Hoe lang bak je een biefstuk?

Er zijn verschillende manieren hoe iemand zijn biefstuk op zijn bord wil hebben. De volgende manieren zijn gebaseerd op een kogelbiefstuk van 2,5 cm dik.

Blue (Bleu): 1 minuut bakken, 2 minuten laten ontspannen, 2 tot 3 minuten bakken, regelmatig omdraaiend.

Rare (Saignant): 1 minuut bakken, 2 minuten laten ontspannen, 3 tot 4 minuten bakken, regelmatig omdraaiend en dan 2 minuten laten rusten.

Medium Rare (A Point): 1 minuut bakken, 2 minuten laten ontspannen, 6 tot 8 minuten bakken, regelmatig omdraaiend en 2 minuten laten rusten.

Well Done (Bien Cuit): 1 minuut bakken, 2 minuten laten ontspannen, 10 minuten bakken, regelmatig omdraaiend en 2 minuten laten rusten.

Dit geld voor de kogelbiefstuk. Heb je een biefstuk van de haas is het 1 minuut korter. Bij de Hollandse biefstuk 1 minuut langer.

Maar je kan het ook op het gevoel doen met de vijfvingermethode. Neem je hand en druk met een vinger van je andere hand op de volledig ontspannen muis (gedeelte van de hand onderaan je duim) van je hand. Zo voelt een biefstuk blue aan. Nu met je wijsvinger van dezelfde hand op de ontspannen muis drukken, zo voelt rare aan. Nu met je middelvinger: medium rare, ringvinger: medium en pink is well done.

En nog meer tips over hoe je een biefstuk bakt, met tips van meesterkok Albert Kooij

(404 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

5 gedachten over “Hoe lang bak je een biefstuk?”

 1. goedendag, vraagje over het bakken van een biefstuk.
  Eerst 1 minuut bakken, is dat 1 minuut aan beide zijden?
  Wat betekent 2 minuten laten ontspannen?
  Voor of na t bakken zout en peper erop?

 2. Het is ongeveer 1 minuut bakken aan elke kant.
  Ontspannen is het vlees even uit de pan halen en laten rusten. Dan kan het vlees even ‘ontspannen’ Tijdens het bakken ‘spant’ het vlees zich aan en kan het taai worden. Vlees is nl een spier.
  Over zout en vlees strooien is niemand het eens, de een doet het net voor het bakken, de ander tijdens het bakken en weer een ander pas na het het bakken. Het schijnt weinig uit te maken. Zelf doe ik het kort voordat de biefstukjes in de pan gaan.

  Succes!

 3. Het beste is de voelmethode te gebruiken bij het biefstuk bakken. Door in het vlees te drukken kan je voelen wat de gaarheid is.

  Que minuten is het vaak op gevoel doen. De een verwarmd op hoog vuur de boter en zet het vuur lager zodra de biefstuk er in gaat (ivm te snel verbranden) de ander blijft op hoog vuur bakken en dan gaat het allemaal sneller.

  Gr. Anja

 4. Hallo Anja,zag jouw in de Revue.
  Vind jouw site erg leuk en makkelijk de recepten.
  Zag al een paar lekkere dingen,dus dat wordt koken het weekend!
  Mijn hobby is ook koken,meer de Italiaanse keuken.
  Succes,groejes Irma

Reacties zijn gesloten.