Hoe zet je het perfecte kopje thee

Pylones waterkoker, Jamie Cheeky mug, House doctor theekopje, t-sacSinds deze vakantie ben ik echt helemaal over op losse thee, eerst al met het pakket wat ik bij Theegenot heb gewonnen en daarna met de smaakjes die ik tijdens mijn vakantie heb gekocht. Lekker veel variatie qua smaakjes. Op het plaatje zie je mijn “thee ritueel”. Water kook ik in een Pylones waterkoker, thee drink ik in mijn Jamie Oliver cheeky mug of in het theekopje van House Doctor. De thee doe ik in zakjes van T-sac, want in die thee-eieren en thee-klemmen bleef er maar rooibos naaldjes en ander spul uit komen, zodat je je thee wel voorzichtig moest drinken om al die prut niet naar binnen te krijgen. T-Sac is dus echt een uitvinding. Waar ik wel op zoek naar was is hoe je het perfecte kopje thee moet zetten. Dat doe je op deze manier:

Thee zetten:
Verwarm je theekopje (en als je een theepot gebruikt) door het om te spoelen met warm water. Laat het water kort koken, anders verliest het zuurstof en wordt het daardoor vlak van smaak. De verschillende theesoorten hebben een andere behandeling nodig qua “opgieten” en het “trekken” van de thee:

Groene Thee
Gebruik voor groene thee water van 70 tot 80 graden. Laat het 2 tot 3 minuten trekken en gebruik 1 tot 2 theelepels per kopje.

Kruidenthee
Gebruik voor kruidenthee water wat net van de kook af is. Laat het 8 tot 10 minuten trekken en gebruik 2 tot 3 theelepels per kopje.

Oolong thee
Gebruik voor oolong thee water van 80 tot 90 graden. Laat het 2 tot 4 minuten trekken en gebruik 2 tot 3 theelepels per kopje.

Rooibos thee
Gebruik voor rooisbos thee water wat net van de kook af is. Laat het 6 tot 8 minuten trekken en gebruik 1 tot 2 theelepels per kopje.

Vruchtenthee
Gebruik voor vruchtenthee water wat net van de kook af is. Laat het 8 tot 10 minuten trekken en gebruik 1 tot 2 theelepels per kopje.

Witte Thee
Gebruik voor witte thee water van 70 tot 80 graden. Laat het 2 tot 3 minuten trekken en gebruik 1 tot 2 theelepels per kopje.

Zwarte Thee
Gebruik voor zwarte thee water wat net van de kook af is. Laat het 2 tot 4 minuten trekken en gebruik 1 theelepel per kopje.


3 reacties op “Hoe zet je het perfecte kopje thee

    • Zelf wacht ik altijd even een minuut of 3 (soms korter, soms langer). Om het precies te temperaturen vind ik ietwat te veel gedoe :) . Maar echte theesommeliers zullen dit wel doen, voor thuis gewoon gokken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

Albert Heijn Allerhande BBC GoodFood Becht boekrecensie Boodschappen Carrera chocolade Culinaire Ambiance Culinaire Saisonnier delicious. Donna Hay Donna Hay Magazine EasyCook Elle Eten Fontaine Foodies Gordon Ramsay Herman den Blijker Jamie Magazine Jamie Oliver Karakter Karin Luiten koffie Koken & Genieten Kosmos La Cucina Italiana Lees Meisje Lekker Leven Le Magazine Libelle Lekker Libelle Proeven Mijn Jumbo Nespresso Nieuw Amsterdam Nigella Lawson Olive Patisserie & Desserts Piet Huysentruyt Proef Meisje recensie RTL Sonja Bakker Tech Meisje Tefal Terra thee Van Dishoeck Wallpaper Wining & Dining