Niet te veel … – Het Eetmaatje

Voedingscentrum en Eetmaatje

Je kan er bijna niet om heen. Het eetmaatje die het Voedingscentrum en Albert Heijn onlangs lanceerde. De een vind het een handig ding, de ander denkt weer van wat moet ik ermee (aan die laatsten, je hoeft zo’n eetmaatje niet mee te nemen ook al is het gratis). Vorige week kreeg je in ieder geval bij de Albert Heijn bij aankoop van een pak AH pasta of rijst zo’n Eetmaatje. Ik had dus al een rode en kreeg tot mijn verrassing er nog een toegestuurd, waarmee ik weer iemand anders blij heb gemaakt.

Waarom het Eetmaatje

Het Eetmaatje is bedacht zodat je op een makkelijke manier de juiste hoeveelheid pasta of rijst kan bepalen zodat je niks hoeft weg te gooien. Wat natuurlijk weer beter is voor het milieu en je portemonnee. Het is dus eigenlijk de strijd tegen voedselverspilling. Je wilt namelijk niet weten hoeveel voedsel er weggegooid wordt in Westerse landen.

Hoe werkt het dan?

Het Eetmaatje is eigenlijk een maatbeker met maatstreepjes waarmee je de juiste hoeveelheid couscous, rijst en verschillende soorten pasta kan meten. In de bodem zitten ook ringen waarmee je de juiste hoeveelheid spaghetti kan afmeten. De maatindicatie gaat uit van de gemiddelde portie grootte per persoon. Dus niet 100 gram maar 1 persoon.

Werkt het?

Op verschillende social media hoor je wel de zin en onzin van het Eetmaatje. De een vindt het Eetmaatje handig de ander ziet het nut er niet van in en pakt liever een weegschaal om precies af te wegen, ook niets mis mee, maar niet iedereen weegt zorgvuldig het voedsel af en doet maar wat. Ik ook moet ik bekennen en tegenwoordig kan ik al wel aardig gokken, behalve met ingrediĆ«nten waarmee ik nog weinig heb gekookt zoals couscous. Dan vind ik zo’n maatje best wel handig. Even meten en je hebt ongeveer wel genoeg. Ik heb het Eetmaatje inmiddels al uitgeprobeerd met de macaroni en kennelijk zijn wij wel kleine eters, aangezien ik nog wel wat overhield. Ach zijn de vogeltjes ook weer blij!

En wist je dit van de Appie…

- Spullen die overblijven in het distributiecentrum omdat het weer bij voorbeeld omslaat en het geen tijd is voor de barbecue deze spullen naar Stichting Voedselbank gaan?
- Dat er op een slimme manier wordt ingekocht rekening houdend met verschillende factoren zoals onder andere feestdagen?
- Dat onverkoopbare fruit en groente wordt opgehaald om omgezet te worden naar groene stroom?

Dit project van het Voedingscentrum is gefinancierd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

Ainsley Harriott Albert Heijn Allerhande Amsterdam Andy McDonald Appetito BBC BBC GoodFood Becht Ben J. Kuyper Bill Granger Blond Amsterdam boekrecensie Boodschappen C.H. van Donselaar-Dijksterhuis C1000 Carrera chocolade Cornelia Schinharl CuisinArt Culinaire Ambiance Culinaire Saisonnier Culiperslunch 2013 delicious-uk delicious. Donna Hay Donna Hay Magazine EasyCook Elle Eten Fontaine Foodies Fresh Friends of Glass Good Cook Publishing GoodFood Gordon Ramsay Gregg Wallace Herman den Blijker Inmerc Jamie Magazine Jamie Magazine NL Jamie Oliver Janneke Vreugdenhil Jeroen Meus John Torode Joop Braakhekke Karakter Karin Luiten Kinderboekenweek 2009 koffie Koken & Genieten kookworkshop Kosmos La Cucina Italiana Lannoo Lees Meisje Lekker Leven Le Magazine Libelle Libelle Lekker Libelle Proeven Lonny Gerungan Mathijs Vrieze Michele Cranston Mijn Jumbo Nespresso Nieuw Amsterdam Nigella Lawson Nintendo Olive Op Smaak Patisserie & Desserts Philips Pickwick Pierre Wind Piet Huysentruyt Proef Meisje Ramon Beuk Ready Steady Cook Magazine recensie Rosti Mepal RTL Rudolph van Veen Scriptum Sebastian Dickhaut Smaak Smaakwereld Snor Sonja Sonja Bakker Standaard Tech Meisje Tefal Terra thee Tip Van Dishoeck VTM Wallpaper Wining & Dining