Hoe kook je een perfect ei?

Het beste is een ei te koken in kokend water. Prik eerst met een naald of een speciale eierprikker een klein gaatje aan de stompe kant van het ei zodat er lucht kan ontstnappen en de schaal niet kan barsten tijdens het koken. Als je meer eieren tegelijk kookt leg ze dan op een zeef zodat je elk ei tegelijk in het kokende water kan dompelen. Hieronder volgen richtlijken hoe je het beste een ei kan koken. Alleen kan dit niet altijd het perfecte resultaat geven. Belangrijke invloeden op de kooktijden is de lucht, hoe ijler de lucht hoe langer en de warmte van het ei. Let op als je een ei te lang kookt komt er een onaangename lucht vrij, dit komt door de zwavelwaterstof uit de proteine van het eiwit.

Eieren kook je:
4 tot 5 minuten: het eiwit is alleen van buiten vast, de dooier is nog vloeibaar en donker van kleur.
5 tot 6 minuten: het eiwit is vast, het buitenste van de dooier is vast maar het midden is nog vloeibaar.
6 tot 8 minuten: het eiwit is door en door gestold, de dooier is alleen in het midden nog enigszins zacht.
7 tot 9 minuten: het eiwit en dooier zijn gestold, de dooier is in het midden nog romig, de kleur van de dooier is lichter geworden.
10 tot 12 minuten: het eiwit en de dooier zijn massief, de kleur van de dooier is bleekgeel.
15 minuten: de dooier is zijn kleur bijna helemaal kwijt, het is droog geworden en verkruimeld bij het snijden.

Let op de tijden zijn vanaf dat het water begint te koken en om het perfecte gekookte ei te krijgen is veel experimenteren in de keuken gewenst!

(605 keer bezocht, waarvan vandaag 1 keer)

2 gedachten over “Hoe kook je een perfect ei?”

  1. Een perfect zacht eitje kook ik op inductie. De inductie wordt ingesteld op 80 graden. niet vergeten gaatjes te prikken en wat zout in het water. Als het water 80 graden is doe ik er de gekoelde eieren erin en laat deze 10 minuten hierin liggen. Stukkoken doen ze niet aangezien het water niet borrelt. Doordat het eiwit langzamer stolt wordt dit zachter.
    De dooier is lekker vloeibaar. Lekker eitje dus.

Reacties zijn gesloten.