Welke Temperatuur in de Heteluchtoven?

Heb jij dat ook, dat er iets totaal mislukt de oven uitkomt terwijl je wel de juiste temperatuur volgens het recept hebt aangehouden? Heb je misschien een hetelucht oven dan? In de meeste receptatuur word gewerkt met een electrische of gasoven. De hetelucht oven wijkt er van af. Sommige zeggen zet een heteluchtoven minstens 10 % lager dan dat er in het recept staat. Maar je kan ook van onderstaand lijstje gebruik maken:

Omschrijving gasstand hetelucht standaard
zeer laag 1/2 – 1 40 C 50 C
laag 1 – 2 80 C 100 C
matig warm 2 100 C 125 C
matig warm 2 – 3 135 C 160 C
matig warm 3 – 4 155 C 180 C
warm 4 170 C 200 C
matig heet 5 195 C 225 C
matig heet 6 – 7 210 C 240 C
heet 7 240 C 250 C
heet 7 – 8 260 C 275 C
zeer heet 9 – 10 275 C 300 C
(3.771 keer bezocht, waarvan vandaag 3 keer)

29 gedachten over “Welke Temperatuur in de Heteluchtoven?”

  1. hallo
   ik heb een heteluchtoven gekregen van mijn vriend.
   maar nu weet ik niet hoe ik hem moet voorververwarmen tot die op de goede temperatuur is.
   Bijv. ik moet hem op 160c hebben

 1. Hoi een vraagje?
  Weet iemandt of je nu de
  heteluchtoven op 250 gr of 160 gr
  voorverwamen En dan staat erbij
  een receptje van muffin welleens
  een baktijdt van 200gr aangegeven
  dat is dan van bloem
  En van caekbeslag meestal 16o
  Wat is eigelijk precies de tempratuur
  instellen voor muffin bakken in
  de hetelucht oven
  alvast bedankt .Gr Corina.

 2. Als ik een cake of muffins bak, met bloem, zelfrijzend bakmeel of cakemeel verwarm ik de oven altijd voor op 160 graden (hetelucht) en zodra de oven 160 graden heeft bereikt gaat de cake of muffins er in.

  Anja

 3. Dank je wel Anja
  We gaan het nog eens
  proberen Nog een vraag ?
  Weet toevallig ook nog
  iemandt pak staat 160 gr
  heteluchtoven geeft dan
  de tempreatuur van 140 gr
  wat zou je dan welke gr ade
  kies je dan?
  Gr Corina.

 4. Beste mensen.
  Ik heb een hete lucht oven gekocht (elektrisch) van Kruitvat.
  Gelden de hier genoemde tijden?
  Of heeft gas een andere hitte?
  Hartelijk dank
  Groet, Betty

 5. Hallo,
  ik heb al meermaals geprobeerd om een cake te bakken in mijn heteluchtoven. Er staan verschillende standen op: hetelucht, crisp, hetelucht/magnetron, magnetron, … Neem ik dan de functie hetelucht alleen? En hoe lang moet de cake er dan in? Want bij mij is de buitenkant altijd heel hard en de binnenkant nog helemaal niet gaar, terwijl dit met mijn gewone oven vroeger wel lukte..
  En nu ik toch bezig ben, wil ik buiten mijn appelcake, ook nog broodpudding maken, weet je soms op welke graden en hoe lang deze er in moet? En ook voorverwarmen? Alvast bedankt!

 6. @Caroline
  Zelf heb ik vroeger ook een combi-magnetron gehad en de cakes bakte ik toen alleen op hetelucht op 160 graden.

  Broodpudding durf ik niet te zeggen dat heb ik nog niet eerder gemaakt. Maar als je dat van een recept neemt staat er meestal de oventemperatuur bij, als je dan van die temperatuur ongeveer 10% minder doet (dus 200 graden wordt 180 graden hetelucht) dan zit je wel goed.

  Groetjes en succes!

  Anja

  1. Hoi! Eindelijk is de cake gelukt :), ik ben zo blij!! Moest kiezen tussen 150 of 175 gr en heb de cake dan gebakken op 150 gr en hem er wel 70 minuten in gelaten, maar het resultaat was njammie!! Dikke merci aan jou Anja!! De broodpudding ga ik seffens eens uittesten, zal het je zeker laten weten hoe dat is afgelopen 🙂 groetjes

 7. Als iedereen weet dat een hetelucht oven anders werkt dan een elektrische of gas oven. Waarom passen de hetelucht ovens dan niet de markeringen aan zodat 180 graden overeenkomt met dat van een elektrische oven?

  1. Bedacht me trouwens ook dat 200 graden hetelucht ook echt 200 graden, en 200 graden in een gewone oven ook. Echter door de hetelucht circulatie is er doordat het sneller bakt een lagere temperatuur nodig … anders is het een harde buitenkant en is het van binnen nog niet klaar…

   1. Bedankt voor je toelichting. Ik heb alleen een hetelucht oven met (eventueel) infrarood verlichting. Alleen als ik de infrarood ook aanzet dan gaat het helemaal fout..

    Deze receptenblog vind ik erg fijn. Veel recepten welke snel een eenvoudig zijn te bereiden.

 8. hallo,
  ik heb een heteluchtoven en de product die ik maak(cake, kapsel(biscuit), muffins. worden allemaal zwart net aan de boven of onderkant en van binnen is die dan nog niet gaar
  nu kan ik kiezen voor boven en/of onderverwarming welke moet ik gebruiken en op hoeveel graden moeten deze dan. verder kan ik de ventilator aan of uit doen zetten
  groeten

  1. Wat ik zou doen is de ventilator uit zetten en dan onder en boven verwarming aanzetten en dan de temperatuur kiezen wat staat bij elektrische oven (dat is dus een lagere temperatuur dan de heteluchtoven (ventilator aan))

   1. Anja,welke Watt geef jij aan want daar vraagt mijn heteluchtoven ook om.Bij 900 Watt verbrand het en bij 450 word het niet bruin en bij 630 zijn ze weer te hard.Eerst waren ze steeds zo mooi en nu lukt het al 3 maanden niet meer.

    1. Zelf doe ik eigenlijk niks met de magnetron (heb er nu ook geen een meer). Maar wat ik zou doen is eerst een tijdje op 450 en dan de laatste paar minuten op 630 watt… (Hoe de verhouding is tussen eerst laag en even hoog, is even uitproberen denk ik).

     Succes! Anja

 9. Een vraag: we hebben voor het eerst een combimagnetron met hete lucht over. We wilde ook een airfryer aanschaffen maar ik zie dat dit ook werkt op hete lucht circulatie dus eigenlijk net zoals bij een hete lucht over,toch? betekend dit dat we dus patat,snacks etc ook gewoon in de combimagnetron met de hete luchtoven kunnen bakken? want als dat zo is hoef ik dus geen airfryer te kopen….groet, Danielle

 10. Heel handig lijstje! Is het ook niet zo dat je niet voor elk gerecht een heteluchtstand gebruikt omdat die circulatie het gerecht niet altijd ten goede komt, of kan je dat altijd compenseren met een lagere temperatuur?

  1. Het voordeel van hetelucht is dat de temperatuur overal in de oven gelijkmatig is. Maar door de lucht circulatie kan je bv weer geen macarons bakken. Dus denk niet altijd compenseren met een lagere temperatuur.

 11. Leuke tips gevonden op deze site. Zelf heb ik een hetelucht oven. Een superding. Ik gebruik de boven en onderverwarming voor cakes, cakjes, zandkoekjes … en de ventilator gaat aan indien ik niet met voorverwarming werk (om kip in te braden of zo). De grill gebruik ik dan weer om gratins te maken. Wat temperatuur betreft was het altijd zoeken en geregeld de oven in het oog houden, maar met je lijstje ga ik zometeen weer aan de slag en als mijn cakjes goed lukken straks, hangt die lijst voortaan in de keuken! Groetjes

  1. Dat komt doordat de buitenkant van de cake gelijk een “korstje” vormt terwijl de cake binnen in nog aan het rijzen is. Hierdoor krijg je dat de cake openbarst. Volgens mij werkt het langzaam garen en dan even wat harder om het korstje te maken beter. Maar hoe dat precies werkt moet ik nog uitproberen.

   Gr. Anja

Reacties zijn gesloten.