.

  2. Ik heb nog even in de twee specials voor de Oosterse keuken gekeken die ik heb, en ook daar vond ik hardgekookte eieren in een pikante saus, maar helaas niet in een tomatensaus….
   Vraag is dan ook: Weet je misschien nog iets meer dan hetgeen je hierboven vermeld? En gaat het inderdaad om hardgekookte eieren, zoals ik heb aangenomen?

  3. Weet je zeker dat het een recept uit de TIP was? Ik heb namelijk zo’n recept in een heel oud boekje van Conimex (minstens 25 jaar geleden gekocht). Het is heel lekker en ik heb even gekeken op internet en zag het daar ook staan. Het heet Sambal Goreng Telor, hieronder de link. https://www.conimex.nl/recept/sambal-goreng-telor-kruidige-eieren-sambal-tomatensaus-met-kokos

   Succes ermee! En nog dit: haal je kruiden en sambal voor dergelijke gerechten altijd bij een echte TOKO, veel lekkerder!

 138. Is iemand nog in het bezit van de TIP Culinair 4-2005?
  Op blz. 87 van deze TIP staat/stond een heerlijke forelsalade (gerookte paling en gerookte forel) in ragoutbakjes. Is me altijd bijgebleven. Heb nu een reünie met en wil dit als onderdeel gebruiken van het buffet.
  Ben helaas recept kwijt.
  Help!!!

  1. Ik neem aan dat onderstaande is wat je zoekt….?

   BACONBAKJES MET FORELSALADE (ontbijtgerecht voor 2 personen)

   In plaats van baconbakjes kun je ook klant-en-klare deegschelpen of pasteibakjes gebruiken om de salade in te serveren.

   8 dunne plakjes bacon
   75 g mascarpone
   1 dl slagroom
   1 el citroensap
   2 el fijngehakte dille + extra takjes voor garnering
   1 bosuitje, in ringetjes
   75 g gestoomde forelfilet (of gerookte zalmfilet)
   zout, peper
   2 el zalmeitjes (potje koelvak of visboer)
   extra nodig: 4 muffinvormpjes of andere kleine bakvormpjes

   Verwarm de oven voor op 200oC. Schik de plakjes bacon in de muffinvormpjes zodat de bodem en de zijkanten helemaal bedekt zijn. De bacon mag iets over de rand hangen. Zet de bakjes in de oven en bak ze in ± 10 min. knapperig. Laat ze afkoelen. Meng de mascarpone met de slagroom, het citroensap, de dille en bosui. Trek de forel in mooie stukjes uit elkaar en schep deze goed door het roommengsel. Breng het op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in de baconbakjes en garneer elk bakje met een schepje zalmeitjes en een takje dille.

   1. Ja, super. Bedankt.
    In mijn hoofd zat “pasteibakjes”. Maar is een koude salade wel lekker in een warm pasteibakje?

     1. Je schreef dat je het wilt gebruiken op een buffet, dus ik neem aan het het om mini-pasteibakjes gaat? Zou het kleine beetje salade dan niet meewarmen als je dit in een bakje doet? Ik zag trouwens niets over de gerookte paling die je noemde, maar paginanummer klopte precies met TIP nummer, dus ik neem aan dat dit het juiste recept is.

     2. Het is het juiste recept. maar ik geef er vaak mijn eigen draai aan. Die paling zal de draai wel zijn in dit geval.
      Ik ben bang dat bij het warm worden de mascarpone en slagroom het erg dun zullen maken. Ik denk dat ik maar een lekkere basis visragout-recept opzoek en daar i.p.v. vis, gerookte paling en gerookte makreel in doe. Bedankt nog voor het opzoeken en meedenken.
      Vr.gr.

     3. Je zou de mini-pasteibakjes ook kunnen laten afkoelen voor je ze vult. Ik denk dat ze dat bedoelen in het recept, nu ik er over nadenk… 🙂

 139. Kan iemand mij aan een recept uit de tip van mei 1982 helpen? Het was een soort soufle/ovenschotel van spinazie met uien en kaas

  1. In TIP nr. 5 mei 1982 staat op pagina 29 het onderstaande recept, maar ik zie hier geen uien in…:.

   VEGETARISCHE SPINAZIE-KAASSOUFFLÉ (hoofdgerecht, 4 personen)

   1 kg spinazie
   3 grote eieren
   45 g boter of margarine
   45 g bloem
   ½ l melk
   200 g geraspte oude kaas
   zout, peper
   1 tl kerriepoeder
   1 tl citroensap

   Voorbereiden:
   Spinazie wassen en uitzoeken. Met aanhangend water in grote pan doen. Overschotel (inh. 1½ l) invetten.
   Bereiden:
   Spinazie op matig vuur in ± 5 min. laten slinken. Af en toe omscheppen.
   In ± 10 min. zachtjes gaarkoken. In zeef uitdrukken. Op plank leggen en fijnsnijden. Boven 2 kommen eieren splitsen. Oven voorverwarmen op 175oC. In pan boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Kaas erdoor roeren en laten smelten. Beetje saus door dooiers roeren. Dooiermengsel en spinazie door kaassaus roeren. Op smaak brengen met zout, peper, kerriepoeder en citroensap. Pan van vuur nemen. Eiwitten stijfkloppen. Eiwit luchtig door spinaziemengsel scheppen.
   Overdoen in ovenschotel.
   In midden van oven soufflé in ± 45 min. gaar laten worden. Uit oven nemen. Direct opdienen. Lekker met stokbrood en kruidenboter.

   1. Dank je wel voor je moeite maar dit komt mij niet bekend voor ik kan mij niet herinneren dat ik eieren moest scheiden
    Ik ga mijn index zoeken misschien dat ik de naam herken van het gerecht, het stond rechts op een linkerpagina bij de hoofdgerechten

    1. Volgende poging…. In dezelfde TIP staat op p. 58 onderstaand recept. Het is geen soufflé en heeft daardoor geen gesplitste eieren, maar wel uien, en het staat bij de Combimeer feestelijke hoofdgerechten aan de rechterkant van een linkerpagina. Ben benieuwd 🙂

     OVENSCHOTEL MET SPINAZIE EN KAAS (hoofdgerecht, 4 personen)

     1½ kg spinazie
     2 uien
     2 eieren
     zout
     3 el boter
     4 el bloem
     2 dl melk
     75 g geraspte oude kaas
     1 pakje knoflook Boursin (80 g)
     1 teentje knoflook
     4 el witte wijn
     versgemalen peper
     ½ tl nootmuskaat

     Voorbereiden:
     Spinazie wassen en uitzoeken. Met aanhangend water in een pan doen. Uien pellen en snipperen. In kom eieren loskloppen. Overschotel (inh. 1½ l) invetten.
     Bereiden:
     Oven voorverwarmen op 200oC. Spinazie op matig vuur in ± 5 min. laten slinken. Af en toe omscheppen. Zout toevoegen. Nog ± 5 min. zachtjes koken. Intussen in andere pan boter smelten. Ui in ± 3 min. glazig fruiten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk toevoegen. Blijven roeren tot dik gebonden saus. Kaas en Boursin erdoor roeren en laten smelten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Van vuur af eieren en wijn erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
     Spinazie in vergiet doen en met lepel vocht eruit drukken. Op plank grofhakken. Helft van de spinazie in overschotel doen. Bedekken met helft van kaassaus. Rest van spinazie erover verdelen. Bedekken met rest van de kaassaus. In midden van oven spinazieschotel in ± 25 min. goudgeel laten kleuren.

     1. Volgens mij is dit het recept dat ik zocht.
      Waarom ik nou uienringen in mijn hoofd had haha is ook al een tijdje geleden, maar geweldig.
      dank je wel !!!

 140. Nu ben ik heel benieuwd. Ooit heb ik uit de Tip het recept ” gehaktballetjes in zoetzure saus ” gehad. Ik maak het nog steeds maar is volgens mij wel behoorlijk aangepast door invloeden van de tijd. In het kort is de basis kalfsgehakt, kruidenbuiltje, banaan en ui…….. Wie kan mij helpen aan de originele receptuur?

  1. Heb je enig idee uit welke jaren/welke periode het recept ongeveer is? TIP is namelijk uitgegeven van 1977 t/m 2006 en dat wordt wel héél veel zoekwerk….

 141. Nou dat wordt een beetje terugredeneren…. Moet rond 1980 geweest zijn + / _ 2 jaar. Was geen deel van de combimeer gerechten maar een apart artikel. Naam is wel goed en serveeradvies is met rijst. Overigens is het kruidenbuiltje dat er destijds ook in moest volgens mij sterk veranderd

 142. Goed. Ben zelf ook even gaan zoeken met de ingredienten als term en heb een recept gevonden op ah.nl. Dit lijkt wel heel erg op hetgeen ik nog grbruik. Zoek maar niet verder en dank voor de respons

 143. Dag mevrouw
  Ooit, wel 15 jaar geleden was een heel nummer van TIP gewijd aan de koksfamilie Fagel . Er stond een recept in van een gesloten kippastei ( kipfilet, grove rode uien, koriander enz.) met een schoorsteentje.
  Is u dit wellicht ooit tegengekomen? Ik zoek al jaren vergeefs.
  Hartelijke groeten
  George

 144. Jaren geleden, misschien ondertussen wel ongeveer iets van 13 jaar, stond er in het november of december nummer van Tip een recept van Jamie Oliver. Het betreft een Kalkoen recept met verse kruiden en veel bolletjes nkoflook.

  Ik ben het recept kwijt geraakt. Misschien kun u mij helpen hieraan?

  Ik zou er heel blij mee zijn.

  vr Gr

  1. Onderstaand recept van Jamie Oliver komt uit TIP nr 13 kerst 2005:

   GEBRADEN KERSTKALKOEN
   (hoofdgerecht voor 8 personen)

   1 bol knoflook
   2 stengels bleekselderij
   8 sjalotten
   1 takje verse salie, plus een paar extra
   12 plakjes pancetta
   50 g boter
   een flinke handvol broodkruim
   een handvol gedroogde abrikozen
   300 g varkensgehakt
   een snufje gemalen nootmuskaat
   1 ei
   zout, peper
   12 klein takjes verse rozemarijn, plus een paar extra
   1 biologische kalkoen van 4 – 4½ kg
   2 wortelen
   1 grote sinaasappel
   olijfolie, voor het bedruipen
   bloem, voor de jus
   kippen- of groentebouillon, voor de jus
   * extra nodig: aluminium folie

   Verwarm de oven voor op 180oC / hetelucht 160oC / gasstand 4.
   Maak de vulling: snijd 2 knoflook tenen, de selderij en 4 sjalotten in dunne plakjes. Scheur de salie in grove stukken en snijd de helft van de pancetta grof.
   Smelt de boter in een koekenpan en voeg de gesneden knoflook, salie en pancetta toe en, na 30 sec., de sjalotten en selderij. Laat zachtjes bakken tot alles zacht en goudbruin is. Haal van het vuur, voeg het broodkruim toe. Hak, terwijl het mengsel afkoelt, de abrikozen grof en meng ze erdoor.
   Voeg als de vulling is afgekoeld het varkensgehakt, de nootmuskaat, het ei en flink zout en peper toe en meng alles goed door elkaar. Snijd de overgebleven plakken pancetta door de helft en 1 teen knoflook in dunne plakjes. Leg een takje rozemarijn en een plakje knoflook op een uiteinde van een plakje pancetta en rol het stevig op. Herhaal met de andere plakjes pancetta tot je twaalf rolletjes hebt.
   Pluk de achtergebleven veertjes of haartjes van je kalkoen en veeg hem van binnen en buiten goed schoon met een stuk keukenpapier. Steek de dijen en poten van de kalkoen aan elke kant op zes plaatsen in. Duw een pancettarolletje in elk gat totdat het nog net uitsteekt.
   Snijd de overgebleven sjalotten en knoflooktenen grof, en snijd de wortelen in plakken.
   Leg je kalkoen op een snijplank met de nekzijde naar je toegekeerd. Zoek de rand van de huid dat de kalkoenborst bedekt en trek deze voorzichtig naar achteren. Duw je vingers en dan je hand onder de huid zodat deze loskomt van het vlees. Als je het voorzichtig doet moet je alle huid van het vlees los kunnen maken, terwijl de zijkanten vast blijven zitten en zonder dat er gaten in komen. Duw met een lepel de vulling vanaf de nek tussen de huid en de borst en stop de losse huidflap aan de onderkant in. Zo voorkom je dat er tijdens het koken vulling uitlekt. Weeg de gevulde kalkoen.
   Verwarm de sinaasappel 30 sec. in de magnetron en duw hem in de buikholte. Leg de kalkoen in een grote braadslede, bestrooi hem goed met zout en peper en wrijf hem geheel in met olijfolie. Omring de kalkoen met de gesneden wortelen, sjalotten, knoflook en extra kruiden, dek af het aluminiumfolie en braad hem 18 minuten per 450 g of totdat de sappen helder zijn als je de dij inprikt met een mes of vleespen.
   Verwijder de folie de laatste 45 min. om de kalkoen bruin te laten worden.
   Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 min. op een snijplank rusten. Leg de geroosterde groenten op een bord. Schraap het vet van de bodem van de braadslede los, voeg een beetje bloem en bouillon toe en breng alles op een hoog vuur aan de kook. Giet de jus als hij dikker wordt in een pan. Serveer de kalkoen met de groenten en de jus.

  2. Dank je wel. Lijkt me ook heerlijk. Eigenlijk bedoelde ik een ander recept. Volgens mij moet het ergens in de tip eind 1998 2000 hebben gestaan. Het ging niet om een hele kalkoen. Er was vulling van kruiden, geen vlees. Wel paar hele bollen knoflook en ook iets met lof. . Misschien heeft iemand het nog?

 145. Hallo, ik ben al heel lang op zoek naar een recept dat mijn moeder maakte uit de tip volgens mij was het een spaanse kiptaart. Nu zie ik bij jou een foto staan met de kop 45 hartige taarten. Staat het daarbij? ik weet niet meer zeker of het deegtaart was of bladerdeeg.

  Groetjes Ilona

  1. Hallo greeneyed lady, ik vergat erbij te vertellen dat het in de periode 84-89 geweest moet zijn. Ik kan helaas op de plaatjes van de foto’s van die oude tips niet lezen van welk jaar ze zijn.

   Groeten Ilona

   1. Hi Ilona,

    Ik heb even gekeken naar de afbeelding van de TIP die je noemt, maar daar staat op ‘TIP Culinair’ en dat is van na 1988 (in 1984 – ’88 heette het nog ‘TIP’ en ‘TIP ’t lekkerste blad’).

    Ik zal als ik meer tijd heb een poging voor je wagen.

    Oh ja, voor ik het vergeet, ik ben niet de eigenaar van de site, voor het geval je dat mocht denken. Dat is Anja. Ik ben gewoon iemand met 30 jaargangen TIP en een stel TIP specials op de plank 🙂 En ik kook en bak graag ;-).

    1. Hallo Greeneyedlady,
     Allereerst onwijs bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels ook van Anja zelf begrepen dat je een vaste bezoeker bent op haar site. Je zou mij en mijn familie erg blij maken als je het recept boven water krijgt. Maar wel veel doorblader werk, ik zou je wel willen helpen, maar dat gaat natuurlijk niet.

     1. In de index van de zes jaargangen die je noemt staat niets dat er op lijkt, dat heb ik vandaag nagekeken. Bladeren gaat op het moment niet door tijdgebrek, maar misschien kom ik het een keertje tegen, wie weet. Mocht dit het geval zijn, dan zal ik het recept natuurlijk plaatsen.

  2. Ik heb zelf ook even gekeken en gelukkig had ik bij de cover een jaartal staan. Het was 1994. Ik heb de drie nummers, februari t/m maart doorgebladerd en de enige kip-taart die ik er in zie staan is een Kippastei met kipfilet, gember, rode peper, kerrie en peterselie. Is dat de Spaanse kip-taart die je bedoeld?

 146. In de mail kreeg ik nog een verzoek voor een hartige taart met saucijzen en taugé. Gepubliceerd tussen 1980 en 1982. Gevonden in het januari nummer van 1982:

  Saucijsje met groenten in Bladerdeeg
  Ingrediënten: 2 uien, 1 bakje champignons, 100 gram taugé, 1 eetlepel boter, 1 eetlepel ketjap manis, 4 witte koolbladeren, 4 kleine saucijsjes, 8 plakjes diepvries bladerdeeg, 1 ei, (nootmuskaat, zout, peper)

  Voorbereiden: Ui pellen en fijnsnipperen, champignons wassen en in dunne plakjes snijden. In vergiet taugé wassen. Koolbladeren wassen. In pan met water en zout ± 5 minuten koken. Afgieten. In pan boter verhitten. Ui ±3 min. fruiten. Champignons toevoegen en ±2 min. meebakken. Taugé en ketjap toevoegen ±2 min. verwarmen. Op smaak brengen met nootmuskaat, zout en peper. Met een scherp mesje velletje van saucijsjes verwijderen. Op aanrecht bladerdeegplakjes uitspreiden. ± 5 min. laten ontdooien. Achtereenvolgens over 4 bladerdeegplakjes verdelen: koolblad, groentemengsel, en saucijsjes. Met rest van bladerdeegplakjes afdekken. Met koud water randen aan elkaar plakken. Ei splitsen.
  Bereiden: Oven voorverwarmen op 175 C. Bakblik met water besprenkelen. Bladerdeegpakketjes erop leggen. In een kopje dooier losroeren. Met kwastje bovenkant van bladerdeeg bestrijken. In midden van oven ±50 min. gaar en goudbruin bakken. Lekker met tomaatsalade.

  Joules/Cal p.p. ±2645 / 630.

  Best grappig om te zien hoe de recepten toen geschreven werden en dat er toen echt een totaal andere eetcultuur was.

 147. Ik vond per toeval deze blog. Een vraag, ik zoek uit een Tip Culinair van rond 1995 een hartige taart. Ik denk dat het om de Tip Culinair gaat met 45x hartige taart, het recept stond in een bijgevoegd boekje. Het gaat om een hartige taart met gerookte hesp en een vulling van courgette, paprika,.. en eieren. Zou u mij dat recept eventueel willen doorsturen? Het zou me veel plezier doen!

  Vriendelijke groeten,
  Greet De Clerck

 148. Hallo Anja (of Ilona),

  Ik ben al heel lang op zoek naar het recept van een heerlijk kip-ovengerecht met camembert en witte wijn. Als het goed is komt het uit een TIP van 1982, nr. 10 blz 33.
  Zouden jullie mij hier aan kunnen helpen?
  Alvast veel dank!

  Hartelijke groet,
  Linda

  1. Onderstaand recept vond ik in TIP nr. 10 oktober 1982 (p. 33), precies waar je gezegd had dus. Het is alleen geen ovenschotel (hoewel het gefotografeerde gerecht wel in een ovenschotel zit), dus ik weet niet zeker of dit is wat je zoekt. Het ziet er in ieder geval wel heel lekker uit op de foto…

   KIP IN CAMEMBERTSAUS MET CHAMPIGNONS
   (hoofdgerecht voor 6 personen)

   10 sjalotjes
   1 bakje champignons
   1 el citroensap
   5 stengels bleekselderij
   1 doosje ronde camembert à 250 g
   1 poularde à 1500 g *
   zout, peper
   1 el gedroogde tijm
   7 el boter of margarine (75 g)
   4 dl droge witte wijn
   2 zakjes Hollandaise saus

   Voorbereiden:
   Sjalotjes pellen. Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Bleekselderij wassen en in stukjes snijden. Camembert in stukjes snijden.
   Bereiden:
   Kip onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout, peper en tijm. In grote braadpan 6 el boter verhitten. Kip snel rondom bruinbakken. 2 dl wijn toevoegen. Met deksel op pan kip in ± 50 min. gaarbraden. Af en toe keren en met braadvocht bedruipen.
   Intussen in koekenpan 1 el boter verhitten. Sjalotjes ± 3 min. fruiten. Champignons en bleekselderij ± 5 min. meebakken. Kip uit pan nemen en op vleesplank leggen. Iets laten afkoelen. Met vleesmes in stukken snijden. Braadvocht in maatbeker schenken. Met koud water en rest van de wijn aanvullen tot 6 dl. In dezelfde braadpan Hollandaise saus maken met braadvocht (zonder extra boter) volgens de gebruiksaanwijzing.
   Toevoegen: Kipstukken, champignonmengsel en Camembert. Met deksel op de pan nog ± 10 min. zachtjes laten stoven. Lekker met witlof.

   * In plaats van een hele kip kunt u voor dit recept ook 6 kuikenbouten nemen. Deze zijn wel iets duurder, maar hebben een kortere bereidingstijd. In ± 20 min. zijn ze gaar.

 149. Beste mensen,

  Natuurlijk ken ik Tip nog.
  Ik ben al jarenlang op zoek naar een van mijn favoriete recepten uit Tip: gemarineerde varkenshaas met gebakken komkommer.
  Helaas ben ik het recept tijdens mijn laatste verhuizing kwijtgeraakt.

  Wie kan mij verder helpen?
  Ik ben benieuwd.

  Met vriendelijke groet,
  Ruud

 150. Ik ben op zoek naar een recept van gehakt broodjes uit de oven , dat ben ik kwijt, gemaakt in kleine witte pistoletjes het stond ooit in de Tip ,wie kan mij helpen bv Dank

 151. Hallo
  gisteren heb ik weer eens in mijn oude recpetenverzameling geneusd.
  Netjes uitgeknipt, opgeplakt en in sheets gedaan. Klappers vol: allemaal uit Tip.
  Ik miste echter in mijn map: ‘Hapjes ‘
  de mooiste hartige hapjes in mijn beleving. Ik weet nog precies hoe het eruit zag:
  Een blad vol lekkere hapjes, met oa preitaart, soesjes, opgerolde
  ham….gemaakt tgv het nieuwe huis van Lieke…de toenmalige culinaire schrijfster. En volgen mij staat het in het blad afgebeeld op de 2de rij, 3de van links.
  Hoe kom ik eraan?
  En wie weet het recept van de kleine bijlage uitgave van jan 2000 meen ik met de aardappel zuurkoolsoep?:
  Ik ga ook even googelen.
  Groeten Ineke

 152. Hallo, Ik ben nog steeds op zoek naar het recept van Hugh Jans. Dit stond volgens mij in de Tip, periode zeventiger jaren. Hoofdbestanddeel zijn gamba’s. Verder een saus met bouillon, roomboter, tomatenpuree, knoflook u.d.k. witte wijn, p&z, en dragon. Dit zijn de ingrediënten, maar in welke verhouding weet ik niet meer. Wie o wie kan mij aan dit recept helpen?

 153. Hallo, ik ben al jaren op zoek naar het recept van een kerststol met amandelen. Het is een recept uit de tip en zeker al 25 jaar oud. Ik ben het recept kwijt en hoop het op deze manier te vinden. Het is het lekkerste kerstbrood ooit.

  1. Dag Jolle,

   In het Kesrtnummer van 1983 staan 6 varianten voor een Kesrtstol. Nr. 1 is de variant met amandelen. De basis is een pak broodmix. Kan het zijn dat je die bedoelt? Als ik je mailadres heb, kan ik het voor je inscannen.
   Groetjes,
   Ingrid

 154. Ik ben al jaren op zoek naar een recept wat in een kerstnummer van de Tip stond.
  Het was een groenteragout.
  In hetzelfde blad stond volgens mij ook het recept om zelf een pan van deeg te maken. Ik heb het recept gehad maar met scheiding en verhuizing zijn al mijn tips en dus recepten verdwenen, als iemand deze recepten weet houd ik me aanbevolen

 155. Ooit stond er een bladerdeegkrans in de Tip met artisjokharten, pistachenootjes, pesto, gedroogde tomaatjes en kaas. Deze krans werd ingeknipt en om en om naar binnen omgelegd zodat je een leuk effect kreeg en iedereen zelf een stukje kan afbreken. Heeft iemand dit recept nog. Ik ben de verhoudingen vergeten en het recept heel jammer genoeg kwijt.

  1. Hallo,

   Ik heb het recept gevonden. Ik hoor graag of je er nu nog behoefte aan hebt, dan zal ik het je mailen.

   Met vriendelijke groet,

   Meta

  2. Hartige krans met pesto

   Nodig voor 8 personen:
   8 plakjes diepvries bladerdeeg, ontdooid
   3 el pest
   100 g tomaten, fijngesneden
   100 g artisjokharten(blik), uitgelekt, in stukjes
   50 g pistachenoten, fijngehakt
   50 g geraspte oude kaas
   1 losgeklopt ei

   Halveer de plakjes deeg, leg ze op elkaar en rol het deeg uit tot een lap van 45 x 15 cm. Bestrijk het deeg met pesto, laat aan de randen 1 cm vrij. Verdeel de tomaten, artisjokharten, pistachenoten en 20 g kaas over het deeg.
   Rol het deeg vanaf de lange kant op. Vorm tot een krans en schuif de uiteinden in elkaar. Leg de krans op de bakplaat. Knip de krans regelmatig vanaf de buitenkant tot op 2 cm van de binnenrand in.
   Bestrijk de krans met ei en strooi er 30 g kaas over. Laat de krans 30 min in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 225°C en bak de krans in 20-25 min. krokant in het midden.

   Gevonden in kookboek Tip culinair, het beste uit 25 jaar.
   Eet smakelijk!
   Meta

 156. Hoi
  Tip Culinair..mijn favoriete tijdschrift uit vervlogen tijden
  Lang..heel lang geleden..denk eind 70ger begin 80ger jaren, stond in de Tip Culinair het recept..Ardenner Lamsvleesschotel. Stap voor stap recept en het recepr Ossobuco.
  Al geruime tijd ben ik op zoek naar deze twee recepten.
  Zou u mij hier aan kunnen helpen?

  Bij voorbaat mijn dank

 157. Ik zoek een recept van jullie van zeker 25 tot 30 jaar terug . Het was konijn met groene pitloze druiven en tijm en witte wijn, ik heb het recept uitgeleend en nooit meer teruggekregen. Jammer hoop dat jullie mij verder kunnen helpen

 158. goede morgen,
  net zoals Ilona (reactie 13 februari 2015) ben ik op zoek naar het recept van de (Spaanse) hartige taart met kip. Volgens mij stond het in de Tip Culinair 100 jubileumuitgave onder de naam Empanada. Kunt u mij aan dit recept helpen? Ik zou er erg blij mee zijn.
  Alvast bedankt voor de moeite!
  Ank

 159. Ook ik (66) heb genoten van de recepten uit de Tip Culinair vanaf 1978. Ik heb nog een aardige stapel bewaard, maar ik mis juist het exemplaar waarin het recept van de ananas kokosmcake stond. Het gaat om een flinke plaatcake. Ik herinner mij dat ik boter moest smelten met suiker en dat de kokos dan werd toegevoegd. Dit mengsel ging dan over de ananas (na het bakken pas over de cake verdeeld) heen. Daarna ging de cake nog even terug in de oven. Zeker weet ik het niet meer. Heeft iemand de Tip met dit recept nog? U maakt mij blij als u het recept via de e-mail naar mij stuurt.

 160. Ik ben op zoek naar het basisrecept van de groene Thaise currypasta. Ik denk dat t recept in de tip culinair 2004 / exotisch gestaan heeft.
  Wie kan me hier aan helpen?

 161. Hi,

  Een vriend kookte voor ons op Kerstavond 1987, en het toetje kwam uit Tip: een uitgeholde abrikoos-helft, met als vulling fijngeprakte boterkoek-van-de-Hema (harde korst eraf), een scheutje drank, en wat dikke room erover. Maar er was nog een ingrediënt, en dàt kan ik me niet herinneren
  Het geheel werd in de oven opgewarmd.
  Is er iemand met een beter geheugen dan het mijne – of die die Kerst-uitgave van Tip nog ergens heeft?
  In hoop,

 162. In Tip heeft eens een artikel gestaan over gevulde soesjes.
  Diverse vullingen kwamen daarin voor.
  Helaas ben ik de tip kwijt.
  Kan iemand daarop reageren

  1. Dag Paul,

   het recept van hartige soesjes staat in het decembernummer van 1983. Als je mij mailt, zal ik het voor je inscannen.
   groetjes,
   Ingrid

 163. Hallo
  Ik ben op zoek naar een spruitjes recept uit Tip van 1977 of 1978. Het is een recept van spruitjes met smac en zure room. De kinderen vonden het heerlijk en nu wil ik het voor de kleinkinderen maken . Ben het recept helaas kwijt. Kunnen jullie me helpen?

 164. Ik ben op zoek naar een recept met tamme kastanjes dat komt uit een Tip ergens eind 70 tot eind 80er jaren. Ik ben door het vele verhuizen deze Tip kwijtgeraakt. Het is een saus-achtig recept als onderdeel van een warme maaltijd. Het was heel lekker.
  Kan iemand mij daaraan helpen?

 165. Hallo, ik ben op zoek naar een tip culinair met daarin verschillende kerstmenu’s door tip samengesteld.
  Specifiek het menu met de groente in tempura beslag en ook wat vis.
  Mogen ook kopieën zijn natuurlijk.
  Groeten Monique

 166. Hallo,
  Ik ben op zoek naar het recept: Tournedos met gevulde portobello, hij staat in het kerstnummer 2002. Wie o wie kan mij er weer aan helpen?
  Groet, Janny

 167. hallo,
  Ik ben op zoek naar een recept uit een Tip.
  Er is voor 1988 een jaar geweest waar elke maand aandacht werd geschonken aan een ander land.
  Dan stond er een compleet meerdere-gangenmenu in met recepten uit desbetreffend land.
  1 ervan was turks of marrokaans met o.a. een heerlijk linzensoep met uiteraard linzen maar ook kalfs- en lamsvlees.

 168. Wat leuk dat deze site bestaat!
  Mijn moeder verzamelde alle tijdschriften. Ooit kregen we nog een slagroomtaart omdat ze alle honderd nummer had. Mijn vader bindde die dan in.
  Helaas zijn we alle boeken in de afgelopen jaren kwijt geraakt. Zo jammer.
  Sommige recepten zijn nog steeds favoriet, al zijn ze mondeling overgedragen dus enkele wijzigingen hebben zich vast voorgedaan.
  Nu is er één recept waar ik al lange tijd naar op zoek ben.
  Het recept voor een peren taart, genaamd kaatje peer.
  Deze bakte mijn moeder elke verjaardag. Graag zou ik haar nog eens met deze taart verrassen.
  Meer dan de naam weet ik niet, ook niet in welk jaargang.

  Ik hoop zo dat iemand dit recept nog boven water kan halen.

  Met vriendelijke groet, Nanda

 169. Ik zoek het recept konijn in de witte druiven zonder pit heeft ooit in de Tip kersteditie gestaan ik praat over zeker 30 a 35 jaar terug. Kunnen jullie mij daar aan helpen?

 170. Hoi ik ben eigenlijk al jaren op zoek naar een Mossel recept wat ik ooit eens gemaakt heb uit de tip, het was een soort stoofpotje met mosselen en biefstuk (of rundvlees?), tomaten etc. ik meen me te herinneren dat er een foto daarvan op de voorpagina stond weet alleen niet meer welke tip het was .

 171. Ik ben op zoek naar de makreel spektaart uit september 1984 en volgens mij gegevens stond dit op bladzijde 11.
  Helaas heb ik in een opruim bui mijn Tips weg gedaan.
  Al vast bedankt voor de moeite.

  1. Is dit het recept dat u bedoeld? Het komt misschien uit het Tip hartige taartenboekje, het is in ieder geval erg lekker.

   Hartige makreeltaart
   3 uien, 2 blikjes makreel naturel (van ca. 200 gram), 1 plak ontbijtspek (ca. 125 gram), 2 eieren, zout, peper, mespunt kerrie, 5 plakjes bladerdeeg, 2 el paneermeel, 100 gram geraspte oude kaas,

   Oven voorverwarmen op 200 graden C. Springvorm (24 cm) invetten. Bladerdeeg laten ontdooien. Uien snipperen, makreel laten uitlekken en evt. vel en graten verwijderen, en fijnprakken. Spek in dobbelsteentjes snijden. Spek in ca. 5 minuten uitbakken. Ui toevoegen, ca. 5 minuten meebakken. Eieren loskloppen met peper en kerriepoeder.
   Springvorm bekleden met bladerdeeg, bestrooien met paneermeel. Achtereenvolgens erover verdelen: spek-uimengsel, maktreel, eimengsel en geraspte kaas. In midden van oven taart in ca. 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
   Eieren losroeren met melk en peper, over vulling schenken. Taart in ca. 40 minuten goudbruin bakken.

 172. ik ben op zoek naar een recept van een borrelhapje uit een Tip van eind jaren 80 of begin jaren 90. het zijn in jenever gemarineerde zoute haring stukjes. kent iemand dat recept?

 173. Jaren geleden heb ik uit de Tip Culinair een recept gehad van (ik dacht witte en groene) asperges met een noten/kruiden topping. Dit was heerlijk en ik zou het graag nog eens maken. Alleen kan ik nergens thuis of online het recept vinden. Kan iemand mij hieraan helpen?

  1. Waarschijnlijk heeft het recept in de Tip gestaan want het moet tussen 1984-1994 gepubliceerd zijn. Wat een leuke site is dit. Zo handig om zo je prangende vraag te stellen!

 174. Ik ben op zoek naar het recept voor de krabtaart uit de Tip van september 1979! Erg lang geleden, maar het was heerlijk en ik ben het kwijt (zucht…)
  De recepten voor krabtaart op deze site zijn van andere jaren en niet helemaal wat ik zoek. Er was namelijk een laag mayonaise gemengd met eigeel en geklopte eiwitten , en dan in de over gebakken. Raar idee mayonaise bakken, maar het werkte geweldig goed! Heeft iemand nummer 9-1979 nog in huis? Graag het recept! Hartelijk dank, Margaret

 175. Goedemorgen,
  Wat fantastisch dat je deze bladen hebt bewaard! Zo vaak zijn recepten van die periode niet meer terug te vinden of niet digitaal bewaard (zoals bij de oude Allerhande ook vaak het geval is) Terwijl er juist veel successen tussen zitten. Zo ook in het nummer van 21 januari 2004;
  “Couscoussalade met garnituur”
  Mijn moeder is in het bezit van een vervaagd kopietje, die ze hier en daar met enkele notities heeft aangepast.
  Als je deze versie zou kunnen vinden zou dat fantastisch zijn! Dan kan ik het voor ons vereeuwigen en veel mensen blij maken met een kopietje. Het is bij iedereen altijd een enorme hit gebleken.
  Alvast enorm bedankt voor de gedane moeite.
  Vriendelijke groetjes,
  Colette Hoving.

Reacties zijn gesloten.