Wat ligt waar in de koelkast?

Boven- en Middenin: Kaas als broodbeleg, kaas om te raspen, kaas voor bij de borrel en nog meer soorten kazen. Je bewaart ze in luchtdichte dozen, of het snijvlak bedekt met folie of papier. Mozzarella en Ricotta bij voorkeur in de eigen verpakking. Je kan afhankelijk van de soort de kaas 3 dagen tot 2 weken, of tot de opgegeven houdbaarheidsdatum. Melk, room, yoghurt etc. bewaar je bij voorkeur midden-in dan bovenin. Na aanbreken goed afsluiten en steeds met een schone lepel uitscheppen. Je kan het bewaren tot de opgegeven houdbaarheids datum en na het openen nog 2 tot 5 dagen.

Onderin of op de koudste plek: Vlees, worst en vis. Vlees en vis uit de verpakking op een bord of schaal met een folie erover. Gehakt kan je niet langer dan 1 dag bewaren. Gevogelte en fijngesneden vlees 1 tot 2 dagen. Gaar vlees een dag of 3. Verse vis 1 tot 2 dagen. Gemarineerd of gezouten producten 2 tot 3 dagen en gerookte producten 1 week of zelfs langer.

Deur: Boter, eieren, aangebroken houdbare conserven, frisdrank. Je kan de boter en eieren bewaren tot de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Groentenla: Allerlei groenten, zoals uien, kool, knollen, sla, champignons etc. Je bewaard ze in een folie, niet luchtdicht en niet te veel op elkaar gestapeld. Bladgroenten en paddestoelen kan je 2 tot 3 dagen bewaren. Knolgewassen 1 tot 2 weken en overige groenten ongeveer 1 week. Tuinkruiden zoals basilicum, peterselie en bieslook kan je ook in de groentenla bewaren. Bewaar ze in folie. Tere tuinkruiden kan je 2 tot 3 dagen bewaren en de hardere soorten 4 tot 7 dagen. Verse, rode zomervruchten bewaar je gescheiden van de andere levensmiddelen, en ook niet te dicht opeengepakt. Je kan ze 1 tot 3 dagen bewaren in de koelkast.

Diepvries: In de diepvries kan vanalles, zoals doperwten, spinazie, gehakte tuinkruiden, bladerdeeg, broodjes en restjes eten. Je verpakt de producten luchtdicht in diepvriesbakjes of diepvrieszakjes. Je kan de diepvriesproducten bewaren tot de aangegeven datum. Bakkerijproducten kan je 1 tot 3 maanden bewaren. Diepvriesvis 3 tot 6 maanden. Vruchten en groenten 6 tot 12 maanden. Vlees, zoals gevogelte en varkensvlees 6 maanden. Rundvlees en lamsvlees 12 maanden. Zelfgemaakte producten ongeveer 3 tot 6 maanden.

Buiten de koelkast: Buiten de koelkast bewaar je aardappelen, aubergines, courgettes, paprika, tomaten, uien, appelen, bananen, citrusvruchten, kiwi’s en ander exotisch fruit. Je bewaart ze in het donker, luchtig en droog. Aardappelen, knoflook en uien bij 6 tot 15 graden. Groenten bij 10 tot 15 graen. Vruchten 12 tot 18 graden. Bij elkaar bewaarde vruchten en groenten kunnen elkaars rijping versnellen. Zoals appels bij aardappelen, peren en bananen, citrusvruchten bij advocado’s. Dus het beste is om de producten gescheiden te bewaren. Je kan de producten afhankelijk van de temperatuur enkele dagen (vruchten), een week (groenten) tot 2 weken (aardappelen) bewaren.

(587 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.