Eet herinneringen van vroeger

Hoe zag vroeger jouw eten er uit? Bij mij was het al van kinds af aan het standaard groente, aardappels en vlees wat er op tafel stond. Op zondag hadden we sowieso een zelfgemaakte soep, meestal tomatensoep of groentesoep en op woensdag hadden we patatdag. Alhoewel patatdag, ik lustte vroeger geeneens patat at dan frikandellen. Het lekkerste vond ik zelf spinazie met vissticks of andijvie met een papje en een gehaktbal. Als toetje was hopjesvla met slagroom favoriet. Naast aardappels aten we heel af en toe pasta, alhoewel pasta volgens de ‘echte foodie’ mag je het geeneens pasta noemen: elleboogjes-macaroni met smac, tomatenpuree en gefruite uitjes. Als er markt is werd er wel eens een lekkerbekje of een portie kibbeling gehaald, voor de rest werd er geen vis gegeten. Al schijn ik vroeger als peuter erg graag paling te hebben gegeten met de buurman, maar nadat de buurman was overleden heb ik geen paling meer gegeten. Het is dat er nog een foto van bestaat anders had ik het zelf geeneens gelooft.

Al met al een doorsnee voedsel wat ik en mijn broertje kregen als kind zijnde, maar wel allemaal vers want veel van de groente kwam uit onze eigen groentetuin, het was zo’n grote tuin dat je het echt geen moestuintje meer kon noemen. Alles werd zoals het een goede huisvrouw beaamt op tijd in de vriezer gedaan, zodat we er ook langer wat aan hadden. Voor ons als kind was dat dus doperwten doppen of snijbonen snijden in de machine (alleen het laatste lust ik dus echt niet meer, die scheermesjes met zo’n ma├»zenapapje juk).

Wat mijn ouders er bij mij niet in kregen was witlof en spruitjes, die bittere smaak, nog steeds eet ik beide niet. Wel eens voorzichtig een hapje geprobeerd maar helaas. Net als koffie en bier ik krijg het niet weg. Het eten en drinken van bittere smaken schijn je te moeten leren als je ouder wordt, hmmm dan zal ik wel heel oud moeten worden eer ik iets bitters ga eten of drinken.

Als ik zo bekijk is wat ik als kind vroeger at allemaal jaren 50/60 eten, als je kookboeken uit die tijd zou bekijken. Echt spannend was het niet, maar wel het degelijke voedsel zoals je het vroeger leerde op de huishoudschool. Gezond en bij voorkeur uit eigen tuin, dus eten met de seizoenen. Ach ik ben er ook groot mee geworden, nou ja groot… wel ouder. Nu ik zelf aan het koken geslagen ben is het de tijd om smaak te zoeken, te leren koken en dan niet volgens de regels van een huishoudschool kookboek van de jaren 50/60 maar gewoon de regels van het experimenteren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Woordensoep

Ainsley Harriott Albert Heijn Allerhande Amsterdam Andy McDonald Appetito BBC BBC GoodFood Becht Ben J. Kuyper Bill Granger Blond Amsterdam boekrecensie Boodschappen C.H. van Donselaar-Dijksterhuis C1000 Carrera chocolade Cornelia Schinharl CuisinArt Culinaire Ambiance Culinaire Saisonnier Culiperslunch 2013 delicious-uk delicious. Donna Hay Donna Hay Magazine EasyCook Elle Eten Fontaine Foodies Fresh Friends of Glass Good Cook Publishing GoodFood Gordon Ramsay Gregg Wallace Herman den Blijker Inmerc Jamie Magazine Jamie Magazine NL Jamie Oliver Janneke Vreugdenhil Jeroen Meus John Torode Joop Braakhekke Karakter Karin Luiten Kinderboekenweek 2009 koffie Koken & Genieten kookworkshop Kosmos La Cucina Italiana Lannoo Lees Meisje Lekker Leven Le Magazine Libelle Libelle Lekker Libelle Proeven Lonny Gerungan Mathijs Vrieze Michele Cranston Mijn Jumbo Nespresso Nieuw Amsterdam Nigella Lawson Nintendo Olive Op Smaak Patisserie & Desserts Philips Pickwick Pierre Wind Piet Huysentruyt Proef Meisje Ramon Beuk Ready Steady Cook Magazine recensie Rosti Mepal RTL Rudolph van Veen Scriptum Sebastian Dickhaut Smaak Smaakwereld Snor Sonja Sonja Bakker Standaard Tech Meisje Tefal Terra thee Tip Van Dishoeck VTM Wallpaper Wining & Dining