Washoku: Japanse keuken, cultureel erfgoed

kikkoman sojasaus, less salt
Onlangs kreeg ik een pakketje van Kikkoman met daarin onder onderen sushirijst, eetstokjes en natuurlijk Kikkoman sojasauzen. Helemaal leuk dus. Het pakketje was verzonden omdat Unesco onlangs de Japanse keuken toegevoegd aan de culturele erfgoedlijst.

Japanse keuken: cultureel erfgoed

Unesco, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, heeft onlangs de Japanse keuken (Washoku) toegevoegd aan de Immateriele Culturele Erfgoedlijst van de Verenigde Naties. Iets waar Kikkoman terecht trots op is. Japanse restaurants en sushibars hebben in Nederland inmiddels een flinke opmars gemaakt en er wordt ook steeds meer sushi op tafel gezet. De Unesco erfgoedstatus voor de Japanse keuken is vooral te danken aan het feit dat de Japanse keuken uniek is, meegaat met de seizoenen, gezond is, een gezonde balans tussen de verschillende texturen van het voedsel en denkt aan smaak. In de Japanse keuken worden de natuurlijke smaken van ingrediënten behouden en wordt er gestreefd naar harmonie. Belangrijke elementen in de Japanse keuken zijn de smaakmakers zoals dashi, miso en sojasaus. Hieronder zie je nog zo’n typisch Japans gerecht (met dank aan Kikkoman.

Kikkoman Kara age

Kara age (Kip gemarineerd in sojasaus)
Ingrediënten: 500 gram kippenpoten (zonder botten), 1 eetlepel geraspte gember, 4 eetlepels Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus, 30 ml zoete witte wijn, 1 eiwit, aardappelzetmeel, frituurolie, 1⁄4 bosje verse peterselie, 1 citroen

Snijd de kip in blokjes van ongeveer 3 cm. Stop de blokjes samen met de gember, de natuurlijk gebrouwen sojasaus en de witte wijn in de diepvrieszak. Wrijf stevig over de buitenkant van de zak om alle ingrediënten goed te mengen. Laat de kip vervolgens zo’n 20 à 30 minuten marineren. Haal daarna alles uit de zak en dep de kip droog. Kluts het eiwit zachtjes in een kom. Vermeng het met de kip en haal de stukjes door het aardappelzetmeel. Verhit de olie in een (frituur)pan (170-180°C) en bak de kip knapperig in 3 à 4 minuten. Leg daarna de kipstukjes op een bord en garneer het gerecht met peterselie en citroen. U kunt er, vlak voordat u gaat eten, desgewenst verse citroensap overheen sprenkelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

Ainsley Harriott Albert Heijn Allerhande Amsterdam Andy McDonald Appetito BBC BBC GoodFood Becht Ben J. Kuyper Bill Granger Blond Amsterdam boekrecensie Boodschappen C.H. van Donselaar-Dijksterhuis C1000 Carrera chocolade Cornelia Schinharl CuisinArt Culinaire Ambiance Culinaire Saisonnier Culiperslunch 2013 delicious-uk delicious. Donna Hay Donna Hay Magazine EasyCook Elle Eten Fontaine Foodies Fresh Friends of Glass Good Cook Publishing GoodFood Gordon Ramsay Gregg Wallace Herman den Blijker Inmerc Jamie Magazine Jamie Magazine NL Jamie Oliver Janneke Vreugdenhil Jeroen Meus John Torode Joop Braakhekke Karakter Karin Luiten Kinderboekenweek 2009 koffie Koken & Genieten kookworkshop Kosmos La Cucina Italiana Lannoo Lees Meisje Lekker Leven Le Magazine Libelle Libelle Lekker Libelle Proeven Lonny Gerungan Mathijs Vrieze Michele Cranston Mijn Jumbo Nespresso Nieuw Amsterdam Nigella Lawson Nintendo Olive Op Smaak Patisserie & Desserts Philips Pickwick Pierre Wind Piet Huysentruyt Proef Meisje Ramon Beuk Ready Steady Cook Magazine recensie Rosti Mepal RTL Rudolph van Veen Scriptum Sebastian Dickhaut Smaak Smaakwereld Snor Sonja Sonja Bakker Standaard Tech Meisje Tefal Terra thee Tip Van Dishoeck VTM Wallpaper Wining & Dining